default-image

Δήμος: Υπέρ διαγραφής προστίμων μετά από έντονες αντιδράσεις

Κρήτη
Δήμος: Υπέρ διαγραφής προστίμων μετά από έντονες αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις περιπτώσεις που μια "απόβαση" διαμαρτυρίας πιάνει τόπο η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εργατικών συνδικάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το "καυτό" ζήτημα των αυθαιρέτων.

Το Σώμα έκανε ομόφωνα δεκτό το σχετικό ψήφισμα των συνδικάτων, ζητώντας - ενόψει και του νέου νόμου που αναμένεται το Μάιο - από την κυβέρνηση μια "ασπίδα" προστασίας στις λαϊκές οικογένειες που έχουν αυθαίρετα, με σημεία αναφοράς τη διαγραφή προστίμων και την αναστολή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή δεσμεύσεων των ΑΦΜ των πολιτών...

Η "απόβαση" διαμαρτυρίας στο χθεσινό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου. Συνδικαλιστές, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μεροκαματιάρηδες οικοδόμοι και συνταξιούχοι "εισέβαλαν" ειρηνικά στη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εγκρίνει ένα ψήφισμα προς την κυβέρνηση με συγκεκριμένα αιτήματα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Οι διαμαρτυρόμενοι, διά στόματος του εκπροσώπου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κώστα Κελεσή που ζήτησε και πήρε το λόγο, ύψωσαν μια φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την αντιμετώπιση διαχρονικά που έχουν τύχει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο Ηράκλειο, στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα.

«Δε θα επιτρέψουμε καμία κατεδάφιση, καμία κατάσχεση. Η λαϊκή κατοικία είναι βασική ανάγκη. Είναι κοινωνικό δικαίωμα. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές Αρχές έχουν δείξει μια εχθρικότητα απέναντί μας.

»Από τη μια μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη και μας λένε "έχετε δίκιο", από την άλλη όμως μεθοδεύουν, συμπράττουν έτσι ώστε συνεχώς να πληρώνουμε για τα αυθαίρετα. Δεν είμαστε, όμως, εμείς οι αυθαίρετοι. Το κράτος είναι αυθαίρετο, που έχει την ευθύνη για τα σχέδια πόλης που δεν τα προχωρά.

»Σας καλούμε να πάτε κόντρα στην κυβέρνηση. Να πάρετε την πολιτική ευθύνη να σταματήσει η είσπραξη προστίμων, όπως και η βεβαίωση νέων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κελεσής, ο οποίος ανέγνωσε και το προτεινόμενο από τα συνδικάτα ψήφισμα...

Ψήφισμα, στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο, ενόψει του νέου νόμου ρύθμισης των αυθαιρέτων, καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει για τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων. Απαιτεί επίσης να σταματήσει η κατάσχεση λογαριασμών, λοιπών περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση ΑΦΜ εργαζομένων που έχουν αυθαίρετα. Απαιτεί, κατά τρίτον, την επίλυση του μεγάλου προβλήματος με τις εξ αδιαιρέτου αυθαίρετες ιδιοκτησίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουράκης, τόνισε πως η παράταξή του συμφωνεί απόλυτα με το πνεύμα, με την ουσία του ψηφίσματος, ξέχωρα από κάποιες λεπτομέρειες στις λεκτικές, ενδεχομένως, διατυπώσεις.

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, δήλωσε επίσης σύμφωνος με το βασικό πυρήνα του ψηφίσματος, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να υπάρχει κοινωνικός διαχωρισμός των περιπτώσεων αυθαιρετούχων.

«Το ψήφισμα των συνδικαλιστικών φορέων πρέπει να σταλεί όπως έχει και όχι να το "κόψουμε" και να το "ράψουμε" στα μέτρα μας. Αν διαφωνούμε ας ψηφίσουμε κάτι άλλο», σχολίασε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης.

Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα ως είχε, όπως δηλαδή κατατέθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Αμφιβολίες για τη νέα ρύθμιση: Αιχμές από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας

Την ίδια ώρα πάντως, προβληματισμό σε σχέση με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος άφησαν τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιάννη Ρασούλη. Ο ίδιος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της νυν ηγεσίας του υπουργείου, σε συνέχεια των αμφιβολιών που έχουν και οι ίδιοι οι οικιστές από τη συνεχή αναβλητικότητα στην κατάρτιση και την προώθηση προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου.

«Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, παρότι η κυβέρνηση μας έχει στο σκοτάδι για το νέο νόμο. Με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχαμε μια καλή επικοινωνία και συνεννόηση. Μάλιστα είχαν κάνει δεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει. Δεν ισχύει το ίδιο με τη νέα ηγεσία. Δεν έχουμε την ίδια επικοινωνία. Εν πάση περιπτώσει έχουμε διαβεβαιώσεις πως θα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πως θα χρήματα θα είναι πολύ λιγότερα για τα πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Ρασούλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News