default-image

Στα χαρακώματα για τον Καλλικράτη

Κρήτη
Στα χαρακώματα για τον Καλλικράτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον ίδιο τον πρωθυπουργό στρέφεται τώρα η ΚΕΔΕ για την αναμόρφωση του "Καλλικράτη", αφού με τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό, τον Πάνο Σκουρλέτη, η ηγεσία της (για να είμαστε πιο ακριβείς, ένας μεγάλος αριθμός δημάρχων που συντάσσονται στο πλευρό του προέδρου της Γιώργου Πατούλη) είναι στα... "μαχαίρια"!

Του λόγου το αληθές απέδειξαν, άλλωστε, τα χθεσινά παρατράγουδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ με αντικείμενο ακριβώς τις προωθούμενες καλλικρατικές αλλαγές και πρωτίστως την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που έχει ανάψει... "φωτιές" στις τάξεις των αιρετών, αντιπροσωπία δημάρχων έκανε πορεία, με κατάληξη το υπουργείο, όπου και επιχείρησε να συναντήσει τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε, καταγγέλλοντας μάλιστα προσχεδιασμένο πολιτικό σόου από τον Γιώργο Πατούλη.

Στο "χορό" των καταγγελιών δεν έλειψαν και οι αναφορές δημάρχων ακόμη και περί βίαιης συμπεριφοράς (!) εκ μέρους του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ ακολούθησε "χαρτοπόλεμος" ανακοινώσεων, με το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης να διαφοροποιεί τη θέση του, ακολουθώντας μια συγκρατημένη "πυροσβεστική" στάση...

Το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει με ωριμότητα, ενότητα και σύνθεση, προκειμένου να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, έστειλε κλείνοντας τη χθεσινή έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο Γιώργος Πατούλης.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε από τη συνέλευση, η ΚΕΔΕ καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία, προκειμένου να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, στη βάση όμως, όπως υπογραμμίζει, συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων.

Παράλληλα, τα μέλη της συνέλευσης, υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου επεδίωξαν να συναντήσουν τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, επικαλούμενος το πολυάριθμο της αντιπροσωπίας της ΚΕΔΕ, αρνήθηκε να τους συναντήσει και αποχώρησε...

Η πλειοψηφία των αιρετών της ΚΕΔΕ έσπευσε στο σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε να καταδικάσει τη στάση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, αναφέροντας ότι «η άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα (σ.σ. χθες) με την αντιπροσωπία των δημάρχων απ' όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Ο Π. Σκουρλέτης δε γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, που ως αιρετοί εκπροσωπούμε. Καταδικάζουμε τη στάση του, η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μετά τα παρατράγουδα στο ΥΠ.ΕΣ., είχαμε ένα "χαρτοπόλεμο" ανακοινώσεων μεταξύ προέδρου ΚΕΔΕ και υπουργού.

«Παρά τη συνεννόηση για συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου, δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου.

Αποδείχτηκε, όπως έγινε και με την αποχώρηση της ΚΕΔΕ από την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι σκοπός δεν είναι ο διάλογος.

Δεν τιμά το θεσμικό ρόλο του κ. Πατούλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι στιγμές που ζήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο υπουργείο Εσωτερικών δεν τιμούν την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη. Ο κ. υπουργός δεν γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά στους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούμε ως αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών μας κοινωνιών κι όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων» ήταν η απάντηση του Γιώργου Πατούλη.

Μέσα σε όλα αυτά, στην καταγγελία ότι δέχτηκε σπρωξιές από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης.

Κόντρες για την απλή αναλογική

Επί της "ταμπακέρας", σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ένα από τα μεγάλα "αγκάθια" που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις είναι η αλλαγή εκλογικού συστήματος, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

«Η ΚΕΔΕ δε συζητά καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο», ανέφερε ο Γ. Πατούλης μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, και υποστήριξε ότι «η απλή αναλογική δεν καλύπτει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η ονομαστική αναφορά του κ. Πατούλη στο δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη, τον οποίο έφερε ως παράδειγμα για τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους.

«Ο κ. Καμίνης από 29 δημοτικούς συμβούλους που έχει σήμερα θα μείνει με 10, αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Μπορεί να διοικήσει έτσι;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να εξασφαλίσει, μετά τις βουλευτικές εκλογές, χρήσιμα για εκείνη "αναχώματα"», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο στο τρίπτυχο «αυτοτελής χρηματοδότηση - κανονιστικές αρμοδιότητες - νέα καθήκοντα», προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενηλικιωθεί και να γίνει πιο χρήσιμη στους πολίτες.

«Σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, «δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης κι εγώ δεν πρόκειται να προσυπογράψω τη διάλυση των Δήμων».

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Ψύχραιμο διάλογο ζήτησε ο Β. Λαμπρινός

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμίσης τόνισε ότι «πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας απέναντι στην αντίληψη ότι η χώρα μπορεί να πορεύεται με το σημερινό διοικητικό μοντέλο».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι «οι μετωπικές συγκρούσεις δε βοηθούν κανέναν, η Αυτοδιοίκηση δε ρίχνει κυβερνήσεις και δεν είναι ούτε φιλοκυβερνητική, ούτε αντικυβερνητική».

Τέλος, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Μπίρμπας κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι δε συμμετείχε στο διάλογο, επισήμανε ότι αρκετές από τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου ήταν πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση από νωρίς, από τη δεύτερη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής, είχε καταθέσει 25σέλιδο πολιτικό πλαίσιο, αλλά δε συζητήθηκε ποτέ στην ΚΕΔΕ.

Σε πιο συγκρατημένο τόνο εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ψύχραιμου, νηφάλιου και συγκροτημένου διαλόγου μεταξύ αιρετών και κυβέρνησης για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη". Μακριά, όπως τόνισε, από εντάσεις και από "κόκκινες γραμμές", όπως άλλωστε προβλέπει η πρόσφατη σχετική απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης.

Ο κ. Λαμπρινός καταδίκασε κι αυτός τη συμπεριφορά τού υπουργού, ωστόσο τόνισε πως θεωρεί διαδικαστικό λάθος το αίτημα απομάκρυνσής του, που τέθηκε επιτακτικά από αρκετά μέλη της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος, επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΕ οφείλει να καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News