default-image

Τρόμος και δεκάδες νεκροί στην Κολομβία (pics-video)

Κόσμος
Τρόμος και δεκάδες νεκροί στην Κολομβία (pics-video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόμος και δεκάδες νεκροί στην Κολομβία. Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που έπληξε την πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγιο αυξήθηκε στους 254, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος επικαλούμενος στοιχεία που του έδωσε η τοπική αστυνομία.

«Αυτός είναι ένας αριθμός που προκαλεί τεράστια θλίψη», επισήμανε ο πρόεδρος Σάντος, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RCN.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Κολομβίας, άλλοι περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την κατολίσθηση λάσπης, ενώ 220 αγνοούνται ακόμη.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και την κατολίσθηση που σάρωσε δεκαεπτά συνοικίες της πόλης, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και το Περού, καταστρέφοντας ολοσχερώς τρεις και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε άλλες 14.

Δείτε το βίντεο

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος έφθασε στην πόλη για να συντονίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση «καταστροφής» για να επιταχυνθούν οι επιχειρήσεις αρωγής.

Οι εικόνες από την πόλη Μοκόα των 40.000 κατοίκων, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, είναι εντυπωσιακές: δρόμοι πλημμυρισμένοι από τη λάσπη, στρατιωτικοί καθώς ανασύρουν παιδιά από τα συντρίμμια, κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια, αυτοκίνητα παρασυρμένα και κατεστραμμένα, συντρίμμια παντού. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

Η κατολίσθηση λάσπης προκλήθηκε περί τις 23:30 την Παρασκευή (07:30 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) όταν υπερχείλισαν τρία ποτάμια στη Μοκόα, και σάρωσε την πρωτεύουσα της επαρχίας Πουτουμάγιο.

«Υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους, πολλοί πληγέντες, πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερνάντο Ροντρίγκες, ένας 69χρονος συνταξιούχος που ζει στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει», «δεν ήταν προετοιμασμένος» για μια τέτοια καταστροφή. «Δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε μόλις», πρόσθεσε.

Οφείλονται στο Ελ Νίνιο

Σφοδρές βροχοπτώσεις, που οφείλονται στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, πλήττουν εδώ κι εβδομάδες την περιοχή των Άνδεων, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες καταστροφές στο Περού, όπου 101 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 900.000 άλλοι έχουν πληγεί μέχρι σήμερα. Ο Ισημερινός, από την πλευρά του, θρηνεί 21 νεκρούς και οι πληγέντες ανέρχονται σε 1.280

«Η κατάσταση στη Μοκόα είναι δραματική. Καλούμε όλη την Κολομβία να δείξει την αλληλεγγύη της», έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα.

Το βράδυ της Παρασκευής η βροχόπτωση έφθασε τα 130 χιλιοστά, δηλαδή το 30% του μηνιαίου μέσου όρου στη Μοκόα, διευκρίνισε ο Σάντος.

Φωτογραφίες : protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News