default-image

Κρήτη: Έρχεται ρύθμιση σωτήρια για χιλιάδες επιχειρήσεις

Κρήτη
Κρήτη: Έρχεται ρύθμιση σωτήρια για χιλιάδες επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να σώσει επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά και να τους δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, είναι ο στόχος του νομοσχεδίου "Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων", που έρχεται να προσφέρει τη δυνατότητα ένταξης σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/2016) από 20.000 ευρώ και άνω.

 Ο λόγος για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ή στον πτωχευτικό κώδικα και είναι σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, μέσω του νομοσχεδίου αυτού που κατατέθηκε στη Βουλή, οι οφειλέτες-επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες).

 Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ!

"Ανάσα" στην αγορά

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας και μια επιχείρηση θα μπορεί να εξασφαλίσει λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές το μίνιμουμ σε 46 ημέρες και μάξιμουμ σε 86 ημέρες. Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αν και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανέρχονται στις 400.000, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες εξ αυτών τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σημείωσε όμως ότι το νομικό πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, χαρακτήρισε θετικό το μέτρο αυτό, καθώς αν εφαρμοστεί σωστά, όπως είπε, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα δώσει την ευκαιρία στην αγορά να "ανασάνει". «Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει την αγορά. Συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις μας ως Επιμελητήρια. Έχει να λύσει θέματα με έναν τρόπο αρκετά πιο απλό και εκτός δικαστηρίων. Η διαδικασία θα είναι απλή και ηλεκτρονική. Ίσως χρειάζονται ακόμα κάποιες βελτιώσεις, όμως αυτό θα το δούμε στην πορεία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αλιφιεράκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση των επιχειρηματιών για την εξέλιξη αυτή.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να έρθουν σε μια συμβιβαστική διαδικασία όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις, είτε ακόμα και να καταφέρουν να "κουρέψουν" προσαυξήσεις, πανωτόκια κ.λπ.», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης. Ο ίδιος ταυτόχρονα σημείωσε πως, αν και η διαδικασία με τις προϋποθέσεις ένταξης δεν έχει ακόμα επισήμως ανακοινωθεί, «θα είναι μια σημαντική "ανάσα" για επιχειρήσεις, που όμως έχουν βιωσιμότητα». Για το λόγο αυτό και, όπως είπε, ναι μεν η επιχείρηση θα στηριχθεί, ωστόσο οι οικονομικοί της δείκτες ενδεχομένως θα ελέγχονται, ώστε ακόμα και μετά την ένταξή της στη ρύθμιση να μπορέσει να είναι συνεπής στις πληρωμές της.

Τα οφέλη του νέου μηχανισμού

Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Ο οφειλέτης, αφού εκκινήσει τη διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι πιστωτές προστατεύονται ως εξής:

1) Οι μικροί πιστωτές μπορούν να διεκδικήσουν το σύνολο των απαιτήσεών τους.

2) Μπορεί να γίνει εκκίνηση της διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

3) Θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας που θα εντοπίζουν τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές": άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων και απειλή "αναβίωσης" του συνόλου των χρεών αν ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους του συμβιβασμού.

Όσον αφορά στην προστασία των οφειλετών η νομοθεσία προβλέπει:

- Χρονικά προσδιορισμένη αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.

- Σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας.

- Υλοποίηση της διαδικασίας από ειδικό πληροφοριακό σύστημα.

Σημειώνεται πως υποβολές αιτήσεων στον "Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων" θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ρεπορτάζ :Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News