default-image

Κρήτη: Στο προσκήνιο η αποπλάνηση δυο κοριτσιών απο 79χρονο

Κρήτη
Κρήτη: Στο προσκήνιο η αποπλάνηση δυο κοριτσιών απο 79χρονο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της αποπλάνησης δυο μικρών κοριτσιών στο Θραψανό Ηρακλείου, η οποία είχε σοκάρει την κοινή γνώμη της Κρήτης τον Ιούλιο του 2015: Την Τετάρτη (5/4) αναμένεται η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης επί του αιτήματος αποφυλάκισης του 79χρονου άνδρα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για την αποπλάνηση των δυο παιδιών, ηλικίας μόλις 8 και 9 ετών.

Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε στον ηλικιωμένο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό, αναμένεται να εξεταστεί την Τετάρτη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που ο 79χρονος ζητά να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη στο Εφετείο. Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου τέσσερις μήνες μετά την «καμπάνα» που δέχτηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, προέβη σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του. Εντούτοις, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης απέρριψε το αίτημα του 79χρονου, στέλνοντάς τον πίσω στη φυλακή.

Η πολύκροτη υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το προπερασμένο καλοκαίρι, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Θραψανού.

Οι γονείς των δύο ανήλικων κοριτσιών κατήγγειλαν τότε στο αστυνομικό Τμήμα Καστελλίου ότι ο 79χρονος αποπλάνησε τις κόρες τους.

Μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο του 2015, ο 79χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, δεν έπεισε τότε τον ανακριτή, ο οποίος αποφάσισε -με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα- την προφυλάκιση του.

«Πάσχει από άνοια»

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2016 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ένοχο τον 79χρονο. Κατά την απολογία του ενώπιον των τακτικών και των ενόρκων δικαστών, ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει ότι δεν καταλάβαινε τι έκανε εξαιτίας της γεροντικής άνοιας από την οποία πάσχει. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του είχαν μάλιστα ζητήσει από την Έδρα να κρίνει τον εντολέα τους ως «μειωμένου καταλογισμού», καθώς έχει διαγνωστεί - μεταξύ άλλων - με βαριά ανοϊκή διαταραχή.

Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ: Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον ηλικιωμένο και για τις δύο πράξεις που του αποδίδονταν: την αποπλάνηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, κατά συρροή, και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επίσης κατά συρροή. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατηγορία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι πλημμέλημα.

Τελικά, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών για το κάθε κορίτσι, ενώ για το πλημμέλημα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για το κάθε παιδί. Εν κατακλείδι, ο 80χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News