Ειδήσεις

"Πέφτει" ένα εκατομμύριο ευρώ στο Πάρκο Γεωργιάδη (photos)

Σε ριζική ανανέωση του πάρκου Γεωργιάδη θα προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου, με την αρχική μελέτη να αφορά την πλήρη ανάπλαση των 16 στρεμμάτων του πάρκου, καθώς και τη φύτευση 6.500 νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, αλλά και την αλλαγή των υλικών επίστρωσης, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη μελέτη κατετέθη στις αρχές Αυγούστου του 2016, ενώ το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Ιωάννη Αναστασάκη, βρέθηκαν στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον» για την αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη με βάση την μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου έλαβε την πρώτη θέση  πανελλαδικά ανάμεσα σε 23 φορείς (Δήμους, ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) που συμμετείχαν στην κατηγορία «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων».

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιτυχή αξιολόγηση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου και για την επικείμενη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη, καθώς μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό έργο και να χαρίσουμε στους Ηρακλειώτες έναν πλουσιότερο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης για να τον χαίρονται με τα παιδιά τους» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Το έργο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη, το οποίο υπολογίζεται ότι θα τελειώσει μέσα στο επόμενο έτος, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και κινείται σε τρεις άξονες:

 1. Λειτουργική αναβάθμιση
  • Αντικατάσταση των κρασπέδων με νέα στα σημεία όπου απαιτείται
  • Αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού/σκυροδέματος/χώματος που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων. Θα τοποθετηθούν έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο.

2.      Προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ

 • Θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ με την διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στην μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων.

3.      Περιβαλλοντική αναβάθμιση

 • Βελτίωση εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών.
 • Εμπλουτισμός πρασίνου με εγκατάσταση νέων φυτικών ειδών. Θα φυτευτούν  16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700m2 χλοοτάπητα. Θα κατασκευαστεί ένας νέος μεγάλος βραχόκηπος, θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και φρύγανα (ιθαγενή είδη). Θα διατηρηθεί και θα συμπληρωθεί ο υπάρχων μικρός βραχόκηπος και θα δημιουργηθεί μικρός τριανταφυλλεώνας.  
 • Θα κατασκευαστεί οριζόντιο ηλιακό ρολόι το οποίο θα μετρά το χρόνο ανάλογα με την σκιά που ρίχνει ο ήλιος.
 • Θα τοποθετηθούν κάδοι κομποστοποίησης αλλά και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια