Ειδήσεις

Κρήτη: Ζητούν από συνταξιούχους μετά από 24 χρόνια 128.000 €

Το χειρότερο πασχαλινό δώρο για 7 συνταξιούχους. Τους ζητούν μετά από 24 χρόνια 128.000 ευρώ!

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών Ηρακλείου, έστειλε πριν μερικές μέρες το χειρότερο «Παχαλινό Δώρο» σε 7 συνταξιούχους αγρότες από την Ιεράπετρα, ηλικίας από 70 χρονών και πάνω.

Οι άτυχοι αυτοί αγρότες το 1993 προκειμένου να διαλυθεί ο τότε Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών Ιεράπετρας, είχαν δεχτεί να αναλάβουν για ένα τρίμηνο ο καθένας, τη θέση του προέδρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της εκκαθάρισης του Συνεταιρισμού από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Εκκαθάριση του Συνεταιρισμού δεν μπορούσε να γίνει, χωρίς το 7μελές Δ.Σ. τα μέλη του οποίου θα έπρεπε να υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις διάλυσης.

Προσφέρθηκαν 7 παραγωγοί που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση που είχε γίνει, και συγκρότησαν το Δ.Σ. χωρίς να γνωρίζουν ότι υπήρχαν οφειλές στο ΙΚΑ και ότι αυτές οι οφειλές σε εισφορές υπέρ των εργαζομένων στον Συνεταιρισμό, θα έπρεπε να πληρωθούν, διαφορετικά το ΙΚΑ θα χρέωνε το προεδρείο προσαυξήσεις και πρόστιμα.

«Στο ειδοποιητήριο που παραλάβαμε τώρα Πασχαλιάτικα από το ΚΕΑΟ Ηρακλείου, βλέπουμε ότι μας έχουν χρεώσει εισφορές και πρόστιμα ακόμα και για την περίοδο από το 1993 έως το 1996, ενώ ο Συνεταιρισμός είχε κλείσει το 1993. Ενώ δεν μας είχαν ζητήσει ποτέ να πληρώσουμε αυτές τις οφειλές, από τότε μέχρι σήμερα, ξαφνικά θυμήθηκαν τον κλειστό Συνεταιρισμό Τοματοπαραγωγών μετά από 24 χρόνια και μας ζητάνε να πληρώσουμε 128.000 ευρώ. Όλοι είμαστε πια πάνω από 70 χρονών και οι περισσότεροι ζούμε με αναπηρικές συντάξεις. Τη δε περιουσία μας την έχουμε μεταβιβάσει στα παιδιά μας», μας λέει ο 71χρονος Φίλιππος Σαρρής, ένας από τους 7 άτυχους ηλικιωμένους αγρότες, που έχουν χάσει τον ύπνο τους εδώ και μερικές μέρες.

«Το ΙΚΑ μας είχε κάνει και δικαστήριο για εισφορές που δεν είχαμε καταβάλει μετά το κλείσιμο του Συνεταιρισμού, από το 1993 έως το 1996. Στο δικαστήριο όπου πήγα εγώ κατηγορούμενος, αθωώθηκα πανηγυρικά, όταν έδειξα στους δικαστές τις αποφάσεις διάλυσης του Συνεταιρισμού. Τότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου μου είπε να υποβάλω μήνυση για απάτη, καθώς χρέωναν εισφορές εργαζομένων σε έναν Συνεταιρισμό που δεν λειτουργούσε και δεν είχε υπαλλήλους. Ο Συνεταιρισμός δεν μπορούσε να κάνει μήνυση για απάτη, αφού είχε ήδη κλείσει, και δεν είχε διοίκηση, ενώ το ΙΚΑ έβαλε στο αρχείο του την υπόθεση και δεν μας ξαναενόχλησε», μας λέει ο κ. Φίλιππος Σαρρής.

Άντεξε 57 χρόνια

Ο Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών Ιεράπετρας, ιδρύθηκε το 1936 και διαλύθηκε καταχρεωμένος το 1993.

Μέχρι το 1981 έπαιρνε από την ΑΤΕ τα καλλιεργητικά δάνεια και τα μοίραζε στα μέλη του. Όταν μετά το 1981 ο Συνεταιρισμός επεκτάθηκε στο εμπόριο των αγροτικών εφοδίων και των κηπευτικών, άρχισαν τα προβλήματα.

Ο Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών Ιεράπετρας έφτασε κάποια στιγμή να αριθμεί 1.200 μέλη.

Είχε ενοικιάσει τμήμα της ΑΓΡΕΞ και εκεί είχε τις αποθήκες του, όπου διέθετε τα αγροτικά εφόδια και συγκέντρωνε τα κηπευτικά που παρήγαγαν τα μέλη του.

Η ασυνέπεια πολλών παραγωγών που έχοντας πάρει βερεσέ τα εφόδια τους, δεν πήγαιναν έπειτα στον Συνεταιρισμό τους την παραγωγή τους, για να πληρωθούν οι οφειλές τους και να τους μείνει το κέρδος τους για να ξανακαλλιεργήσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους, σε συνδυασμό με το κλείσιμο και την πώληση του κτιρίου της ΑΓΡΕΞ, ήταν οι βασικοί λόγοι που ο Συνεταιρισμός άρχισε να υπολειτουργεί και να βουλιάζει στα χρέη.

«Από το 1990 μέχρι το 1993 ο Συνεταιρισμός υπολειτουργούσε μέχρι που έκλεισε το 1993. Εκείνη τη χρονιά βγήκε σε εκκαθάριση και πουλήθηκαν με πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΤΕ τα μηχανήματα του, τα αυτοκίνητα του και όλος ο εξοπλισμός που είχε. Τότε δεν εμφανίστηκε το ΙΚΑ να ζητήσει τις εισφορές που όφειλε ο Συνεταιρισμός. Συνέχισε όμως για άλλα 3 χρόνια να μας χρεώνει εισφορές και πρόστιμα. Σήμερα μας ζητούν να τους πάμε στοιχεία που δεν υπάρχουν πουθενά, για να αποδείξουμε ότι αυτή την επίμαχη τριετία ο Συνεταιρισμός ήταν κλειστός. Μας ζητούνε να μην πληρώνουμε τα φάρμακα μας με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουμε και στην ουσία μας ζητούν να τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, για να μας απαλλάξουν από αυτό το χρέος, διαφορετικά θα πρέπει να ληστέψουμε κάποια τράπεζα να βρούμε 128.000 ευρώ να τα δώσουμε σε εκείνους που μας θυμήθηκαν μετά από 24 χρόνια. Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός. Ο Εβραίος σαν φτωχάνει τα παλιά τεφτέρια πιάνει», καταλήγει ο 71χρονος κ. Φίλιππος Σαρρής, ο οποίος θα αναζητήσει όπως και οι άλλοι 6 ηλικιωμένοι αγρότες νομική υποστήριξη, για να αποφύγουν να πληρώσουν στην πολιτεία ποσά που δεν οφείλουν.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια