default-image

Προσοχή: Απαγορεύτηκε ζιζανιοκτόνο στην Κρήτη

Κρήτη
Προσοχή: Απαγορεύτηκε ζιζανιοκτόνο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι Κρητικοί που έχουν προμηθευτεί ζιζανιοκτόνα. Ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου STUN 33EC, ανακοίνωσε το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, το οποίο προοριζόταν μόνο για επαγγελματίες χρήστες.

Πρόκειται για μία σημαντική ανακοίνωση, η οποία επί της ουσίας υλοποιεί απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της οποίας ανακλήθηκε η οριστική διάθεση στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνου) STUN 33 EC, με δραστική ουσία pendimethalin 33%.

Το παραπάνω αποτελούσε εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων κατά το φύτρωμά τους σε διάφορες καλλιέργειες, όπως καρότου, κρεμμυδιού, σκόρδου, τομάτας, πιπεριάς, λάχανου, κουνουπιδιού, όσπριων, αρακά, μαρουλιού, ραδικιού, αγκινάρας, ηλίανθου, αραχίδας, πατάτας, καλαμποκιού, σιταριού και καπνού.

Όμως, σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις του Εργαστηρίου Χημικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitroso-pendimethalin (νιτροζαμίνη) στο συγκεκριμένο σκεύασμα και αντίστοιχα στην τεχνικώς καθαρή δραστική ουσία, που υπερβαίνουν το όριο των 45 mg/kg.

Πρέπει να επιστραφούν

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όσοι επαγγελματίες χρήστες προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα σκευάσματα καλούνται να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους.

Επίσης, τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων που προμηθεύτηκαν τα σκευάσματα αυτά, καλούνται να μην τα διαθέσουν στην αγορά, αλλά να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News