default-image

Προσπάθεια διάσωσης του φρουρίου με τους… Δροσουλίτες

Πολιτισμός
Προσπάθεια διάσωσης του φρουρίου με τους… Δροσουλίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό φρούριο του Φραγκοκάστελου που το συνοδεύουν θρύλοι αιώνων, αναμένεται να αποκατασταθεί και να αναδειχτεί. Η μελέτη που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

Χθες στα γραφεία της Αρχαιολογίας στα Χανιά παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της μελέτης αποκατάστασης από τους φορείς που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της. Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός έκανε λόγο για «ένα έργο που θα δώσει υπεραξία στο ιστορικό μνημείο». Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι το Φρούριο του Φραγκοκάστελου και η ιστορία του, έχουν ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για την Κρήτη αλλά συνολικά για τη χώρα.

Στόχος του δήμου Σφακίων και της Αρχαιολογίας είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης. Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου αναφερόμενη στο κτίριο που χρονολογείται στο 14ο αιώνα, είπε ότι «είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό το ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε και αντιμετώπισε από κάθε πλευρά όλες τις ανάγκες και τα προβλήματά του».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ

Ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής επεσήμανε τη μεγάλη ιστορική σημασία του Φρουρίου λόγω των θρύλων που το συνοδεύουν και κυρίως λόγω του ηρωικού τέλους των υπερασπιστών του.

Ο θρύλος λέει πως ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους στρατιώτες του υπερασπίστηκαν το φρούριο από τους Οθωμανούς. Οι σκιές που λέγεται ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, ονομάζονται Δροσουλίτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικόλαο Σκουτέλη «η σύμπραξη με την υποστήριξη της περιφέρειας έχει αποδώσει μια μελέτη η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μνημείου, προτείνει σχεδιασμούς και υλικά συμβατά με το ύφος και την ιστορικότητα του κτιρίου».

Παράλληλα, η αρχαιολογία προχώρησε σε παρεμβάσεις στήριξης της εκκλησίας των Δώδεκα Αποστόλων που χρονολογείται στο 16ο αιώνα, ενώ ώριμη είναι και η μελέτη για τη στήριξη του Βενετσιάνικου φρουρίου στο αλσύλλιο της Χώρας Σφακίων.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News