Ειδήσεις

Ο Αλέξανδρος εφορμά στην Ανατολή

Ήταν 1η Απριλίου του 334 π.Χ., όταν ο βασιλιάς των Μακεδόνων, Αλέξανδρος, διαβαίνει με τη στρατιά του τον Ελλήσποντο και ξεκινά την εκστρατεία του στην Ανατολή.

Έχοντας αφήσει για επίτροπο στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο, φτάνει στην Ασία με 50.000 στρατιώτες, 6.000 ιππείς και 120 πολεμικά πλοία.

Η πρώτη μάχη με τους Πέρσες δόθηκε στις όχθες του Γρανικού Ποταμού, λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Αλέξανδρος μονομάχησε με πολλούς εκ των γενναιότερων Περσών. Τελικά, ο στρατός των Περσών υποχωρεί άτακτα: Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Αλέξανδρου στην Ασία.

Ο Καραϊσκάκης στο εδώλιο

Σαν σήμερα, την 1η Απριλίου του 1824, κατά τη διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους εξεγερμένους Έλληνες, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης σύρεται σε δίκη από τον Μαυροκορδάτο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Στη δίκη που γίνεται στο Αιτωλικό, διαπιστώνεται η ανακρίβεια των όσων προσάπτονται στον Καραϊσκάκη, ωστόσο, μια ημέρα μετά, ο μεγάλος οπλαρχηγός της Ρούμελης καταδικάζεται ως «επίβουλος της πατρίδος και προδότης».

Ως αποτέλεσμα, εκπίπτει όλων των αξιωμάτων του και καταφεύγει στο Καρπενήσι. Λίγους μήνες μετά θα μεταβεί στο Ναύπλιο, που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης, προκειμένου να διατρανώσει την αθωότητά του...

Μπετόβεν, Βάγκνερ και... Μπακούνιν

Σαν σήμερα, εξάλλου, την 1η Απριλίου του 1849, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει στη Δρέσδη την περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν. Ανάμεσα στο ακροατήριο φέρεται να βρισκόταν τότε και ο γνωστός Ρώσος αναρχικός, Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συνεχάρη μάλιστα τον μαέστρο μετά τη συναυλία. «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας» ήταν τα λόγια που φέρεται να είπε ο Μπακούνιν στον Βάγκνερ.

Η πολυτάραχη ζωή της Πολυδούρη

Ήταν 1η Απριλίου του 1902 όταν γεννήθηκε στην Καλαμάτα η ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής Μαρία Πολυδούρη. Η πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα πραγματοποιείται μόλις το 1916 - σε ηλικία 14 ετών - με το πεζοτράγουδο "Ο πόνος της μάνας". Τέσσερα χρόνια μετά, χάνει μέσα σε διάστημα μόλις 40 ημερών τούς γονείς της.

Το 1921 εγγράφεται στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετατίθεται παράλληλα στη Νομαρχία, όπου θα γνωρίσει τον κατά έξι χρόνια μεγαλύτερό της Κώστα Καρυωτάκη.

Ο έρωτάς τους θα διαρκέσει λίγο, ωστόσο θα είναι σφοδρός και θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στο έργο, όσο και στη ζωή της Πολυδούρη. Η ποιήτρια θα αφήσει την τελευταία της πνοή, έχοντας προσβληθεί από φυματίωση, τον Απρίλιο του 1930, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ο Καρυωτάκης είχε αυτοκτονήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα...

Ο χαμός του Γιάννη Κυράστα

Τέλος, την 1η Απριλίου του 2004, ο προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού Γιάννης Κυράστας αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 52 ετών. Ο Κυράστας είχε προσβληθεί μερικές ημέρες νωρίτερα από σηψαιμία, η οποία τελικά του στοίχισε τη ζωή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια