default-image

Οριστικά και επίσημα στη Fraport το αεροδρόμιο

Κρήτη
Οριστικά και επίσημα στη Fraport το αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γερμανική εταιρεία Fraport είναι από χθες τα μεσάνυχτα και επίσημα χρήστης και διαχειριστής του αεροδρομίου "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Στόχος ήταν οι πρώτες πρωινές σημερινές πτήσεις να γίνουν υπό τον πλήρη έλεγχο της γερμανικής εταιρείας.

Το αεροδρόμιο Χανίων πέρασε "στα χέρια" των ιδιωτών, στις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα! Η διαδικασία παράδοσης των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων ξεκίνησε χθες Μεγάλη Δευτέρα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - ΒΙΝΤΕΟ

Το επιτελείο της Fraport Greece, τα στελέχη, το προσωπικό της και οι κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και υποστήριξης ήταν από νωρίς σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο συντονισμός της παραλαβής των αεροδρομίων γίνεται από το υπερσύγχρονο command center στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλογρέζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, που διενεργείται σε δεκατέσσερα διαφορετικά σημεία της χώρας ταυτοχρόνως και αποκαλείται «έναρξη της παραχώρησης» ή CCD, δεν αποκλείεται η διαδικασία να επιμηκυνθεί μέχρι αύριο Μ. Τετάρτη, όπως εκτιμούν κύκλοι με ενδελεχή γνώση του σχετικού προγραμματισμού.

Με την ολοκλήρωσή της, τη στιγμή που θα υπογραφούν και τα 14 αυτά πρωτόκολλα, θα γίνει πιθανότατα σήμερα Μ. Τρίτη και η καταβολή του τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκτενείς παρεμβάσεις στα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια. Πρόκειται για εργασίες καθαρισμού, συντήρησης των εγκαταστάσεων και ανακαίνισης των χώρων υγιεινής.

Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών, που θα εκτελέσει η Intrakat, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ερώτημα αποτελεί το τι είδους εργασίες προβλέπονται για το αεροδρόμιο των Χανίων, στο οποίο πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο επέκτασης και η Fraport παρέλαβε ένα πλήρως ανακαινισμένο αεροδρόμιο.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Σκοπός της Fraport Greece είναι να μετατρέψει τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια σε ανταγωνιστικά αεροδρόμια, που θα λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρότυπα αεροπορίας. Το επενδυτικό πρόγραμμά της ανέρχεται για τους 48 πρώτους μήνες της παραχώρησης στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό είναι κατά 70 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από αυτό που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ της παραχωρησιούχου και του ελληνικού Δημοσίου. Τα 95 εκατομμύρια ευρώ, εκ των 400 συνολικά, προορίζονται για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 5 νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 terminals κατά 100.000 τετραγωνικά μέτρα, σε 300.000 τετραγωνικά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφάλειας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Επιπλέον, θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του καθενός αεροδρομίου.

Η Fraport Greece έχει ήδη προχωρήσει από καιρό στις προσλήψεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα στελεχώσει, όπως και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών τους.

Παράλληλα, έχουν επιλεγεί και υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ όλες οι εμπορικές παραχωρήσεις και μισθώσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί με τους ενοίκους.

Έχει, επίσης, υπογραφεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Πυροσβεστικό Σώμα, πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ και άλλες ανάλογες συμβάσεις με το Λιμενικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία.

Τους περίμεναν τα ΜΑΤ

"Μπλόκο" στη διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας Πολιτών

Να μαυροφορέσουν το αεροδρόμιο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων επιχείρησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου στη γερμανική Fraport. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωπα με ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, που είχε κλείσει την κεντρική πύλη.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν παραταχθεί στην είσοδο, με τους επικεφαλής να ξεκαθαρίζουν εξαρχής ότι υπάρχει εντολή να απαγορευτεί η είσοδος στους διαμαρτυρόμενους.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας, καθώς, παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τις διαβεβαιώσεις των πολιτών ότι θα "μαυροφορέσουν" το αεροδρόμιο και θα αποχωρήσουν ειρηνικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα αποχώρησαν από το αεροδρόμιο, ανακοινώνοντας ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται.

Σήμερα Μ. Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι θα μαυροφορέσουν συμβολικά τον ανδριάντα του Ιωάννη Δασκαλογιάννη στην πλατεία Κοτζάμπαση, στο κέντρο των Χανίων. Στη συνέχεια τα μέλη της Πρωτοβουλίας θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Νεάρχου, ενώ προτίθενται να καταθέσουν αναφορά στον εισαγγελέα Χανίων, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρεμποδίστηκε η είσοδός τους στο αεροδρόμιο.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News