default-image

Κρήτη: "Θολό" ακόμη το τοπίο για τη διαχείριση των παραλιών

Κρήτη
Κρήτη: "Θολό" ακόμη το τοπίο για τη διαχείριση των παραλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, η σύγχυση όμως ως προς τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση των παραλιών για μια ακόμα χρονιά καλά κρατεί.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που οι Δήμοι και εδώ στην Κρήτη περιμένουν από το Μάρτιο, δεν έχει ακόμα βγει. Κατατέθηκε όμως ειδική τροπολογία-προπομπός της ΚΥΑ, μέσω της οποίας η κυβέρνηση ανακατεύει ξανά-μανά την τράπουλα στο πάντοτε μπερδεμένο μέτωπο της διαχείρισης των παραλιών.

Και αυτό γιατί στην τροπολογία ορίζεται η δυνατότητα εκμίσθωσης αιγιαλού και παραλιών απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, με τη συναίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ειδικότερων όρων.

Πρόκειται για μια νέα παράμετρο που σε πρώτη φάση διατηρεί το σκηνικό σύγχυσης, αφού σε μια πρώτη ανάγνωση εκτιμάται πως με την πρόβλεψη αυτή το κεντρικό κράτος θα μπορεί να λειτουργεί επιλεκτικά. Να πετάει δηλαδή έξω τους Δήμους από κάποιες "χρυσοφόρες" παραλίες που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς αιχμής και την ίδια ώρα να πετά το μπαλάκι στους Δήμους ως προς τη διαχείριση άλλων, πολύ λιγότερο εμπορικών παραλιών...

Επί του παρόντος, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, οι δήμαρχοι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ. Και κυρίως αν θα διατηρεί το καθεστώς της συμφωνίας καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας και ΟΤΑ.

Αναλυτικότερα, τη δυνατότητα εκμίσθωσης αιγιαλών και παραλιών απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες.

Εδώ η νέα εξέλιξη σηκώνει πολλές ερμηνείες και χρήζει διερεύνησης. Ωστόσο, κατά μια πρώτη ανάγνωση και ερμηνεία, δεν αποκλείεται με τον τρόπο αυτό το υπουργείο να επιθυμεί να διαχειριστεί απευθείας "χρυσοφόρες" παραλίες σε τουριστικούς προορισμούς, χωρίς τη μεσολάβηση των Δήμων, και φυσικά την παραχώρηση μέρους των εσόδων σε αυτούς.

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι απαιτείται συναίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη θέσπιση ειδικότερων όρων, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται το βασικό ζήτημα που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις "ομαδόν" παραχωρήσεις αιγιαλών σε περιοχές Natura.

Παράκαμψη των Δήμων;

Οι παραλίες και οι αιγιαλοί όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο αποφασίζει κατά περίπτωση για τα έργα που πραγματοποιούνται σε αυτές ή τη μακρόχρονη παραχώρηση χρήσης τους. Εξαίρεση αποτελεί η μίσθωση αιγιαλών και παραλιών για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.

Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους Δήμους πραγματοποιείται ετησίως με βάση κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι Δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας το 20% στο κράτος.

Με τη νέα νομοθετική του πρόταση, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής", το υπουργείο Οικονομικών προτείνει μια διαδικασία "παράκαμψης" των Δήμων και απευθείας μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών. Όπως προβλέπει η τροπολογία, το υπουργείο μπορεί να παραχωρεί τις ζώνες αυτές προς εκμετάλλευση κατόπιν ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Έτσι το σύνολο των εσόδων (και όχι ένα ποσοστό) θα καταλήγουν στο ταμείο του υπουργείου. Επίσης προβλέπεται ότι η απευθείας μίσθωση αιγιαλού ή παραλίας (λ.χ. σε παρακείμενο ξενοδοχείο) για απλή χρήση μπορεί να γίνει για τρία χρόνια, έναντι ενός σήμερα. Η τροπολογία, τέλος, προβλέπει ότι τις αποφάσεις παραχώρησης (λ.χ. σε Δήμους) θα συνυπογράφει και το υπουργείο Περιβάλλοντος (κάτι που ζήτησε το ΣτΕ), χωρίς ωστόσο να ορίζει ρητώς ότι οι παραχωρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές δε θα γίνονται ομαδόν. Προβλέπει δε με μια ασυνήθιστη διατύπωση: τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μια αρκετά ευρεία κατηγορία) και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όταν ο σκοπός είναι η μελέτη του οικοσυστήματος, ενδεχομένως και ως μέρος τουριστικών επενδύσεων.

Σε φάση αναμονής

Νέα δεδομένα στο τραπέζι

Σκεπτικισμός και αναμονή συνθέτουν το κλίμα στις τάξεις των δημάρχων της Κρήτης, όπως επισήμανε στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

«Πράγματι είχαμε την κατάθεση μιας τροπολογίας που βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε βεβαίως ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί προπομπό της ΚΥΑ που αναμένουμε να εκδοθεί. Η ΚΥΑ είναι το βασικό και αυτήν περιμένουμε για να δούμε τι θα προβλέπει για τις παραλίες. Εμείς, όπως το έχουμε θέσει και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, περιμένουμε να τηρηθούν κάποια γνωστά και συμφωνηθέντα δεδομένα. Περιμένουμε να μην αλλάξει η ποσόστωση επί των εσόδων 70% για τους Δήμους και 30% για το κράτος, που ίσχυσε πέρυσι για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς από τον Ιούνιο και μετά η ποσόστωση γίνεται 50-50%. Επίσης, περιμένουμε στην ΚΥΑ να πάρει "σάρκα και οστά" η πολιτική δέσμευση ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των προστίμων αυθαίρετης εκμετάλλευσης των παραλιών από ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα απευθείας ηλεκτρονικών δημοπρασιών από το υπουργείο, το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση και διερεύνηση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε σίγουρα ακόμα. Πράγματι όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους Δήμους και εδώ στην Κρήτη, με το σκεπτικό ότι μπορεί να αποκλειστούν από το όλο σκηνικό διαχείρισης και εσόδων σε περιπτώσεις δημοφιλών, κερδοφόρων παραλιών», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News