default-image

Τέλος εποχής για το RF-4, τον ιπτάμενο «κατάσκοπο» της Π.Α.

Ελλάδα
Τέλος εποχής για το RF-4, τον ιπτάμενο «κατάσκοπο» της Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία ενεργά αεροσκάφη τύπου RF-4 απέσυρε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, βάζοντας «τίτλους τέλους» στους λεγόμενους και «ιπτάμενους κατασκόπους», οι οποίοι πετούσαν για πολλά χρόνια στους ελληνικούς αιθέρες.

Τα τελευταία αεροσκάφη μεταφέρθηκαν με ειδικά οχήματα μέσω της Εθνικής Οδού από την Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας στο Μουσείο της Αεροπορίας, όπου θα παροπλιστούν και τυπικά από τις 5 Μαΐου.

Το RF-4E αποτελεί παραλλαγή του μαχητικού F-4E και διαφοροποιείται από αυτό ως προς τις φωτομηχανές που φέρει στο ρύγχος με δυνατότητα παρατήρησης προς τα πλάγια και προς τα πίσω. Από τις τέσσερις διαφορετικού τύπου κάμερες που μπορούν να μεταφερθούν σίγουρα τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες έχει η κάμερα τύπου LOROP KS-127A, η οποία έχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από ύψος 35.000 ποδιών. Διατίθεται επίσης και το σύστημα αναγνώρισης υπερύθρων AAD-5, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα.

 

Μπορούν να επιχειρούν σε ύψη από ελάχιστα μέχρι 40.000 πόδια ανάλογα με το είδος αποστολής. Κυριότερη αποστολή του ήταν η αναγνώριση πριν και μετά την προσβολή ενός στόχου. Στη δεύτερη περίπτωση η αποστολή ονομάζεται BDA (Battle Damage Assessment) και η επιτυχία της είναι καίριος παράγοντας για το σχεδιασμό επιχειρήσεων ΔΒ.

Η ολοκλήρωση της παραλαβής οκτώ καινούργιων RF-4E το 1980 αναβάθμισε κατακόρυφα τις δυνατότητες αναγνώρισης της ΠΑ. Ο μικρός αριθμός τους συμπληρώθηκε το 1993 από 27 μεταχειρισμένα RF-4E από δυτικογερμανικά αποθέματα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 2

Κινητήρες: 2 General Electric J-79-GE-15 turbojet engines with afterburners/Ώση: 17.900 λίβρες

Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.7μ

Μήκος: 19.1μ

Μέγιστη ταχύτητα: 2,370 km/h ή 2.2 Mach

Επιχειρησιακή Οροφή: πάνω από 15.240μ ή 50.000 πόδια

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News