default-image

Κρήτη: Σκάνδαλο που φθάνει έως το Κολωνάκι για ένα σάρωθρο

Κρήτη
Κρήτη: Σκάνδαλο που φθάνει έως το Κολωνάκι για ένα σάρωθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλαδικές διαστάσεις τείνει να αποκτήσει η υπόθεση προμήθειας σαρώθρου καθαρισμού από το Δήμο Ηρακλείου, αφού, όπως αποκαλύπτεται, άλλοι 12 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν αναγκαστεί σε ακύρωση διαγωνισμού με τον ίδιο προμηθευτή να αναδεικνύεται πρώτος, καθώς τα δικαιολογητικά φέρουν την υπογραφή δικηγόρου που έχει συνταξιοδοτηθεί!

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου και ο δικηγόρος σήμερα είναι συνταξιοδοτημένος! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ηρακλείου σκοπεύει να στείλει το φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα, καθώς σε κάτι τέτοιο υποχρεώνεται από το νόμο, ενώ και η Οικονομική Επιτροπή, που ακύρωσε το διαγωνισμό, έλαβε απόφαση να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, με ενδεχόμενο να καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου μήνυση αν τελικά διαπιστωθεί ότι υπήρχε δόλος για να εξαπατηθεί ο Δήμος από τον ιδιώτη!

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια όταν ο δεύτερος προμηθευτής κατά σειρά κατάταξης στο διαγωνισμό προμήθειας του σαρώθρου κατέθεσε ένσταση για έννομο συμφέρον, ενημερώνοντας το Δήμο Ηρακλείου, που διεξήγε το διαγωνισμό, ότι ο δικηγόρος του πρώτου έχει βγει στη σύνταξη! Με περίπου ανάλογο τρόπο έχει αποκαλυφθεί ότι ο ίδιος προμηθευτής, που σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα, έχει αναδειχθεί πρώτος σε άλλους 12 διαγωνισμούς σε αντίστοιχο σε αριθμό Δήμων και έχουν και οι 12 Δήμοι ακυρώσει τους διαγωνισμούς, ανακαλύπτοντας ότι ο δικηγόρος έχει βγει στη σύνταξη!

Το οικονομικό μέγεθος της υπόθεσης πανελλαδικά είναι τεράστιο, αν σκεφτεί κάποιος ότι για ένα σάρωθρο ο Δήμος Ηρακλείου θα κατέβαλε με ΦΠΑ το ποσό των 165.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε άλλους Δήμους, όπως τον αχανή Δήμο Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρης ακυρώθηκε διαγωνισμός για τέσσερα σάρωθρα και απαιτείται, λόγω του ύψους της προμήθειας που ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, χρόνος 6 μηνών για να προχωρήσει ξανά ο διαγωνισμός. Σε άλλη περίπτωση όπως στο Δήμο Παπάγου, υπήρχε προμήθεια για έναν τράκτορα που ακυρώθηκε, ενώ και στην περίπτωση του ΕΣΔΑΚ υπήρξε ακύρωση για έναν κλαδοτεμαχιστή, που επίσης ο διαγωνισμός της προμήθειάς του "σκόνταψε" στο ίδιο πρόβλημα!

Στη Δικαιοσύνη

Στο διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Δήμος Ηρακλείου - προσφορές κατατέθηκαν το Σεπτέμβριο - είχαν κατατεθεί τέσσερις προσφορές. Ένας εκ των διαγωνιζομένων κατέθεσε ένσταση εναντίον του πρώτου, αποκαλύπτοντας στο Δήμο Ηρακλείου το γεγονός ότι ο δικηγόρος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρώτο δεν ήταν εν ενεργεία. Τα ποσοστά εκπτώσεων ήταν μικρά, ωστόσο οι άλλοι διαγωνιζόμενοι είχαν έννομο συμφέρον, ενώ η νομοθεσία ως προς το ποινικό κομμάτι προβλέπει ό,τι προβλέπεται και σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψέματα σε μια δήλωση του Νόμου 105. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δεύτερος κατά σειρά κατάταξης που έκανε και την ένσταση κατά του πρώτου προμηθευτή έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Για λαϊκές και πλατείες

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια σαρώθρου από το Δήμο Ηρακλείου, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός και δεν αποκλείεται ως το Σεπτέμβριο να υπάρχει το σάρωθρο στο δυναμικό του Δήμου, το οποίο προορίζεται για τον καθαρισμό των δρόμων που φιλοξενούν λαϊκές αγορές ή μεγάλες πλατείες όπως την πλατεία Ελευθερίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕ ΑΝΑΔΟΧΟ

Σύμβαση για 8 νέα απορριμματοφόρα

Στο μεταξύ, χθες το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας "Καούσης Α.Ε.", παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη, του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού και υπηρεσιακών στελεχών, συνυπέγραψαν τη σύμβαση για την αγορά οκτώ καινούργιων απορριμματοφόρων, τα οποία θα προστεθούν στο στόλο καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόκειται για:

- 5 απορριμματοφόρα μάρκας IVECO, χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων.

- 1 απορριμματοφόρο μάρκας IVECO, χωρητικότητας 10 κυβικών μέτρων.

- 2 απορριμματοφόρα μάρκας MITSUBISHI, χωρητικότητας 6 κυβικών μέτρων.

Ο Δήμος έχει δρομολογήσει την αγορά ακόμα δύο νέων απορριμματοφόρων, χωρητικότητας έξι και δέκα κυβικών μέτρων, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, τονίζοντας ειδικά ότι «η απόκτηση δέκα καινούργιων οχημάτων συνιστά τη μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει στο στόλο της καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που επισήμανε στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός ότι τα απορριμματοφόρα των έξι κυβικών μέτρων θα μπορούν να μπουν σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος, όπου λόγω της στενότητας των δρόμων, με τα υπάρχοντα οχήματα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News