default-image

Κρήτη: Ανοικτά την Κυριακή των Βαΐων τα καταστήματα

Κρήτη
Κρήτη: Ανοικτά την Κυριακή των Βαΐων τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εορταστικό ωράριο ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, όμως θέμα για μια ακόμη φορά προκύπτει σε όλη τη χώρα με την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου. Κατά τη συγκεκριμένη Κυριακή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Για την πόλη του Ηρακλείου ωστόσο, όπως ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, το πασχαλινό ωράριο για τα καταστήματα είναι αυτό που σας παρουσιάζουμε στον πίνακα, ενώ μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

Πρωί      Απόγευμα

Μ. Δευτέρα      9:00-14:30      17:30-21:00

Μ. Τρίτη      9:00-14:30      17:30-21:00

Μ. Τετάρτη      9:00-14:30      17:30-21:00

Μ. Πέμπτη      9:00-21:00

Μ. Παρασκευή      12:00-18:00

Μ. Σάββατο      9:00-15:00

Κυριακή του Πάσχα      Κλειστά

Δευτέρα      Κλειστά

Θερινό ωράριο*

Πρωί      Απόγευμα

* Θα εφαρμοστεί μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα

Προσδοκούν σε "Ανάσταση" οι έμποροι του Ηρακλείου

Σε κλίμα... πασχαλινό μπαίνει από την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα η αγορά, απόλυτα εναρμονισμένη στα πλαίσια του εορταστικού ωραρίου που έχουν ορίσει οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι. Μετά την απογοήτευση από τις χειμερινές εκπτώσεις, που δεν πήγαν και τόσο καλά, οι καταστηματάρχες, με τα έξοδα και τα χρέη να τους βαραίνουν, περιμένουν "Ανάσταση" ενόψει Πάσχα.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την εμπειρία από το παρελθόν και την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ξέρουν εκ των προτέρων πως κίνηση αυτήν την εορταστική περίοδο θα σημειωθεί στα είδη τροφίμων που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι, καθώς και στα παιδικά παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια, με τους νονούς να προχωρούν στις συνηθισμένες - λόγω εθίμου - αγορές για τα βαφτιστήρια, με πρωταγωνιστή και πάλι την καθιερωμένη πασχαλινή λαμπάδα.

Σχεδόν βέβαιο είναι το γεγονός πως η πλειονότητα των καταναλωτών και φέτος θα προχωρήσει αρχικά σε έρευνα αγοράς, αναζητώντας τις πιο χαμηλές και συμφέρουσες τιμές, καλύπτοντας έτσι για μια ακόμη φορά άμεσες ανάγκες. Την ευκαιρία, ωστόσο, να ψωνίσουν κάτι παραπάνω, και κυρίως δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα δώσει το δώρο του Πάσχα στους τυχερούς που θα το πάρουν, μιας και ως γνωστόν έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, υπάρχει πάντως ελπίδα να "ζεσταθεί" η αγορά με τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, δηλαδή της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου, εφόσον βέβαια ο καιρός είναι σύμμαχος και δε χαλάσει τα σχέδια των καταναλωτών για μια βόλτα στα καταστήματα. Οι ελπίδες, επίσης, για την τόνωση της αγοράς στηρίζονται και στις ονομαστικές εορτές, ιδίως αυτή του Αγίου Γεωργίου, που ακολουθεί μετά το Πάσχα.

Οι τιμές στα πασχαλινά

Κάνοντας μια έρευνα τιμών στην αγορά του Ηρακλείου, είδαμε και σας μεταφέρουμε ότι τα σοκολατένια αβγά κυμαίνονται από 4 έως 15 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος και το δώρο-έκπληξη που κρύβουν. Τα καλιτσούνια πωλούνται από 10 έως 14 ευρώ το κιλό, τα τσουρέκια βουτύρου από 9 έως 11 ευρώ, τα τσουρέκια αμμωνίας από 6 έως 8 ευρώ, το πολίτικο τσουρέκι στα 12 ευρώ το κιλό, τα κρητικά ξεροτήγανα από 10 έως και 12 ευρώ, η 12άδα αβγών από 2,45 έως 3,5 ευρώ και οι βαφές αβγών από 0,50 έως 2 ευρώ.

Τέλος, η λαμπάδα για το βαφτιστήρι ξεκινάει από τα 5 ευρώ η απλή και μπορεί να ξεπεράσει τα 30 ευρώ, ανάλογα το δώρο που φέρει.

Αξίζει πάντως να τονιστεί πως στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, με κύριο γνώμονα να προστατευτεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.

Το ωράριο στα Χανιά

Εκφράζοντας και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων την αντίδρασή του στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, με βάση την πρότασή του τα καταστήματα της πόλης θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 έως τις 9 μ.μ., τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News