default-image

Κύπρος του 1929, το παλαιότερο οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ

Ελλάδα
Κύπρος του 1929, το παλαιότερο οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο, με τίτλο «Κύπρος 1929», του οποίου η παραγωγή ανάγεται στο τέλος της δεκαετίας του ΄20, αποτελεί το παλαιότερο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο φυλάσσεται στο αρχείο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ).

Στο ντοκιμαντέρ «Κύπρος 1929», διάρκειας 31 λεπτών, περιέχονται σκηνές από την κοινωνική και αγροτική ζωή του νησιού στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και γνωστά από τότε κτίσματα και αρχαιολογικοί χώροι της Κύπρου, όπως η ανασκαφή των Σόλων, το Κάστρο της Κερύνειας, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Λευκωσία, το χάνι της πρωτεύουσας με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ταξιδιώτες, το μάζεμα πορτοκαλιών, καπνού και χαρουπιών κ. ά.

Στο φιλμ προβάλλονται επίσης αποσπάσματα από ορθόδοξο και μουσουλμανικό γάμο, καθώς και από επίσημες εκδηλώσεις της αγγλικής κυβέρνησης. 

Αποσπάσματα αντιγράφου του ιστορικού ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισήγησης της προϊστάμενης του αρχείου ΡΙΚ Φοίβιας Σάββα στην ημερίδα «60 χρόνια Κυπριακής Τηλεόρασης», που πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 60 χρόνων από την πρώτη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Το αντίγραφο του ντοκιμαντέρ «Κύπρος 1929» εξασφαλίσθηκε εκ μέρους του ΡΙΚ από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυλάσσεται ως σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο με πλήρη τεκμηρίωση στο αρχείο του Ιδρύματος.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι μαυρόασπρο και χωρίς ήχο, έγινε για λογαριασμό της αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Κύπρου και αντίγραφό του παραδόθηκε, μετά την Ανεξαρτησία, στην κυπριακή κυβέρνηση. Το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα στο British Film Institute.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News