default-image

Ιεράπετρα: Υποτονική η αγορά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια

Οικονομία
Ιεράπετρα: Υποτονική η αγορά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποτονική παραμένει η κίνηση στην Αγορά της Ιεράπετρας λίγες μόνο μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.

Τίποτα δε θυμίζει το δυναμισμό της Πασχαλινής γεραπετρίτικης αγοράς παρελθόντων ετών, τότε που το εμπορικό κέντρο και οι γειτονιές της Ιεράπετρας, έσφυζαν από κίνηση και ζωντάνια, με τα «σούρτα- φέρτα» των μικρών κυρίως αλλά και των μεγάλων καταναλωτών, να δίνουν το πραγματικό χρώμα των εορτών.

Οι παλιές εικόνες των εκατοντάδων καταναλωτών, που έμπαιναν σε όλα σχεδόν τα μαγαζιά, για να αγοράσουν τα δωράκια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα ανοιξιάτικα καινούργια τους ρούχα και παπούτσια, καθώς και τα πασχαλινά παραδοσιακά γλυκίσματα από τα ζαχαροπλαστεία που δεν προλάβαιναν να εκτελούν παραγγελίες, σπανίζουν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες περιμένουν υπομονετικά τους καταναλωτές, να ξεκινήσουν δειλά -δειλά τις επισκέψεις στα καταστήματα τους, για τα πασχαλινά ψώνια.

«Πέντε μέρες πριν τη Μεγαλοβδομάδα η κίνηση παραμένει υποτονική παρουσιάζοντας μια πτώση γύρω στο -10% σε σχέση με πέρυσι. Το πρόβλημα του μέσου καταναλωτή της Ιεράπετρας είναι ότι δεν έχει καλή ψυχολογία και όχι ότι δεν του περισσεύουν χρήματα για να διαθέσει στην Πασχαλινή αγορά. Ο κόσμος έχει παραιτηθεί από κάθε σκέψη να αλλάξει και να βελτιώσει την ψυχολογία του. Ο καταναλωτής έχει βουλιάξει στη μιζέρια του. Πρέπει εμείς οι άνθρωποι της αγοράς, να ψάξουμε τρόπους, να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την ψυχολογία του καταναλωτή», μας είπε ο κ. Μανόλης Κουρίνος, έμπορος υποδημάτων.

Άγνωστη η μαγική συνταγή

Η οικονομική ανασφάλεια και το άγνωστο που ξημερώνει την επόμενη μέρα, θα πρέπει να σταματήσουν να βασανίζουν τον μέσο καταναλωτή, λένε οι έμποροι της Ιεράπετρας, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν βρει ακόμα τη μαγική συνταγή για να αλλάξουν την κατάσταση.

«Ο κόσμος όταν μπαίνει στα μαγαζιά, φαίνεται ότι είναι πολύ φοβισμένος και ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα. Και στα καταστήματα της Ιεράπετρας αλλά και σε εκείνα του Μακρύ Γιαλού, υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Οι τιμές σε γενικές γραμμές, είναι πάρα πολύ καλές και ο καταναλωτής μπορεί να καλύψει την κάθε του ανάγκη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο του. Η Ιεράπετρα σιγά - σιγά φοράει τα γιορτινά της.

Τα καταστήματα καφέ - εστίασης και τα ξενοδοχεία, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, προκειμένου να είναι έτοιμα, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που θα επιλέξουν το Λασιθιώτικο Νότο για τις Πασχαλινές τους αποδράσεις. Η γεραπετρίτικη ύπαιθρος, πλούσια σε ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα, θα υποδεχτεί εκείνους που θα επιλέξουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό, και για δυο εβδομάδες τουλάχιστον θα δούμε πολλούς ξενιτεμένους γνωστούς και φίλους να επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν, για να κάνουν Ανάσταση», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Τροχοπέδη η ύφεση και στην Ιεράπετρα

Τα αποτελέσματα της βαθιάς ύφεσης όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η οικονομία της χώρας μας, αρχίζουν να φαίνονται τα τελευταία τρία χρόνια και στην αγορά της Ιεράπετρας, η οποία φαινόταν ότι είχε περισσότερες αντοχές.

Μετά από μια πολύ κακή χρονιά για την τοπική αγροτική οικονομία, όπου οι οκτώ στους δέκα παραγωγοί κηπευτικών, δεν κατάφεραν να καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας τους, ήρθε και μια μέτρια σε παραγωγή ελαιοκομική περίοδος, που παρά την καλή τιμή στην πώληση του λαδιού, ο ελαιοπαραγωγός δεν κατάφερε να καλύψει το κόστος παραγωγής του, αφήνοντας με ζημιά και αυτές τις καλλιέργειες.

Σε συνδυασμό με τον τουριστικό κλάδο που ακόμα δεν άρχισε να κινείται, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τη φοροκαταιγίδα που σαρώνει τα πάντα, τους απίστευτα διογκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ να μένουν απλήρωτοι, και τις πετσοκομμένες συντάξεις, ο κόσμος μοιραία περιορίζει την κατανάλωση του στα απολύτως απαραίτητα, κάνοντας πολλές περικοπές.

«Σε αυτές τις γιορτές, στηρίζουμε την τοπική μας αγορά, στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Κάνουμε τις αγορές μας στα τοπικά καταστήματα της πόλης μας. Αγοράζουμε τα δώρα μας από τις τοπικές επιχειρήσεις της γειτονιάς μας που δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας.

Όλοι μαζί ζωντανεύουμε ξανά την πόλη μας!», είναι ο μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

«Οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν μειώσει το εμπορικό τους κέρδος για να καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Με τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν, εκτιμώ ότι, η κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα αρχίσει να ζεσταίνεται από την Μεγάλη Δευτέρα. Οι έμποροι της Ιεράπετρας έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες στη μείωση των τιμών, στην ποιότητα των ειδών που διαθέτουν και στην ποικιλία τους, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Ευτυχώς έχουν αρχίσει να αλλάζουν νοοτροπία οι καταναλωτές, και οι περισσότεροι πια, επιμένουν να στηρίζουν την τοπική μας αγορά και τους ευχαριστούμε γι' αυτό. Εμείς από τον Εμπορικό Σύλλογο ωστόσο, καλούμε όλο τον κόσμο, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς τις παραγωγικές τάξεις και το Δήμο Ιεράπετρας, να κατεβούν στην κεντρική πλατεία στις 6.00 μ.μ. στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 6 Απριλίου, για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί έναν διαρκή αγώνα επανάκτησης όλων όσων μας έχουν πάρει από τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, δίδοντας τη μάχη να κρατήσουμε στην Ιεράπετρα τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, να επαναλειτουργήσει το ΤΕΙ και να στελεχωθεί με προσωπικό το Νοσοκομείο», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News