default-image

Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού

Κρήτη
Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική μεσόγειο, μήκους 2.000 χλμ., προβλεπόμενου κόστους 6 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025 και με προοπτική να μεταφέρει φυσικό αέριο σε Ισραήλ, Κύπρο και μελλοντικά στην Κρήτη, εφόσον επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα του νησιού.

O αγωγός στο μεγαλύτερο τμήμα, περίπου 1.000 χλμ. έχει το τμήμα Κύπρου - Κρήτης και μάλιστα ειδικά για την Κρήτη θα περάσει υποθαλάσσια από όλο το νότιο τμήμα, αλλά και τη δυτική Κρήτη. Θα περάσει από την Πελοπόννησο και θα διατρέξει όλη τη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια υποθαλάσσια θα συνδεθεί με το γεωγραφικό τακούνι της Ιταλίας.

Το κοινό ανακοινωθέν βάζει σε νέα γεωπολιτική τροχιά τη νοτιανατολική μεσόγειο και ειδικά την Κρήτη, αφού σε αυτό προστίθεται και το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που ήδη κατασκευάζεται της EuroAsia Interconnector, ενώ ταυτόχρονα ο αγωγός φυσικού αερίου συμπίπτει με οριογραμμή ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News