default-image

Βραχάσι: Στα "μαχαίρια" για τη μεταφορά γραφείων

Κρήτη
Βραχάσι: Στα "μαχαίρια" για τη μεταφορά γραφείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριγμούς, αναταράξεις και εντάσεις προκαλεί το ζήτημα της μεταφοράς των δημοτικών γραφείων από το Βραχάσι στο Σίσι. Μετά την επεισοδιακή ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Βραχάσι και την αποχώρηση τότε του δημάρχου, που κατήγγειλε «στημένες διαδικασίες», μαίνεται ένας "χαρτοπόλεμος" ανακοινώσεων, με εκατέρωθεν βολές, μεταξύ του Αντώνη Ζερβού και των τοπικών φορέων που εναντιώνονται στη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών...

Η αντίστροφη μέτρηση για το "πολεμικό" κλίμα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες άρχισε πριν από 25 μέρες, όταν και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός έστειλε σχετικό έγγραφο στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου Γιώργο Φθενάκη, ζητώντας τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, προκειμένου οι κάτοικοι ν' αποφασίσουν σχετικά.

Η δημοτική Αρχή, διαπιστώνοντας τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου - ότι δηλαδή η έδρα της είναι στο Βραχάσι (ιστορική έδρα κοινότητας), ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού κατοικεί στο Σίσι - και δεδομένης της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία στήριξης σε καθημερινή βάση των δημοτικών γραφείων, αλλά και τη λειτουργία του ΚΕΠ, ανακίνησε το θέμα της έδρας του γραφείου του Δήμου για την καλύτερη, όπως επισημαίνει από τη πλευρά της, εξυπηρέτηση των δημοτών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως υπογραμμίζει ο Δήμος, παρέχεται η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας (με ιδιαίτερο κωδικό του ΚΕΠ Βραχασίου) μ' έναν υπάλληλο ΚΕΠ καθημερινά, ο οποίος θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα δημοτικού υπαλλήλου, όπως γίνεται και στη Νεάπολη, εφόσον το γραφείο λειτουργεί στο Σίσι.

Κατόπιν λοιπόν του έγγραφου αιτήματος του Δήμου προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου, διοργανώθηκε τις προάλλες ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, ώστε να αποφανθούν επί της προτεινόμενης μεταφοράς των δημοτικών γραφείων στο Σίσι.

Στη συνέλευση έδωσε το "παρών" αρκετός κόσμος από την περιοχή. Η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της πρότασης του Δήμου. Υπήρχαν κάποιες στιγμές έντασης και υψηλών τόνων, ενώ ο δήμαρχος αποχώρησε πριν το τέλος, εμφανώς εκνευρισμένος και εξαπολύοντας αιχμές για στημένη συνεδρίαση και προειλημμένες αποφάσεις.

Ο κ. Ζερβός έβγαλε μάλιστα μια καυστική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εάν ένα δημοψήφισμα θεωρείται διχαστική κίνηση, μάλλον όλοι έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς σημαίνει Δημοκρατία... Ζήτησα να διενεργηθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα, που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να εκφραστούν υπεύθυνα για τον τρόπο λειτουργίας της περιοχής, αποδεχόμενος εξαρχής ότι οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών είναι απόλυτα σεβαστές και δεσμευτικές για τη δημοτική Αρχή.

Θεώρησα, δε, ότι με τον τρόπο αυτό θα δινόταν συγκεκριμένη απάντηση, χωρίς κραυγές-λαϊκισμούς, χωρίς κατηγορίες ανυπόστατες!

Ωστόσο, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στο Βραχάσι, ουσιαστικά διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα διαμορφωμένο εν πολλοίς κλίμα-προαποφασισμένες διαδικασίες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μη μου επιτραπεί να μεταφέρω τις απόψεις της δημοτικής Αρχής, και για το λόγο αυτό αποχώρησα. Θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει! Η παρούσα δημοτική Αρχή έχει στέρξει και έμπρακτα έχει φανερώσει το ενδιαφέρον της για τη Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης ένα σύγχρονο κτήριο πολλαπλών χρήσεων στο Σίσι, με χώρους για γραφεία, αλλά και για τη στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου...».

ΦΟΡΕΙΣ

Η απάντηση στα "καρφιά" του δημάρχου

Με αφορμή την καυστική ανακοίνωση και τα "καρφιά" του δημάρχου Αγίου Νικολάου, οι φορείς του Βραχασίου έβγαλαν με τη σειρά τους μια άκρως αιχμηρή ανακοίνωση-απάντηση προς τον Αντώνη Ζερβό.

«Με λύπη μας αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε ξανά για το θέμα της λειτουργίας των γραφείων της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου, όμως η ροή των γεγονότων δε μας επιτρέπει να παραμένουμε άφωνοι θεατές. Παρά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, παρά τις αποφάσεις των συλλογικών φορέων Βραχασίου, Σισίου και Μιλάτου και σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων για πλήρη λειτουργία των γραφείων της Δ.Ε. Βραχασίου στα ιδιόκτητα γραφεία στο Βραχάσι, είδαμε το θέμα να επανέρχεται από το δήμαρχο με τη μορφή του δημοψηφίσματος.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσία του δημάρχου, δηλώθηκε ομόφωνα για άλλη μια φορά, εκ μέρους των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, η απαίτηση για καθημερινή λειτουργία των γραφείων, χωρίς καμιά μεταφορά της έδρας και με παράλληλη λειτουργία του ΚΕΠ. Και πέραν αυτού, ήταν έκδηλη η αγανάκτηση για την απουσία έργων υποδομής αλλά και δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών. Και είναι θλιβερό, αυτή η ακριβώς ομόφωνα εκφρασμένη θέληση να χαρακτηρίζεται από το δήμαρχο ως στημένη διαδικασία και κατά λέξη "υπήρχε ένα διαμορφωμένο εν πολλοίς κλίμα-προαποφασισμένες διαδικασίες"», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φορείς του Βραχασίου και επισημαίνουν ακόμη: «Για άλλη μια φορά θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη μεταφορά της έδρας της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου από το ιδιόκτητο κτήριο στο Βραχάσι. Ζητούμε, δε, και την εξυπηρέτηση σε καθημερινή βάση από τα εκεί γραφεία και την ομαλή λειτουργία του ΚΕΠ Σισίου, ως το ελάχιστο αποδεκτό όριο φροντίδας του Δήμου Αγίου Νικολάου για την περιοχή μας...».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News