default-image

Μ. Πολυχρονίδη: Νιώθω πως ζω ένα όνειρο

Κρήτη
Μ. Πολυχρονίδη: Νιώθω πως ζω ένα όνειρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά με τίτλο "Η χώρα των θαυμάτων" αναμένεται να απολαύσουν απόψε όσοι βρεθούν στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" του Ηρακλείου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Θηβαίου και της Κρητικιάς ερμηνεύτριας-ηθοποιού Μαριάννας Πολυχρονίδη.

Η ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, που έλκει την καταγωγή της από το Σταυροχώρι Λασιθίου αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο, θα παρουσιάσει απόψε στο κοινό της πατρίδας της τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, τη μουσική του οποίου επιμελήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος μελοποίησε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου και του Γιάννη Δούκα.

Εκτός από την παρουσίαση του νέου δίσκου, που φέρει τον τίτλο "Στην ομίχλη των καιρών", οι τυχεροί που θα βρεθούν σήμερα στην "Αστόρια" θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και παλαιότερα σπουδαία τραγούδια του Μικρούτσικου, αλλά και κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του Χρήστου Θηβαίου "Σιδερένιο Νησί".

Συνέντευξη στον Νικόλα Αγγελίνο

Με αφορμή την κάθοδο της Μαριάννας Πολυχρονίδη στο Ηράκλειο, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" συνομίλησε με την Κρητικιά καλλιτέχνιδα, η οποία μας άνοιξε την καρδιά της, μιλώντας μας για τη συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο, και όχι μόνο.

* Πώς μπορεί να νιώθει μια ερμηνεύτρια η οποία στον πρώτο της δίσκο ερμηνεύει συνθέσεις ενός μουσικού όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και στίχους που υπογράφουν "ιερά τέρατα" της ελληνικής μουσικής σκηνής;

«Καταρχάς θέλω να πω ότι νιώθω πως ζω ένα όνειρο με αυτή τη συνεργασία... Και αν μη τι άλλο, αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που μου εμπιστεύτηκαν τη δουλειά τους τόσο σπουδαίοι άνθρωποι. Όπως και να το κάνουμε, είναι μεγάλη τιμή να ερμηνεύω τραγούδι που έχει γράψει ο Άλκης Αλκαίος.

»Ο Αλκαίος είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Θάνο Μικρούτσικο. Δεν είναι τυχαίο που ο Μικρούτσικος ήταν - σχεδόν - ο μόνος συνθέτης στον οποίο έδινε τους στίχους του. Κάποιοι από αυτούς δε μελοποιήθηκαν από τον Μικρούτσικο, ενόσω ο Αλκαίος ζούσε. Ένα από αυτά τα τραγούδια αποφασίστηκε να μπει στο δίσκο.

»Πρόκειται για "Το πιο ωραίο μου τραγούδι θα σου πω", με το οποίο ξεκινά ο δίσκος. Από την άλλη, τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου τα υπογράφει η "μεγάλη" Λίνα Νικολακοπούλου. Εξάλλου, υπάρχουν και δύο τραγούδια που έγραψε ο Γιάννης Δούκας, ο οποίος είναι ένας πολύ ταλαντούχος στιχουργός (σ.σ. πρόκειται για το γιο της μεγάλης Μάρως Δούκα).

»Ο δίσκος κλείνει με το "Αυτός ο τόπος" του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο ερμήνευσε για πρώτη φορά η αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη το 1980 και το δίσκο "Δελτίο Καιρού"».

* Στο δίσκο, ωστόσο, υπάρχει έντονο και το κρητικό στοιχείο...

«Ακριβώς. Ο Θάνος μού ζήτησε να βάλουμε στο δίσκο κι ένα κρητικό παραδοσιακό τραγούδι. Εγώ επέλεξα το μοιρολόι "Μάνα και γιος", το οποίο ο Μικρούτσικος προσέγγισε με ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, πραγματοποιώντας μια πολύ όμορφη διασκευή. Ήταν ένα από τα τραγούδια που ερμηνεύαμε παλαιότερα επί σκηνής με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, και το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ».

* Μαριάννα, τι ακριβώς θα ακούσουμε απόψε στην "Αστόρια";

«Η συναυλία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσουμε την "Ομίχλη των καιρών" και το "Σιδερένιο νησί" του Χρήστου του Θηβαίου. Εδώ αξίζει να πούμε δυο λόγια για τη θεματική του "Σιδερένιου νησιού", το οποίο ο Χρήστος έγραψε εμπνευσμένος από την αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου το 1916. Πρόκειται για ένα συμβάν της ιστορίας της χώρας μας, το οποίο παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους, και το οποίο δε γνώριζα μέχρι πρότινος ούτε εγώ. Στο δεύτερο μέρος θα τραγουδήσουμε τραγούδια του Θάνου, που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο...».

"Η χώρα των θαυμάτων"

Απόψε στην "Αστόρια"

Στην αποψινή παράσταση, τους τρεις καλλιτέχνες πλαισιώνουν σπουδαίοι μουσικοί, όλοι τους σολίστ υψηλών προδιαγραφών. Επικεφαλής είναι ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, αλλά και ο Μάξιμος Δράκος με τα πλήκτρα του, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο και στις κιθάρες, ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα κι όπως πάντα, ο Θάνος στο πιάνο. Τα φώτα της παράστασης έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον ηχητικό σχεδιασμό έχει κάνει ο Γιώργος Κορρές.

Η παράσταση ξεκινά στις 9 το βράδυ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 13 ευρώ (φοιτητικό-ανέργων). Στην προπώληση, που γίνεται στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", το αντίτιμο είναι 13 και 10 ευρώ, αντίστοιχα. Για πληροφορίες και κρατήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Χρύσα Αρβανιτίδου στα τηλέφωνα 2310/257.218, 2810/226.191 και 6932/040.527.

ΜΕ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Ξανά το καλοκαίρι στην Κρήτη

Σημειώνεται ότι η "Χώρα των Θαυμάτων", όπως λέγεται η συναυλία που θα δοθεί απόψε στο Ηράκλειο, παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία τις προηγούμενες εβδομάδες στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο".

«Το κοινό μάς υποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη», μας λέει η Μαριάννα Πολυχρονίδη, η οποία συμπληρώνει ότι το Ηράκλειο αποτελεί τον πρώτο σταθμό της "Χώρας των θαυμάτων", που στη συνέχεια θα "ταξιδέψει" και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος, το καλοκαίρι η Μαριάννα Πολυχρονίδη θα συμμετάσχει στη μεγάλη περιοδεία του Θάνου Μικρούτσικου για τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου", που αποτελεί μια συνάντηση του έργου του μεγάλου συνθέτη με την ποίηση του τεράστιου Νίκου Καββαδία.

Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, αποκομίζοντας κολακευτικές κριτικές από το κοινό. Φέτος το καλοκαίρι θα "ταξιδέψει" σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται φυσικά το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News