Ειδήσεις

Διορθώνουν το λάθος & "ξεσκονίζουν" τα κοιτάσματα της Κρήτης

Μετά το λάθος που “στοίχισε” στον προ 3ετίας αποτυχημένο διαγωνισμό, οι αρμόδιοι ξεκινούν έρευνες νότια της Κρήτης.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το αρχικό λάθος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο μέτωπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, με τις αραιές σεισμικές έρευνες που για αρκετούς κορυφαίους επιστήμονες "στοίχισε" στον προ 3ετίας αποτυχημένο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, σπεύδει να διορθώσει τώρα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)!

Η ΕΔΕΥ σχεδιάζει να διενεργήσει νέες σεισμικές έρευνες σε μια συνολική έκταση 83.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα μισά (συγκεκριμένα 46.000 τετρ. χιλιόμετρα) εκτείνονται στα νότια της Κρήτης...

Τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών είχε προαναγγείλει πρόσφατα εδώ από το Ηράκλειο, στο πλαίσιο του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ Μάρκος Λουκογιαννάκης.

Το ανακοίνωσε επισήμως πλέον, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωση για τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΕΔΕΥ παρουσίασε τα εξής νέα project σεισμικών ερευνών, που αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα:

- Σε μια έκταση 26 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νοτιοδυτικά, δυτικά και βορειοδυτικά της Κέρκυρας αναμένεται να τραβηχτούν συμπληρωματικές γραμμές 3D.

- Σε μια έκταση 11 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μάνης, περιλαμβάνει τα Κύθηρα και φτάνει μέχρι τα δυτικά της Κρήτης, προβλέπεται να γίνουν συμπληρωματικές σεισμικές γραμμές.

- Σε μια έκταση 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότια της Κρήτης αναμένεται να γίνει αλλαγή της διεύθυνσης των σεισμικών καταγραφών που έγιναν από Βορρά προς Νότο σε Ανατολή προς Δύση.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι η ελληνική αγορά να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και το θετικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη διάθεση για επενδύσεις σε περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω υψηλού κόστους εξόρυξης. Ωστόσο, τα κόστη πλέον έχουν μειωθεί, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου συντηρούνται σε οριακά μεν, βιώσιμα δε επίπεδα.

Όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας με εμπειρία σε πεδία εξόρυξης και τεχνικές γνώσεις, από τις 20 θαλάσσιες περιοχές που βγήκαν στο μεγάλο διαγωνισμό παραχώρησης του 2014, τρία τεμάχια έχουν ήδη παραχωρηθεί, αφήνοντας διαθέσιμες 17 περιοχές. Από αυτές τις 17 περιοχές, τουλάχιστον 10 "οικόπεδα" παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και έχουν σημαντικές προοπτικές να προσελκύσουν επενδυτές.

Εκτός όμως από τις περιοχές στην Κέρκυρα, τα Κύθηρα και την Κρήτη, η ΕΔΕΥ βάζει στο στόχαστρο και μια άλλη ερευνητική περιοχή, για την οποία υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία. Ο λόγος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τον κόλπο του Θερμαϊκού, τη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά και τα ανατολικά του Πρίνου, καθώς επίσης και τις χερσαίες περιοχές στη Θράκη.

Η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. έχει υποδεχτεί θετικά τους νέους σχεδιασμούς, αλλά και τις προτάσεις της για αλλαγές στον πετρελαϊκό νόμο και για διαφορετική προσέγγιση των συμβάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η Εταιρεία αναμένει εξελίξεις γύρω από το θέμα των σεισμικών ερευνών μέσα στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.

Μάρκος Λουκογιαννάκης

Η προαναγγελία στην "ΚΡΗΤΗ ΤV"

Θυμίζουμε ότι άμεσες εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός πιο ελκυστικού πλαισίου για τις πετρελαϊκές εταιρείες είχε προαναγγείλει προ ημερών εδώ από το Ηράκλειο ο γεωφυσικός πετρελαίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων) Μάρκος Λουκογιαννάκης.

«Το ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει ένα πλάνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης. Έχουμε ήδη αρχίσει και μελετάμε τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών που παρέδωσε η νορβηγική εταιρεία PGS. Δε θα μείνουμε εκεί. Ως ΕΔΕΥ έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε το δίκτυο των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Κρήτης. Θα "χτυπήσουμε" νέες γραμμές. Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο των δεδομένων για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι μια ακριβή υπόθεση. Οι εταιρείες έχουν συχνά ενδοιασμούς λόγω κόστους. Πρέπει λοιπόν να τις πείσουμε να έρθουν εδώ να επενδύσουν. Πρώτα στην έρευνα, μετά στην εξόρυξη», είχε επισημάνει σε δηλώσεις του στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο κ. Λουκογιαννάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια