default-image

Νέα βόμβα από FT: Στο 1,5% η ανάπτυξη αντί για στόχο 2,7%

Οικονομία
Νέα βόμβα από FT: Στο 1,5% η ανάπτυξη αντί για στόχο 2,7%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους. Οπως επισημαίνουν, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει ήδη προκαλέσει ζημιά.

Συγκεκριμένα τονίζει:

Η εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αυτό το χρόνο έχει υποχωρήσει εξαιτίας των καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα στο 1,5%.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Μαϊου. «Αν όχι, πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή στην ύφεση στο δεύτερο μισό του έτους» δήλωσε αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα όταν συναντηθούν την Παρασκευή στη Μάλτα.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη διάσωση έχει οδηγήσει σε νέες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες φέτος, με πάνω από 2 δισ. ευρώ να έχουν αποσυρθεί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εν μέσω φόβων για αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Πλήγμα από το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας έχει δεχθεί και η ευρύτερη οικονομία. Η ανεργία παραμένει κολλημένη στο 23%, στο υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη και ενώ στο υπόλοιπο μπλοκ καταγράφεται ανάκαμψη, με τον μεταποιητικό τομέα της χώρας να έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους επτά διαδοχικούς μήνες.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η χειρότερη επίδοση από τότε που η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι μαζεύει ρευστό για να διασφαλίσει ότι θα τιμήσει τις αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης εκτινάχτηκε στα 4,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο των 2 δισ. ευρώ που είχαν θέσει οι πιστωτές.

Το πλεόνασμα στηρίχτηκε στις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στα υψηλότερα έσοδα από φόρους, κάτι που όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι πιθανότατα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ασθμαίνουσα οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.

Κέρδος online  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News