default-image

Αθώοι όλοι για τις καντίνες

Κρήτη
Αθώοι όλοι για τις καντίνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άπαντες αθώοι! Μετά το Πειθαρχικό Συμβούλιο, και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκρινε αθώα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (του 2011) για την υπόθεση με τις καντίνες...

Σε μια αξιοσημείωτη στα αυτοδιοικητικά χρονικά της Κρήτης υπόθεση, σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τον τότε δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, βρέθηκαν στο σκαμνί, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν είχαν κλείσει πέντε καντίνες στις οποίες είχαν διαπιστωθεί προ 6ετίας παραβάσεις.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό πως δεν υπήρχε κάποιος δόλος ή πρόθεση πίσω από τους τότε χειρισμούς. Αυτό ακριβώς ήταν και η "ετυμηγορία" των δικαστών, που δέχτηκαν το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος πίσω από το γεγονός ότι δεν μπήκε "λουκέτο" στις καντίνες, αλλά οι χειρισμοί είχαν γίνει με βάση κριτήρια κοινωνικά αντί για διοικητικά...

Αναλυτικότερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου εκδικάστηκε χθες η υπόθεση των 46 πρώην δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ηρακλείου, που είχαν εμπλακεί στη δικαστική υπόθεση με την προ ετών παράνομη λειτουργία καντινών.

Ο τότε δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, οι δύο τότε συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Περισυνάκης και Αριστείδης Μπολάκης, καθώς επίσης και 43 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οι ίδιοι κατηγορήθηκαν ότι, όταν ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έπραξαν τα δέοντα γύρω από τις πέντε καντίνες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν παράνομα περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου.

Στο εδώλιο βρέθηκε δηλαδή σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Οι διωκόμενοι δημοτικοί παράγοντες εξαρχής είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν κριθεί αθώοι και από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.

Όπως προβλέπεται βάσει νόμου, όσοι εκ των κατηγορουμένων παραμένουν εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι μπήκαν στο "μικροσκόπιο" πειθαρχικής έρευνας, πέραν της δικαστικής τους υπόθεσης. Πέρασαν δηλαδή από το Πειθαρχικό, με την απειλή της έκπτωσης από το αξίωμά τους ή άλλων πειθαρχικών κυρώσεων.

Στο Πειθαρχικό συμμετείχαν τρεις εφέτες, ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και ένας εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το Πειθαρχικό έκρινε πως δεν υπήρχε δόλος ή κάποια πονηρή πρόθεση εκ μέρους των κατηγορουμένων και έτσι τους αθώωσε. Η απόφαση αυτή αποτελούσε αν μη τι άλλο ένα σημαντικό "χαρτί" για τους κατηγορούμενους δημοτικούς παράγοντες ενόψει της χθεσινής δίκης.

Αρχικά, από το συνήγορο υπεράσπισης διατυπώθηκε αίτημα αναβολής. Δεν έγινε δεκτό από την έδρα, με την υποσημείωση πως θα ληφθεί υπόψη η επισήμανση. Η υπόθεση εκδικάστηκε. Ο εισαγγελέας Έδρας πρότεινε την αθώωση όλων και αυτή ήταν τελικά και η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Γιατί παραπέμφθηκαν

Το σκεπτικό της απόφασης να μην μπει "λουκέτο"

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τις πέντε επίμαχες καντίνες, οι οποίες λειτουργούσαν τότε περιμετρικά της πόλης, σε σημεία όπως το κολυμβητήριο, το Γιόφυρο κ.τ.λ., μονάχα η μία λειτουργεί πλέον, καθ' όλα νόμιμα. Οι άλλες τέσσερις καντίνες έχουν κλείσει!

Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο, υπήρχε μια διαφοροποίηση των κατηγοριών για τους δημοτικούς παράγοντες και για τους δημοτικούς συμβούλους. Τα μεν στελέχη της τότε δημοτικής Αρχής βρέθηκαν στο σκαμνί επειδή δεν έγιναν τα δέοντα για να σφραγιστούν οι πέντε καντίνες!

Οι δε τότε δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, επειδή δεν πήραν απόφαση υπέρ της σφράγισης των καντινών, αλλά παρέπεμψαν το θέμα σε ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή.

Αυτή ήταν μια πρόταση του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο-Ανατροπή και Πορεία στο Μέλλον" Τάσου Ηλιαδάκη. Ο ίδιος είχε προτείνει τότε να μην παρθεί μια απόφαση- "μαχαίρι" για το κλείσιμο των καντινών, δεδομένου ότι επρόκειτο για ανθρώπους που προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην εν μέσω κρίσης.

Το Σώμα συμφώνησε με το σκεπτικό αυτό. Πρυτάνευσε ομόθυμα μια κοινωνική λογική από το Δημοτικό Συμβούλιο, που δε θέλησε τότε να κλείσει τις καντίνες, αλλά παρέπεμψε σφαιρικά το θέμα σε διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καταπιανόταν συνολικά με το κεφάλαιο "καντίνες"...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News