default-image

Τα φυτοφάρμακα και οι συνέπειες στην υγεία μας (Ηχητικό)

Κρήτη
Τα φυτοφάρμακα και οι συνέπειες στην υγεία μας (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα, διοργανώνεται η 2η επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον».

Η εκδήλωση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες με τους φορείς, πολίτες και αγρότες της περιοχής της Ιεράπετρας.

Σκοπός των επιστημόνων είναι η ενημέρωση όλων για τα αποτελέσματα της μελέτης και των ερευνών τους στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιεράπετρας που δείχνουν ότι εξαιτίας της μη ορθής χρήσης και διαχείρισης των φυτοφαρμάκων, παρατηρείται αύξηση της υπογονιμότητας, των χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων Alzheimer, Parkinson, αυτισμού, διαταραχών συμπεριφοράς, με ιδιαίτερη έξαρση σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Η διημερίδα οργανώνεται από την Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου, είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας. 

''Τα τελευταία πέντε χρόνια αλλάζει ο τρόπος της καλλιέργειας, η Κρήτη μπορεί να γίνει το καλύτερο αγροδιατροφικό πρότυπο του κόσμου, με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και οι αγρότες της Ιεράπετρας αξίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής'' λέει στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας του Δήμου Ιεράπετρας Αντώνης Πετράς.

Στις συνέπειες της μη ορθής χρήσης των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας  αναφέρθηκε και ο παιδοχειρουργός Δημήτρης Πετράκης.

Συνδιοργανωτές : το Εργαστήριο Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, το ΜΗΤΕΡΑ Κρήτης, το Ερευνητικό Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης.

Η Κρήτη επισημαίνουν μπορεί να γίνει το καλύτερο αγροδιατροφικό πρότυπο του κόσμου, με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας και όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης αξίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής, των πλέον βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κάθε καθυστέρηση λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας υγείας και περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη.

Η διασπορά μύθων ότι «όλα τα πιστοποιημένα φυτοφάρμακα είναι αναγκαία και υπό έλεγχο» ή ότι είναι «ακίνδυνα και ασφαλή», είναι παραπλάνηση.

Κάθε αδράνεια ή ενέργεια αναβολής του περιορισμού χρήσης και έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, ρύπους και φυτοφάρμακα ή εμμονή σε μοντέλο ανάπτυξης που έχει πολυετή και κατά 80% εξάρτηση μόνο από ορυκτά καύσιμα και τα εξ αυτών τοξικά παρασκευάσματα, θα προκαλεί αύξηση νοσηρότητας και ρύπανσης περιβάλλοντος.

Η διερεύνηση από ειδικούς επιστήμονες της συσχέτισης μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αύξησης της νοσηρότητας σε κατοίκους της Ιεράπετρας είναι αναγκαία τόσο για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος όσο και για το περιορισμό της αλόγιστης χρήσης τους, αναφέρουν οι διοργανωτές της 2ης ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ.

Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων σε αύξηση νοσηρότητας και μείωση γονιμότητας, τα μέτρα περιορισμού έκθεσης σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα, η ανάγκη αλλαγής του αγροτοδιατροφικού μοντέλου, η βιοπαρακολούθηση της έκθεσης και οι επιδημιολογικές μελέτες είναι κλειδιά για το περιορισμό των υπαρχόντων προβλημάτων υγείας και περιβάλλοντος.

Κάθε αδράνεια ή ενέργεια αναβολής του περιορισμού χρήσης και έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, ρύπους και φυτοφάρμακα ή εμμονή σε μοντέλο ανάπτυξης που έχει πολυετή και κατά 80% εξάρτηση μόνο από ορυκτά καύσιμα και τα εξ αυτών τοξικά παρασκευάσματα, θα προκαλεί αύξηση νοσηρότητας και ρύπανσης περιβάλλοντος.

Η διημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Πετράς Αντώνης. Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ιεράπετρας και αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.

Κεντρικοί ομιλητές : Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

Βαρδαβάς Αλέξανδρος, υποψήφιος διδάκτορας Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης.

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Σηφάκης Σταύρος, MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής.

Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης. Τζατζαράκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης.

Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας :

Τσατσάκης Αριστείδης, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας, MSc (Org Chem), PhD (Chem), ERT (Eur Registered Toxicologist), DSc (Biol), Επίτιμος Διδάκτωρ Mendeleyev, Επίτιμος Καθηγητής F.F.Erisman, Πρόεδρος ΕUROTOX, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Food and Chemical Toxicology. Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης. Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης. Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης. Σηφάκης Σταύρος, MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News