Ειδήσεις

Κολπική μαρμαρυγή, αυτή η ύπουλη αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο "ύπουλη" αρρυθμία, η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο "ύπουλη" αρρυθμία, η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ποσοστό 1-2% σε άτομα μέσης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 10% σε ηλικίες άνω των 80, χωρίς να συνυπάρχει και άλλη πάθηση.

Τα ποσοστά ανεβαίνουν σημαντικά, όταν συνυπάρχει και άλλη πάθηση (βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ).

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή διότι:

1. Οι άτακτες αρρυθμίες είναι πολύ ενοχλητικές και η λειτουργική του ικανότητα περιορίζεται, αφού παρουσιάζει εύκολη κόπωση.

2. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμβολικών επεισοδίων (εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερικές εμβολές στα άκρα κλπ).

3. Σχετίζεται με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του Συστήματος Υγείας λόγω των συχνών νοσηλειών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Βασίλης Βασιλικός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το συνέδριο Arrythmias Update 2017, που διοργανώνει η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία από 7-8 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 (ΜΜΘ2).

"Στη φαρέτρα μας σήμερα προκειμένου να 'τιθασεύσουμε' την κολπική μαρμαρυγή έχουμε φάρμακα και επεμβατικές τεχνικές, όπως η κατάλυση και η καταστροφή των αρρυθμιογόνων εστιών της καρδιάς με υψίσυχνο ρεύμα ή κρυοπηξία. Για την αποφυγή των εγκεφαλικών επεισοδίων χρησιμοποιούνται πλέον τα νεότερα αντιθρομβωτικά με μεγάλη επιτυχία σε σχέση με τα παλαιοτέρα αντιπηκτικά, όπως είναι η βαρφαρίνη.

Σύμφωνα δε με τις νεότερες ευρωπαϊκές οδηγίες του 2016 συνιστάται η παροχή της βέλτιστης αγωγής στους ασθενείς ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, δηλ. τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα και οι καινούργιες επεμβατικές θεραπείες (κατάλυση) λόγω της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητάς τους", επισήμανε ο κ. Βασιλικός.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης του κοινού στην διάγνωση και την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του ΜΜΘ2. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού.

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, τα θέματα που θα αναπτυχθούν με διαδραστικό τρόπο στο Συνέδριο από διεθνώς διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες αφορούν νεότερες τεχνολογίες που εμπλέκονται στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, τη συμβολή των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων στην αρρυθμιολογία, τη θέση των νέων αντιθρομβωτικών, τη χρήση των απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων, τις αρρυθμίες στην καρδιακή ανεπάρκεια και τη θέση των οικονομικών της υγείας στη σύγχρονη καρδιολογία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια