default-image

Χάνεται η β’ αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση ακόμα ελπίζει

Οικονομία
Χάνεται η β’ αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση ακόμα ελπίζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν ήρθαν τελικά στην Αθήνα, αφού το σαββατοκύριακο κατέστη... άκαρπο, με αποτέλεσμα οι όποιες προσδοκίες για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα να εξανεμίζονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των Θεσμών, ενώ πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν τόνιζε ότι ενώ οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές, κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια «παράλογα» αιτήματα που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση σπεύδει να ρίξει τις ευθύνες στους δανειστές, και κυρίως στο ΔΝΤ, δείχνοντας ξανά τη διαφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον στο ζήτημα του χρέους, ενώ από την πλευρά τους οι πιστωτές ρίχνουν το φταίξιμο στην Αθήνα, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι διαρκώς υπαναχωρεί από τις αρχικές της δεσμεύσεις και επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης παραμένουν δυσοίωνα προϊδεάζοντας για το πέμπτο κατά σειρά χαμένο Eurogroup, η κυβέρνηση επιμένει να αισιοδοξεί.

Πηγές του Μαξίμου, αφού σημείωναν ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», προϊδέαζαν ότι σύντομα και μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον - πλην εντυπωσιακού απροόπτου για επίτευξη συμφωνίας ως την Παρασκευή - στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον μεταξύ 21 και 23 Απριλίου, χωρίς όμως υψηλές προσδοκίες.

Αυτό είναι σαφές μετά και τη νέα τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι διαφωνεί με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι προτεραιότητα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι το χρέος.

«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Ποιος λέει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται λιγότερο χρέος; Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος, και υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση του χρέους ως ένα βαθμό», ανέφερε η Λαγκάρντ, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του American Enterprise Institute στην Ουάσινγκτον.

Στόχος, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι «η βιωσιμότητα του χρέους», η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι πιο παραγωγική. «Γι' αυτό», τόνισε, «το ΔΝΤ ζήτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αντίκτυπο».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα της οικονομίας της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε αυτό που έχει τονίσει αρκετές φορές, ότι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται να πατά σε δυο "βάρκες": μεταρρυθμίσεις, που παρέχουν τη δημοσιονομική βάση για τη συμμετοχή του, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους αναγκαία για τη δυνητική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το καλό σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου σε έκτακτο Eurogroup είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται σε αυτό η σύναψη τεχνικής συμφωνίας (αλλά μόνο καταρχήν) ή η συμμετοχή του ΔΝΤ όπως ζητά η Γερμανία.

Το κακό σενάριο είναι η διαπραγμάτευση να συρθεί έως τον Ιούλιο, όταν η πίεση για την αποπληρωμή των ομολόγων θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί όλες τις απαιτήσεις, αφήνοντας για αργότερα το θέμα του χρέους.

Σενάριο το οποίο κανείς δε θέλει να σκέφτεται, με δεδομένους τους κλυδωνισμούς που ήδη δέχεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Handelsblatt": «Η Ελλάδα χρειάζεται "κούρεμα" όπως το 1953 η Γερμανία»

Ομάδα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία «οφείλει το οικονομικό θαύμα στο "κούρεμα" χρέους», όπως αναφέρει η εφημερίδα "Handelsblatt". Επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως το Γάλλο Τομά Πικετί και τον Αμερικανό Τζέφρι Σαξ, η εφημερίδα υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της.

«Ιστορικοί της οικονομίας είναι πεπεισμένοι ότι το "κούρεμα" χρέους συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσει η οικονομικά γονατισμένη Γερμανία τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το ότι επωφελήθηκαν περισσότερο από το σχέδιο Μάρσαλ, όπως τονίζει βρετανοαμερικανική ερευνητική ομάδα», σημειώνεται στο άρθρο, που παραπέμπει σε διαπιστώσεις του Άλμπρεχτ Ρίτσι από το London School of Economics, ότι η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα, το σταθερό μάρκο και την ευνοϊκή θέση των δημοσιονομικών της στο δραστικό "κούρεμα" χρέους.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News