Ειδήσεις

"Λαβράκι"εντοπίζουν έρευνες για κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Κρήτης “φωτογραφίζουν” πιθανή ύπαρξη νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων.

Νέα τροπή στο μεγάλο κεφάλαιο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κρήτης έρχονται να δώσουν πρόσφατες σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Κρήτης "φωτογραφίζουν" πιθανή ύπαρξη νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που σημαίνει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πως και εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης ενδέχεται να κρύβονται πολύ μεγάλα κοιτάσματα...

Το θέμα βεβαίως χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης, και μόνο όμως οι πρώτες αυτές επιστημονικές ανακαλύψεις εκτιμάται πως θα πολλαπλασιάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.

Αναλυτικότερα, μόλις πριν μερικές εβδομάδες η γεωφυσική εταιρεία Spectrum, σε συνεργασία με τη γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ, επεξεργάστηκε και δημοσίευσε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνητικών στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Η εταιρεία Spectrum παρουσίασε στο Λονδίνο τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης με τίτλο "Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Zohr: η αναζήτηση του επόμενου Σούπερ Γίγαντα".

Στην παρουσίασή της σημειώνει ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστόλιθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στο energypress.gr, ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστόλιθου του κοιτάσματος "ΖΟΡ", ο οποίος ως γνωστόν έχει μήκος 10 χιλιόμετρα περίπου.

Επίσης, αυτός ο πρώτος λιβυκός στόχος υφάλου απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια (όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά). Η Spectrum διαπίστωσε με εμφανή έκπληξη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός στόχος, τύπου "ΖΟΡ", έχει 100 χλμ. μήκος, ο όγκος του δε υπολογίζεται ότι είναι πιθανότατα 10πλάσιος του κοιτάσματος "ΖΟΡ", άρα 10 φορές υπεργιγαντιαίος.

Μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικότερα υπάρχει ένας δεύτερος στόχος από τη λιβυκή πλευρά, κοιτάσματος μήκους 80 χιλιομέτρων, δηλαδή ίσως και 8 φορές μεγαλύτερος από το "ΖΟΡ".

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τέτοιου είδους στόχοι υφάλων είναι κατά κανόνα επαναλαμβανόμενοι (όπως αυτό συμβαίνει στην Κύπρο) και θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη ύπαρξη και ελληνικών υπεργιγαντιαίων στόχων νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη (ultradeep), που πλησιάζουν τα 3.000 μέτρα.

Το θαλάσσιο βάθος δεν αποτελεί εμπόδιο στην περίπτωση αυτή - δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιους στόχους κοιτασμάτων - λαμβάνοντας δε υπόψη ότι πρόσφατα ελληνικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο πραγματοποίησε γεώτρηση σε θαλάσσιο βάθος 3.600 μέτρων! Η εταιρεία παρουσίασε σχηματικά τις δυνατότητες ύπαρξης επαναλαμβανόμενων στόχων υφάλων και από την ελληνική πλευρά, οι οποίοι βορειότερα εφάπτονται της Μεσογειακής ράχης.

Είναι φανερό ότι τέτοιοι στόχοι δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν επενδυτικό στόχο εξαιρετικά εύρωστων και πολύ μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

«Θα τροφοδοτούν την Ευρώπη για πολλές 10ετίες»

Εφόσον μελλοντικές έρευνες αποδείξουν τελικά την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου αυτού του μεγέθους, το περιεχόμενό τους είναι φανερό ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για πολλές 10ετίες, όπως επισημαίνει η Spectrum και σημειώνει: «Οι σημαντικές αυτές τελευταίες αυτές ανακαλύψεις πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσουν σύντομα το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών νότια, νοτιοδυτικά αλλά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι δυνατότητες πιθανών δε κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου υπεργιγαντιαίου μεγέθους νότια της Κρήτης και οι αναμενόμενες νέες επενδύσεις σε Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ και Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές συνέργειες υποδομών τόσο στην έρευνα όσο και στην παραγωγή κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο».

Η μελέτη της εταιρείας Spectrum, που με πρόσφατες σεισμικές καταγραφές της συνέβαλε στις ανακαλύψεις από την Exxon Mobil σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Γουιάνα της Νότιας Αμερικής, υπολογίζει ότι σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια, που αντιστοιχούν σε μια ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια