Ειδήσεις

Κρήτη: Ζητούνται σπίτια για ενοικίαση για τους πρόσφυγες

Και επισήμως πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου για την ενοικίαση σπιτιών. Ποιες οι προϋποθέσεις για να μισθωθούν.

Ο κύβος ερρίφθη. Το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη έγινε χθες με την προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου για την ενοικίαση σπιτιών όπου και θα στεγαστούν οι οικογένειες των 2.000 συνολικά προσφύγων που αναμένονται να φιλοξενηθούν στο νησί μας. Πρόσφυγες που δεν αναμένεται να αφιχθούν στη Κρήτη πριν τα τέλη Μαΐου.

Εδώ βεβαίως οι διαδικασίες προχωρούν κάπως παράδοξα, αφού η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση σπιτιών βγήκε στον "αέρα" δίχως να υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι υπογραφές της σύμβασης ανάμεσα στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Ύπατη Αρμοστεία δεν έχουν "πέσει" ακόμα, κάτι πάντως που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών...

Η έναρξη της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Κρήτη είχε αρχικά τοποθετηθεί στις αρχές του 2017 με δύο δεσμεύσεις: από τη μια ότι ο πληθυσμός των προσφύγων που θα φτάσουν στο νησί θα είναι ομοιογενής, όπως έχουν ζητήσει οι δήμαρχοι και από την άλλη ότι η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών θα γίνει σε σπίτια, και μοιρασμένα αναλογικά σε όλο το νησί.

Παράλληλα ένας όρος που είχε τεθεί επιτακτικά από τους δημάρχους του νησιού για τη φιλοξενία προσφύγων ήταν να μη χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος φορέας κάποια ΜΚΟ...

Το χρονοδιάγραμμα του Ιανουαρίου βγήκε εκτός. Έκτοτε υπήρξε και νέα καθυστέρηση, με την υπογραφή της σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την υποδοχή των προσφύγων από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου να παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα...

Από πλευράς Ύπατης Αρμοστείς το καθησυχαστικό στίγμα που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα. Η κατεύθυνση προς την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ήταν να προχωρήσει τις πρώτες διαδικασίες, ώστε όταν "κλείσει" και τυπικά η συμφωνία, όταν δηλαδή "πέσουν" οι υπογραφές της σχετικής σύμβασης, να είναι έτοιμο το σκηνικό για την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, η Αναπτυξιακή έβγαλε χθες την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σπίτια που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Πρόκειται αρχικά για 125 κατοικίες στα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού - Ηράκλειο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο.

Η πρώτη φάση αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Σε δεύτερη φάση μηχανικοί θα ελέγξουν τα σπίτια αυτά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είναι γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, τα σπίτια των οποίων θα εγκριθούν, θα συνάψουν μισθωτήριο με την Αναπτυξιακή που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος για την υποδοχή των προσφύγων.

Από πλευράς Αναπτυξιακής Ηρακλείου εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε ομαλά. Βεβαίως επισημαίνεται με νόημα ότι η υπόθεση της φιλοξενίας προσφύγων αποτελεί κάτι το καινούργιο για τα τοπικά δεδομένα. Ένα εγχείρημα χωρίς προηγούμενο, με ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και λεπτά σημεία. Για αυτό και, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής και δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και για τους πρόσφυγες αλλά και την τοπική κοινωνία.

Η ανακοίνωση για τα σπίτια

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση σπιτιών αναφέρεται: «Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή "Πλοηγός" στο πλαίσιο της υλοποίησης έργου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προτίθεται να μισθώσει διαμερίσματα στο Ηράκλειο για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, σύμφωνα με τα παρακάτω:

* Να βρίσκονται κατά προτεραιότητα εντός της πόλης του Ηρακλείου ή σε περιοχές και οικισμούς πλησίον της πόλης.

* Να είναι κατάλληλα για τη στέγαση 4 έως 6 ατόμων.

* Να βρίσκονται σε τοποθεσία με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, κοινωφελείς δομές κ.τ.λ., καθώς και να υπάρχει σύνδεση με αστική/υπεραστική συγκοινωνία.

* Ο μισθωτής (Αναπτυξιακή Ηρακλείου ή Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή "Πλοηγός") αναλαμβάνει την επίπλωση και τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών μετά το πέρας της σύμβασης. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα προπληρωμής των ενοικίων έως το τέλος του 2017.

* Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι έως 31/12/2017 με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στις έδρες των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι αιτήσεις και αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκμίσθωση των κατοικιών βρίσκονται στις ιστοσελίδες www.anher.gr και www.ploigos-ea.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

- Στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, διεύθυνση: Ν. Παχάκη 2, Τ.Κ. 70.100, Αρχάνες, ιστοσελίδα: www.anher.gr, και ηλεκτρονική διεύθυνση για αποστολή αιτήσεων: developer@anher.gr. Πληροφορίες κ. Ντέπυ Ροβίθη, τηλ. 2810/753.311, 2810/753.300 και φαξ 2810/753.310.

- Στην Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή "Πλοηγός", διεύθυνση: λεωφόρος 62 Μαρτύρων 146, Τ.Κ. 71.303, Ηράκλειο, ιστοσελίδα: www.ploigos-ea.gr, και ηλεκτρονική διεύθυνση για αποστολή αιτήσεων: info@ploigos-ea.gr. Πληροφορίες κ. Σοφία Τσεντελιέρου, τηλ. 2810/792.207, φαξ 2810/792.206».

Στα χαρτιά το Γραφείο Ασύλου

Την ίδια ώρα που προχωρούν οι διαδικασίες εκμίσθωσης των 125 σπιτιών που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους 725 πρόσφυγες, παραμένει ένα μεγάλο "αγκάθι". Σε εκκρεμότητα παραμένει, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων στην Κρήτη, το θέμα της λειτουργίας Γραφείου Ασύλου. Το Γραφείο Ασύλου εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση της πολεοδομικής άδειας για το χώρο όπου θα στεγαστεί!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια