default-image

Χωρίς προσωπικό και με πολλές ζημιές το Φαράγγι Σαμαριάς

Χανιά
Χωρίς προσωπικό και με πολλές ζημιές το Φαράγγι Σαμαριάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες καταστροφές κατά μήκος του μονοπατιού του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα. Σπασμένα δέντρα που παρεμποδίζουν τη διέλευση στο μονοπάτι, κατεστραμμένες γέφυρες και προστατευτικά κιγκλιδώματα συνθέτουν την εικόνα όπως την κατέγραψαν στην τελευταία επίσκεψη τους υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών.

Το περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς, που ελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αναμένεται να ανοίξει μετά τα μέσα Απριλίου οπότε και οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών είναι εξασφαλισμένα και η υπηρεσία προχωρά στην ανάθεση της εργολαβίας ώστε οι παρεμβάσεις να αρχίσουν το συντομότερο.

Σπασμένα δέντρα παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Ωστόσο, πέρα από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, για την ασφαλή λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς απαιτείται όπως κάθε χρόνο η πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις των εποχικών υπαλλήλων ενώ την ίδια στιγμή και το μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών δεν επαρκεί για την κάλυψη των θέσεων. Η κ. Σκλαβάκη επισημαίνει στη Ν.Κ. ότι «το φαράγγι θα λειτουργήσει αρχικά με το μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών και την όποια συνδρομή είτε από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς είτε από εθελοντές» .

Κατεστραμμένο τμήμα του ξύλινου κιγκλιδώματος.

Για τη θέση γιατρού στο Δρυμό υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Υγείας ότι θα καλυφθεί .Μάλιστα οι πληροφορίες της Διεύθυνσης Δασών αναφέρουν ότι εκτός από την τοποθέτηση γιατρού μέσα στο Δρυμό, θα στελεχωθεί και το Αγροτικό Ιατρείο της Αγίας Ρουμέλης.

Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το Φαράγγι της Σαμαριάς θα ανοίξει μετά τις 10 Απριλίου μόνο από τη νότια είσοδο, δηλαδή από την Αγία Ρουμέλη και για λίγα χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον κανονισμό η λειτουργία του και από την είσοδο του Ξυλόσκαλου Ομαλού αρχίζει την 1η Μάϊου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Ο δρυμός κλείνει με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών αν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα και κριθεί ότι η διέλευση καθίσταται επικίνδυνη.

Κατεστραμμένο τμήμα ξερολιθοδομής.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς μαζί με τον Όλυμπο είναι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης οι μοναδικές περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες έχει απονεμηθεί? η διάκριση του Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.  

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News