default-image

Η χρήση των smartphone "σκοτώνει" πεζούς

Επιστήμη
Η χρήση των smartphone "σκοτώνει" πεζούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη χρήση smartphone αποδίδουν οι αρχές στις ΗΠΑ την αύξηση των θανάτων πεζών, καθώς όπως αναφέρεται, η χρήση αποσπά την προσοχή των οδηγών με αποτέλεσμα να παρασύρουν τους πεζούς. Από την άλλη πλευρά οι πεζοί δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο κινητό τους όταν διασχίζουν κάποιο δρόμο, με συνέπεια το ατύχημα.

Σύμφωνα με τη US Governors Highway Safety Association, υπήρξαν 6.000 θάνατοι πεζών το 2016, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί με ρυθμό τετραπλάσιο αυτού των θανάτων στους δρόμους συνολικά.

Κατά το συγκεκριμένο report, αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, περιλαμβανομένης της χρήσης φορητών συσκευών.

«Ένας πιο πρόσφατος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των θανάτων πεζών ίσως είναι η αυξανόμενη χρήση smartphones από όλους τους χρήστες του δρόμου, που μπορεί να είναι παράγοντας απόσπασης προσοχής για οδηγούς και πεζούς» σημειώνεται στην αναφορά.

Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνα επισημαίνει και άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση της οδήγησης εν γένει, εξαιτίας βελτίωσης στην κατάστασης της οικονομίας, πτώσης των τιμών της βενζίνης και περισσότερων πολιτών που περπατούν, για λόγους άσκησης αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και το αλκοόλ, που ευθύνεται για το 34% των πεζών και το 15% των οδηγών που ενεπλάκησαν σε δυστυχήματα ενώ ήταν μεθυσμένοι.

Κάποιες χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της απόσπασης προσοχής από τα smartphones, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της βαυαρικής πόλης του Άουγκσμπουργκ, όπου εγκαταστάθηκαν κόκκινα και πράσινα φώτα στο έδαφος, προς ειδοποίηση αυτών έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τα κάτω, κοιτώντας στο κινητό τους.

Πηγή:naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News