default-image

Κρήτη: Απίστευτη έρευνα, "Κανείς δεν ζητάει φακελάκι!"

Κρήτη
Κρήτη: Απίστευτη έρευνα, "Κανείς δεν ζητάει φακελάκι!"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διακινούνται κάθε χρόνο παράνομα καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το  «φακελάκι» ζει και βασιλεύει στη χώρα μας , χωρίς να εξαιρούνται τα νοσοκομεία της Κρήτης. Την πραγματικότητα όμως "αμφισβητεί" έρευνα , καθώς μόλις 4,3% των ερωτηθέντων στην Κρήτη δήλωσε ότι ζητήθηκε φακελάκι!

Λίγο περισσότεροι είναι εκείνοι που απάντησαν ότι έδωσαν μόνοι τους φακελάκι, ενα ποσοστό όμως τόσο χαμηλό που εκπλήσσει, αφού ο χρηματισμός γιατρών θεωρείται από τις βασικές "πληγές" του συστήματος υγείας.

"Καταγγείλτε το φακελάκι"

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την Κρήτη παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα με το φακελάκι είναι υπαρκτό αλλά υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν προσπάθειες αντιμετώπισής του. Μάλιστα ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να γίνουν ανώνυμες καταγγελίες ασθενών για «φεκελάκι», καλώντας τους πολίτες να κινητοποιηθούν.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Έρευνα με αποτελέσματα- έκπληξη

Η έρευνα που διεξήχθη στα νοσοκομεία της Κρήτης  φέρνει στο προσκήνιο τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Χρήστο Μελά που σημειώνει ότι συχνά περισσότερο επιμένουν ασθενείς και συνοδοί στο «φακελάκι», παρά οι ίδιοι οι γιατροί. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1003 ασθενών και με περίοδο δειγματοληψία από 25/2/16-1/9/16.

Προφανώς καταφεύγουν στη λύση αυτή υπό το φόβο ότι διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του ασθενούς ή πρόκειται για νοοτροπία που έχει τόσο "καθιερωθεί" ώστε το φακελάκι να θεωρείται πλέον δεδομένο.

  • Mόλις 4,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι του ζητήθηκε «φακελάκι»
  • Το 9,5% δήλωσε ότι είχε πρόθεση ή έδωσε «φακελάκι» σε γιατρό
  • Το 83% δήλωσε ικανοποιημένο από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία της

Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ασθενείς από το ΠΑΓΝΗ και λιγότερο από το νοσοκομείο Χανίων.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Χρήστος Μελάς

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΔΥΠΕ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Το φακελάκι βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης παρουσία τόσο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού όσο και του αναπληρωτή υπουργού κ.Πολάκη σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη - Φωτεινή Μαυροματάκη

Εσωτερικές φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News