default-image

Πως η Κρήτη θα έχει φέτος λιγότερες πυρκαγιές;

Κρήτη
Πως η Κρήτη θα έχει φέτος λιγότερες πυρκαγιές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την αύξηση των πυρκαγιών κατά την διάρκεια του 2016 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, το αρμόδιο όργανο πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες, ξεκίνησε τον σχεδιασμό με φόντο την νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την πρώτη Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Το θολό τοπίο που επικρατεί το μέτωπο της πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προβληματίζει την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι εμπλεκόμενοι φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν του κανόνες ασφαλείας. Η αμέλεια εγκυμονεί κίνδυνους και μπορεί να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον.

Οι επαφές των εμπλεκομένων φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

«Το μήνυμα είναι απλό.  Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε και να μην έχουμε φυσικά φαινόμενα δύσκολα και πυρκαγιές για το καλοκαίρι. Αν δεν βάζουμε φωτιά εμείς κανείς άλλος δεν θα βάζει » δήλωσε ο Αντεπεριφερειάρχης Κρήτης, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο Διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Ηρακλείου Πύραρχος, κ. Δαμουλάκης Εμμανουήλ δήλωσε ότι «Θα πρέπει να τονίσουμε για τη φετινή χρονιά να είναι προσεκτικοί όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την καύση να το τελειώσουν πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος η οποία ξεκινάει 1 Μαΐου και ολοκληρώνεται 31 Οκτωβρίου να λάβουν κάθε μέτρο έτσι ώστε να μην προκαλέσουν πυρκαγιά από αυτήν τη δραστηριότητα και συγκεκριμένα η φωτιά θα πρέπει να γίνεται η καύση πάντα με επιτήρηση να υπάρχει νερό και μετά την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας να σβήνονται τα κάρβουνα έτσι ώστε να μην έχουμε πρόκληση πυρκαγιάς από αυτά».

Τέλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Γιάννης Λεονταράκης ανέφερε ότι «Υπάρχει ένας προγραμματισμός και συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους φορείς είτε την Αποκεντρωμένη είτε την πυροσβεστική είτε την αστυνομία είτε και τους Δήμους όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο η οποία ξεκινά από τον επόμενο μήνα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουμε».

Ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News