default-image

Απρίλιος: Ο μήνας των μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων

Κρήτη
Απρίλιος: Ο μήνας των μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τέταρτος μήνας του χρόνου μπαίνει με ψέματα, όπως ορίζει η παράδοση της Πρωταπριλιάς, μικρά και μεγάλα, σε ολόκληρο τον κόσμο, φιλοξενεί (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 16 του μήνα, και βεβαίως σηκώνει στις... πλάτες του το μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου.

Μόνο που για την Ελλάδα αποδεικνύεται ένας ακόμη δύσκολος μήνας με αφορμή την αξιολόγηση, με ορόσημο το Eurogroup της 7ης Απριλίου, που μένει να αποδείξει αν θα οριστικοποιήσει την πολυπόθητη συμφωνία.

Στα μέσα του Απρίλη (21-23) λαμβάνει χώρα η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επίσης είναι καθοριστικής σημασίας, τουλάχιστον για την απόφαση συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ προς τα τέλη του μήνα (23 Απριλίου) θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα οδηγήσουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να δώσουν "ραντεβού" για το δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου. Θα έχει προηγηθεί στις 16 Απριλίου το επίσης κρίσιμο για την Τουρκία δημοψήφισμα.

Για την Ευρώπη σημαντική στιγμή θα είναι η 29η Απριλίου, οπότε και οι ηγέτες των 27 πλέον χωρών-μελών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Aprilis

Ο Απρίλιος είναι και κυριολεκτικά ο κατεξοχήν μήνας της άνοιξης, καθώς το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα "aperio", το οποίο σημαίνει "ανοίγω" και παραπέμπει στην άνοιξη του καιρού. Φυσικά ήταν αφιερωμένος στη θεά της ομορφιάς, την Αφροδίτη, αλλά και το θεό της μουσικής, τον Απόλλωνα. Δεν ήταν όμως πάντα ο τέταρτος στη σειρά μήνας του χρόνου, καθώς στο ρωμαϊκό ημερολόγιο των δέκα μηνών ήταν δεύτερος με την ονομασία Aprilis.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νέρωνας επιχείρησε να δώσει το όνομά του στον Απρίλη, μετονομάζοντάς τον σε Neronius (Νερώνιο), μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 65 μ.Χ., χωρίς να τα καταφέρει, αφού αυτή η ονομασία δεν επικράτησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόπειρα αυτή συμμετείχε και ο δάσκαλος του Νέρωνα, ο Σενέκας, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει τα αντίποινα του αυτοκράτορα.

Τα σημαντικά γεγονότα

Πολλά γεγονότα σημάδεψαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα και τον κόσμο. Την Πρωταπριλιά του 527 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστίνος Α' όρισε ως διάδοχό του τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α'.

Την πρώτη μέρα του Απρίλη του 1979 εγκαθιδρύθηκε το θεοκρατικό κράτος του Ιράν, μετά την ιρανική επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Στις 3 Απριλίου του 1922, στην ΕΣΣΔ, ο Λένιν διόρισε τον Ιωσήφ Στάλιν γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 3 Απριλίου 1948, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπέγραψε το περίφημο Σχέδιο Μάρσαλ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 13 δισ. δολαρίων σε χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών του «σιδηρού παραπετάσματος».

Στις 4 Απριλίου 1949 υπεγράφη η ιδρυτική πράξη του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Στις 6 Απριλίου 1917 οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, ενώ την ίδια μέρα, αλλά το 1941, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής απέρριψε το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν έτσι την επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια μέρα του 1957 ο Αριστοτέλης Ωνάσης ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Στις 7 Απριλίου του 1967 ξεσπούσε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Στις 8 Απριλίου 1904, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη συνθήκη της Αντάντ.

Στις 10 Απριλίου 1821 απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση. Στις 11 Απριλίου 1905 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Στις 13 Απριλίου 1204 οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.

Στις 14 Απριλίου 1912, στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνιο "Τιτανικός" συγκρούστηκε με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 1.500 επιβάτες. Στις 15 Απριλίου 1452 γεννήθηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός και εφευρέτης της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στις 18 Απριλίου 1906 σεισμός εντάσεως 7,9 βαθμών ρίχτερ κατέστρεψε την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, ενώ το 1955 πέθανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 Στις 21 Απριλίου 1967 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, που αποτέλεσε την αρχή της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών. Στις 24 Απριλίου 1915 ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων, που κατέληξε στη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Την ίδια μέρα του 1990 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρθηκε στο διάστημα από το "Discovery".

Στις 25 Απριλίου 1945 ξεκίνησε τις εργασίες του, στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα του 1974 ξεσπούσε στην Πορτογαλία η "Επανάσταση των Γαρυφάλλων", που επανέφερε τη δημοκρατία μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Στις 26 Απριλίου 1937 η βασκική πόλη Γκερνίκα στην Ισπανία βομβαρδίστηκε από τη γερμανική αεροπορία, γεγονός που απαθανατίζεται στον ομώνυμο πίνακα του Πάμπλο Πικάσο. Την ίδια μέρα του 1986 έγινε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία, εκείνο του Τσέρνομπιλ.

Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα και αρχίζει η περίοδος της Κατοχής. Και στις 30 Απριλίου, η Ισπανία αναθέτει στον Χριστόφορο Κολόμβο να πραγματοποιήσει εξερευνήσεις που τον οδήγησαν στην ανακάλυψη της Αμερικής.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News