default-image

Ένα ρομπότ βοηθά παιδιά με αυτισμό

Επιστήμη
Ένα ρομπότ βοηθά παιδιά με αυτισμό

«Αυτό είναι ωραίο, με γαργαλάει» λέει ο Κάσπαρ το ρομπότ στον 4χρονο Φιν, καθώς παίζουν μαζί σε ένα σχολείο για παιδιά με αυτισμό στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Κάσπαρ, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Χερτφορτσάιρ, επίσης τραγουδάει, μπορεί και μιμείται τον άνθρωπο όταν τρώει, παίζει ντέφι και χτενίζεται κατά τη διάρκεια των συνεδριών που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον Φιν να αναπτύξει την επικοινωνία του με το κοινωνικό περιβάλλον και την αλληλεπίδρασή του με τον κοινωνικό του περίγυρο.

Εάν ο Φιν γίνει σκληρός, ο Κάσπαρ, που έχει το μέγεθος ενός παιδιού, κλαίει και διαμαρτύρεται: «αυτό με πόνεσε». Ένας ειδικός παρακολουθεί, έτοιμος να ενθαρρύνει το παιδί να «διορθώσει» τη συμπεριφορά του γαργαλώντας το πόδι του ρομπότ.

Ο Φιν είναι ένα από τα 170 παιδιά με αυτισμό που ο Κάσπαρ βοήθησε τα τελευταία 10 χρόνια σε συνεδρίες που έλαβαν χώρα σε σχολεία και νοσοκομεία.

Επτακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Αυτισμού.

Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας του Αυτισμού που εορτάζεται την προσεχή Κυριακή, το πανεπιστήμιο του Χερτφορτσάιρ στοχεύει ο Κάσπαρ να προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News