default-image

Αντιδράσεις για τις αναδασωτέες παραλιακές εκτάσεις!

Λασίθι
Αντιδράσεις για τις αναδασωτέες παραλιακές εκτάσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο τμήμα της μεγάλης παραλίας Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου, έκτασης 285 στρεμμάτων, ολόκληρη η αμμώδης παραλία του Αγίου Ανδρέα από το ξενοδοχείο «Πέτρα Μάρε» μέχρι τη θέση Περιστεράς, ένα μεγάλο παραλιακό τμήμα ανατολικά της Παχιάς Άμμου, και η παραλία του Θόλου Καβουσίου, χαρακτηρίζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ως αναδασωτέες εκτάσεις, έπειτα από σχετικές εισηγήσεις του Δασαρχείου Νομού Λασιθίου, που επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Το πρωί της Δευτέρας, έμαθα από κάτοικο του Αγίου Ιωάννου ότι έχει χαρακτηριστεί και ολόκληρη η Μεγάλη Παραλία αναδασωτέα έκταση. Πήγα μόνος μου στο Δήμο, έψαξα τους φακέλους της αλληλογραφίας και βρήκα τα σχετικά έγγραφα, τα οποία μας έχει στείλει για ενημέρωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από τον περασμένο Δεκέμβρη. Είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση που είχε πάρει ΦΕΚ στις 16-11-2016. Είχαν δικαίωμα όσα νομικά και φυσικά πρόσωπα έχουν έννομο συμφέρον, να καταθέσουν ένσταση εντός 30 ημερών από την πραγματική κυκλοφορία του συγκεκριμένου ΦΕΚ, η να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης εντός 60 ημερών από την επομένη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης. Δυστυχώς ο Δήμος Ιεράπετρας πιάστηκε στον ύπνο, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις της Παχιάς Άμμου, του Αγίου Ανδρέα και του Θόλου Καβουσίου», μας είπε ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας, θα έπρεπε αμέσως να ενημερώσει τον κόσμο για να καταθέσουν ενστάσεις όσοι θίγονται από αυτές τις αποφάσεις, ενώ θα έπρεπε και ο ίδιος ο Δήμος να καταθέσει ένσταση και αίτηση ακύρωσης για να μην ισχύσει αυτή η απόφαση. Επικοινώνησα με τον δασάρχη κ. Μανόλη Συλιγάρδο και διαμαρτυρήθηκα για την απόφαση αυτή. Μου απάντησε ότι έστω και τώρα μπορεί ο Δήμος και όποιος άλλος έχει έννομο συμφέρον, να καταθέσουν αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης. Θεωρώ πάντως πολύ ύποπτες αυτές τις αποφάσεις, που με κάνουν να σκεφτώ ότι έχει καταστρωθεί από κάποια οργανωμένα κέντρα, ένα σχέδιο απαξίωσης όλων των τουριστικά αξιοποιήσιμων περιοχών της Ιεράπετρας, με στόχο να αποθαρρυνθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί στον τόπο μας. Κάτι αντίστοιχο πήγε να γίνει στο Καλό Χωριό, αλλά ο Δήμος Αγίου Νικολάου αντέδρασε αμέσως και έκανε ένσταση εμπρόθεσμα. Εμείς στην Ιεράπετρα δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα αυτές τις αποφάσεις, που βάζουν στον πάγο την τουριστική αξιοποίηση του τόπου μας», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο Δήμο Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Λουτσέτης, ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι: «Θέλω λίγο χρόνο για να μελετήσω το θέμα και να σας απαντήσω για το πώς θα αντιδράσουμε, αφού τώρα έχουν εκπνεύσει οι σχετικές προθεσμίες. Αν πάντως μπορούμε να κάνουμε αίτηση θεραπείας σαν Δήμος, όπως λέει στον κ. Προϊστάκη ο δασάρχης Νομού Λασιθίου κ. Συλιγάρδος, τότε θα κάνουμε αίτηση θεραπείας, για να ανακληθεί αυτή η αντιαναπτυξιακή απόφαση, η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους», μας απάντησε ο κ. Μανόλης Λουτσέτης.

Το ότι αυτή η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην Γενική Γραμματέα του Δήμου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο στις 23 Δεκεμβρίου 2016, παραμονές Χριστουγέννων, ίσως εξηγεί και την αδράνεια που υπήρξε εκείνες τις μέρες στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος που «θάβει» στην κυριολεξία κάθε ελπίδα τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής που έχει ακόμα να δώσει πάρα πολλά στον Τουρισμό.

Εκείνο που συμβαίνει ξανά στην τοπική κοινωνία και οδηγεί το μυαλό του καθημερινού δημότη της Ιεράπετρας να σκεφτεί ότι η περιοχή του συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο κάθε λογής ανεξήγητων αποφάσεων, από ανθρώπους που δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με πειστικό τρόπο τις προτάσεις τους και από κρατικούς λειτουργούς που βάζουν την υπογραφή τους, σε αποφάσεις που δεν έχουν εξετάσει προηγουμένως τη σκοπιμότητα τους, δεν αντέχει κριτικής.

Γιατί είναι δύσκολο να κρίνει κανείς λογικά, τις αποφάσεις εκείνες που χαρακτηρίζουν δασωτέες και αναδασωτέες αμμώδεις παραλίες, που συνορεύουν με ιδιωτικές εκτάσεις «φιλέτα» οι οποίες έχουν αγοραστεί από σοβαρούς επιχειρηματίες του Τουρισμού, που έχουν ήδη προχωρήσει τις μελέτες τους για να κατασκευάσουν «πεντάστερα» ξενοδοχεία, σεβόμενοι το περιβάλλον, προκειμένου να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος της Ιεράπετρας.

Αρνείται να δεχτεί κανείς, ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται για την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος.

Αρνείται να δεχτεί κανείς ότι στην κηρυγμένη δασωτέα και αναδασωτέα παραλία του Αγίου Ανδρέα ή του Κουτσουναρίου, όπου αν κάνεις ένα λακκουδάκι με το χέρι σου, θα εμφανιστεί το νερό της θάλασσας, κάποιοι θα τολμήσουν να φυτέψουν… δασικά δέντρα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News