Ειδήσεις

Κύπρος: Στο 56,9 % το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στην Κύπρο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες και συγκρίνεται πλέον με χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι με ευρωπαϊκές χώρες.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, ότι τα στοιχεία του 2014-2015 δείχνουν ότι οι γεννήσεις με καισαρική τομή στην Κύπρο ανέρχονται σε ποσοστό 56, 9% και με φυσιολογικό τοκετό στο 43,1%.

Ο ιδιωτικός τομέας καταγράφει ποσοστό 61% στις καισαρικές τομές και ο δημόσιος τομέας φθάνει το 39%.

Ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε η συμπεριφορά των Κυπρίων γυναικών, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ανώριμες» και «απαιτητικές», σημειώνοντας ότι λένε στους γιατρούς τους: «Θέλω το μωρό μου να γεννηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για να είναι στο συγκεκριμένο ζώδιο».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, Μάριος Λιασίδης, είπε, ότι με βάση στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχει αύξηση των καισαρικών, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα κρατικά μαιευτήρια. Επίσης, το 30-35% των καισαρικών τομών γίνονται κατόπιν επιθυμίας της μητέρας, χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη.

Στην συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή έγινε λόγος για την έλλειψη ενημέρωσης από ειδικούς σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό και τα πλεονεκτήματά του, για την επιθυμία των γυναικών να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την επιλογή αυτής της μεθόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια