Ειδήσεις

Φωτιά στη Χρυσή σκόρπισε τον πανικό

Συναγερμός σήμανε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα κατοίκων της παραλιακής ζώνης, οι οποίοι έβλεπαν από την ακτή πυκνούς καπνούς να έχουν σκεπάσει την περιοχή του Αγίου Νικολάου στη νήσο Χρυσή, που βρίσκεται 8.5 μίλια νότια, τρομάζοντας στο ενδεχόμενο, να μεταδοθεί η φωτιά στο πανέμορφο δάσος των κέδρων και των θαμνοκυπάρισων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε άμεσα, ζήτησε τη συνδρομή του λιμενάρχη Ιεράπετρας πλωτάρχη κ. Γιάννη Παπαδάκη, ο οποίος διέθεσε το πλωτό ΛΣ 138 και το πλήρωμα του, για να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό κλιμάκιο πυροσβεστών με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Ανακριτικού Τμήματος, επιπυραγό κ. Μανόλη Ροβιθάκη, προκειμένου να γίνει αυτοψία στο σημείο όπου υπήρχε ο καπνός και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κινδυνέψει το οικοσύστημα της Χρυσής.

Στις 12:30 μετά το μεσημέρι το πλωτό Λ.Σ.138 έδενε στη νότια πλευρά της Χρυσής, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, καθώς δεν μπορούσε να προσεγγίσει από τη βορειοδυτική πλευρά όπου υπήρχε ο καπνός κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Οι πυροσβέστες του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, περπάτησαν μέχρι τη βόρεια πλευρά της Χρυσής μεταφέροντας φορητούς πυροσβεστήρες, προκειμένου να επιχειρήσουν κατάσβεση αν υπήρχε λόγος.

Όταν έφθασαν στο επίμαχο σημείο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διαπίστωσαν ότι είχε υπάρξει ελεγχόμενη καύση σκουπιδιών από ιδιώτη, ο οποίος είχε φροντίσει να έχει κοντά του αρκετό νερό σε ντεπόζιτα, τα οποία θα χρησιμοποιούσε αν υπήρχε πρόβλημα. Η φωτιά είχε κάψει μόνο σκουπίδια, σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν κοντά δέντρα η χαμηλή βλάστηση και δεν υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τις συνθήκες, τη νομιμότητα  και τις προϋποθέσεις αυτής της ελεγχόμενης καύσης σκουπιδιών, από τον συγκεκριμένο ιδιώτη, ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δοθέντος ότι, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για την προστασία του οικοσυστήματος της νήσου Χρυσής στην κοινωνία της Ιεράπετρας. Η Χρυσή και το Μικρονήσι είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000 και κάθε μικρή φωτιά η καπνός, που γίνεται αντιληπτός από την πόλη, προξενεί ερωτηματικά και ανησυχία στον κόσμο, ακόμα και τώρα που δεν έχουμε μπεί ακόμη στην αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά κανονικά την 1η Μαϊου.

Στον Παράδεισο της Χρυσής

Αυτή την περίοδο καθαρίζεται η νήσος Χρυσή, από κάθε τι που έχει μείνει στο οικοσύστημα και δημιουργεί πρόβλημα, στον εκπληκτικό αυτό επίγειο Παράδεισο για Ροβινσώνες, προκειμένου να προετοιμαστεί έγκαιρα για την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών που επιλέγουν να περάσουν το καλοκαίρι, στις δαντελωτές κάτασπρες αμμουδιές της λίγες ώρες ξεκούρασης, γιατί κάπου διάβασαν η κάποιος τους είπε ότι, η Χρυσή (το Γαϊδουρονήσι), είναι ένας μαγευτικός τόπος.

Η ολόχρυση άμμος της, οι πρασινόξανθοι κέδροι της, του είδους Γιουνίπερος, και τα απομεινάρια του Μινωϊκού πολιτισμού, με το μεγαλύτερο εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου, το σύμπλεγμα των επαύλεων και η μισοβυθισμένη λιμενική προβλήτα, προκαλούν και προσκαλούν τους επισκέπτες της Κρήτης, για μια ημερήσια κρουαζιέρα, στον τελευταίο Παράδεισο του νοτιότερου σημείου της Ευρώπης.

Εκεί κάθε καλοκαίρι οι  επισκέπτες της Χρυσής, απολαμβάνουν το Αφρικάνικο μικροκλίμα, σε μια απίστευτη αμμουδιά μήκους 5,5 χλμ και πλάτους 1.5 χλμ. μακριά από τη βουή της πόλης, παρέα με εκατομμύρια μικρά λευκά κοχύλια που εμφανίζονται μέσα από τον παφλασμό των κυμάτων, και σου υπενθυμίζουν ότι η φύση έχει τόσες ομορφιές που έχεις δικαίωμα να τις χαρείς… εφόσον σου δίνεται η ευκαιρία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια