default-image

Κρήτη: Δημιουργείται ξενώνας για τους συνοδούς των ασθενών

Κρήτη
Κρήτη: Δημιουργείται ξενώνας για τους συνοδούς των ασθενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάρκα και οστά παίρνει ο ξενώνας φιλοξενίας που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες των συνοδών ασθενών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο. Ο λόγος για ένα φιλόξενο σπίτι, το οποίο θα προορίζεται για τους ανθρώπους που η μοίρα τους οδήγησε μακριά από τα σπίτια τους, με σκοπό να σταθούν στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ισόγεια μονοκατοικία, που έχει κληροδοτηθεί στο νοσοκομείο, η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άνετα τουλάχιστον 10 άτομα-συγγενείς των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε αυτό, με την προϋπόθεση ότι μένουν εκτός νομού ή ακόμη και εκτός Κρήτης. Πρόκειται για μια ανάγκη που προέκυψε από το δεδομένο ότι το νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες και των γύρω νησιών, με τους συνοδούς των ασθενών πολλές φορές, μη έχοντας πού να μείνουν, να κοιμούνται στους διαδρόμους και στα παγκάκια του νοσοκομείου.

Η υποδομή αυτή αναμένεται να δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίοι, εκτός από τις ιατρονοσηλευτικές τους υπηρεσίες στους ασθενείς και νοσηλευόμενος, θέλησαν να φροντίσουν και για τις ανάγκες των συνοδών τους, για το λόγο αυτό και σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα χώρο με σκοπό οι άνθρωποι αυτοί να αναπαύονται, να ηρεμούν και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βενιζελείου κ. Γιώργος Χονδροζουμάκης, η ιδέα για την υλοποίηση του ξενώνα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη και τις εκκλήσεις συνοδών των ασθενών, που δε δύνανται οικονομικά να νοικιάσουν ξενοδοχείο και δεν είχαν κάποιο φίλο ή συγγενή να τους φιλοξενήσει.

«Η ιδέα ήταν δική μας και παλεύαμε χρόνια τώρα για την υλοποίησή της. Στο νοσοκομείο μας έρχονται ασθενείς από Σαντορίνη, Κάρπαθο, Ρόδο, Κω κ.λπ. Οι συνοδοί τους αναγκάζονται να μένουν στα παγκάκια. Φέτος, μάλιστα, ένας μπαμπάς και μια μαμά είχαν στήσει σκηνή στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου και έμεναν εκεί όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο το παιδί τους. Αυτό, όπως καταλαβαίνεται, ήταν το "κερασάκι στην τούρτα", που μας έκανε να πούμε ότι δεν πήγαινε άλλο. Ο ξενώνας έπρεπε οπωσδήποτε να υλοποιηθεί και έτσι βάλαμε όλοι τα δυνατά μας», τόνισε ο κ. Χονδροζουμάκης, περιγράφοντας τις ανάγκες που πρόσταζαν τη δημιουργία του ξενώνα.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο ξενώνας φιλοξενίας στο εσωτερικό του θα περιλαμβάνει 5 κρεβατοκάμαρες, 4 μπάνια, ένα κοινόχρηστο χώρο και μια κουζίνα, όλα στη διάθεση των συνοδών των ασθενών.

Με τη συμβολή της Παγκρήτιας συγκεντρώθηκαν τα χρήματα

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016, ο Σύλλογος Εργαζομένων διοργάνωσε μια θεατρική παράσταση στο κηποθέατρο, με στόχο η βραδιά εκείνη να αποτελέσει την αρχή και τη δέσμευση για την υλοποίηση ενός έργου, που τόσο πολύ είχε ανάγκη το νοσοκομείο και κυρίως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του.

«Η ανταπόκριση όλου του προσωπικού, των φίλων και των γνωστών ήταν το λιγότερο συγκινητική, δίνοντας δύναμη σε όλους μας να προσπαθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται, για να μη μείνει για μια ακόμη φορά το συγκεκριμένο έργο στα χαρτιά», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Ο Σύλλογος, λοιπόν, από 'κει και πέρα έχει έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς, αναδεικνύοντας την όλη προσπάθεια και αποσκοπώντας στην οικονομική τους βοήθεια, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε και η δέσμευση της διοίκησης, ότι θα συμβάλει στην όλη προσπάθεια, η οποία προς τιμήν της από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στις ενέργειες. Βασικό όμως ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα έπαιξε η υποστήριξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του κόστους για τη δημιουργία του ξενώνα, με τις εργασίες αναπαλαίωσης, συντήρησης και διαμόρφωσης να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έτσι σήμερα, 6 μήνες μετά, ήρθε η στιγμή, με χαρά και υπερηφάνεια, να ανακοινώνεται ότι το έργο αυτό επιτέλους θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, εντός του καλοκαιριού, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, οπότε και θα είμαστε όλοι σε θέση να καμαρώνουμε γι' αυτό που θα επιτευχθεί.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News