default-image

Στο Ηράκλειο το Χαμόγελο του Παιδού, Αγκαλιά σε 471 παιδιά

Κρήτη
Στο Ηράκλειο το Χαμόγελο του Παιδού, Αγκαλιά σε 471 παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον περασμένο Νοέμβριο "Το Χαμόγελο του Παιδιού" συμπλήρωσε 21 χρόνια λειτουργίας. Όπως θυμόμαστε, η δημιουργία του οφείλεται στο όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, ο οποίος, αν και βρισκόταν στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με άσχημη κατάληξη, οραματίστηκε έναν κόσμο διαφορετικό για τα μικρά παιδιά, έναν κόσμο όπου προτεραιότητά του θα είναι τα παιδιά. Μια επιθυμία δυνατή, την οποία μοιράστηκε δημόσια λίγο πριν φύγει από τη ζωή, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Ο ίδιος ο Ανδρέας μάλιστα στο ημερολόγιό του έγραφε ότι, αν ενωθούμε όλοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε, στηρίζοντας όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Ο πατέρας του και σημερινός πρόεδρος του οργανισμού Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος φρόντισε να κάνει πράξη την τελευταία επιθυμία του παιδιού του, χαρίζοντας χαρά στα παιδιά του κόσμου. Κάπως έτσι, λοιπόν, πήρε σάρκα και οστά ο Εθελοντικός Οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού"!

Είκοσι ένα χρόνια μετά, σε συνεργασία πάντα με όλες τις Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ο οργανισμός βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, στηρίζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παιδιά θύματα βίας, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παιδιά θύματα εξαφάνισης, παιδιά και οικογένειες που διαβιούν είτε απειλούνται από το καθεστώς της φτώχιας, παιδιά που βρήκαν μια στήριξη και μια αγκαλιά στο "Χαμόγελο του Παιδιού" και η πίκρα τους και η δυστυχία που πέρασαν, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε χαμόγελο, που φώτισε και πάλι με χαρά τα πρόσωπα και τα χείλη τους.

Η παρουσία του οργανισμού στην Κρήτη

Ο Εθελοντικός Οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού", όπως ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν, εξ ου και ο λόγος του σημερινού μας ρεπορτάζ, απέκτησε φυσική παρουσία στην Κρήτη το 2014 μέσω του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ) με έδρα τα Χανιά, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του οργανισμού με έδρα το Ηράκλειο.

Με έδρα τα Χανιά, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, το οποίο βρίσκεται στη Μαργουνίου 39, λειτουργεί υπό το συντονισμό του πανελλήνιου ΚΑΚΕ και μέσω αυτού παρέχονται οι εξής υπηρεσίες: στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης, στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας, ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, λήψη καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και φυσικά ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.

Την ίδια στιγμή, στη διάθεση του ΚΑΚΕ τίθενται όλες οι δράσεις που υλοποιεί πανελλαδικά "Το Χαμόγελο του Παιδιού": ασθενοφόρα (εξειδικευμένες Κινητές Μονάδες) για νεογνά και παιδιά, Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής, Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας "Οδυσσέας", Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000 και Amber Alert Hellas. Παράλληλα, στα Χανιά λειτουργεί το Τμήμα Εθελοντισμού, καθώς και το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι του οργανισμού.

Σήμερα η εκδήλωση για τα εγκαίνια

Για τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του οργανισμού στο Ηράκλειο

πραγματοπείται σήμερα Πέμπτη 30/3/2017 και ώρα 18:00 εκδήλωση στην Αίθουσα Αριάδνη του ξενοδοχείου Astoria Capsis.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Χαιρετισμό και παρουσίαση του Κ.Α.Κ.Ε. Ηρακλείου από τον κ. Γιαννόπουλο

-Παρουσίαση των Στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού από τον συντονιστή Κοινωνικό Λειτουργό του Οργανισμού μας στην Κρήτη κ. Γρηγόρη Μαρινάκη

-Βραβεύσεις φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών που έχουν συμβάλλει και υποστηρίξει το έργο του Οργανισμού.

Την εκδήλωση συντονίζει η Ανδριανή Αγγελιδάκη.

Η δράση του στο νησί μας

Η δράση του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" κρίνεται πολύ σημαντική και χρήσιμη, αφού μόνο το 2016 σε επίπεδο νησιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τον οργανισμό, μέσω του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κρήτης στήριξε συνολικά 215 οικογένειες με 471 παιδιά. Παράλληλα, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 52 παιδιά με ιατρικά προβλήματα, καλύπτοντας 156 ιατρικά αιτήματα και δέχτηκε 28 καταγγελίες για παιδιά θύματα βίας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε 118 περιστατικά (τηλεφωνικές κλήσεις και κατ' ιδίαν συναντήσεις), ενώ έλαβαν χώρα 40 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 1.783 μαθητές, 272 γονείς και κηδεμόνες και 135 εκπαιδευτικούς.

Εξαιρετικής σημασίας είναι όμως και η δράση της προληπτικής ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στο νησί, όπου μέσω του κινητού πολυϊατρείου "Ιπποκράτης", που λειτουργεί "Το Χαμόγελο του Παιδιού", εξετάστηκαν 1.242 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν 3.630 εξετάσεις.

Αναλυτικά στο έργο του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και στις ανάγκες που παρουσιάζονται στο νησί μας αναφέρεται ο κοινωνικός λειτουργός του οργανισμού κ. Γρηγόρης Μαρινάκης λέγοντας τα παρακάτω: «Μπορεί να έχουμε έδρα τα Χανιά, όμως η ακτίνα δράσης μας επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη. Ανά πάσα στιγμή το εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού μας βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού παραστεί ανάγκη. Ο οργανισμός μας έχει τέσσερις κύριους άξονες δράσης: Στηρίζουμε και βρισκόμαστε δίπλα σε παιδιά-θύματα βίας, παιδιά-θύματα εξαφάνισης, παιδιά που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας, καθώς επίσης και σε παιδιά που ζουν υπό καθεστώς φτώχιας και απειλούνται από αυτό. Οι δράσεις μας αναπτύσσονται τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της παρέμβασης και της θεραπείας. Αυτό όμως που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα είναι ότι, λόγω της κρίσης, σημειώνονται πολλά σοβαρά προβλήματα με οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, οι οποίες χρειάζονται πολύπλευρη στήριξη.

Πληθώρα όμως αναγκών παρουσιάζεται και στα ζητήματα υγείας σε παιδιά, τα οποία οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν λόγω κρίσης και κόστους, ενώ τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση και στα περιστατικά βίας σε παιδιά. Το πρόβλημα αυτό κάνει την εμφάνισή του και στην Κρήτη, όπου μόνο το περασμένο έτος δεχτήκαμε 28 καταγγελίες για παιδιά-θύματα βίας, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, που πράττουν τα δέοντα για την προστασία αυτών των παιδιών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σκοπός του οργανισμού μας είναι να παρέχει ολιστική προσέγγιση και στήριξη στις οικογένειες αυτές, στηρίζοντάς τις εμπράκτως, ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να ορθοποδήσουν», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Το τηλέφωνο του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι ένα παιδί και η οικογένειά του χρήζουν στήριξης, είναι το 28210/73.000. Ωστόσο, υπάρχει και η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS για το παιδί, που λειτουργεί στο γνωστό 1056. Μια τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά, πανελλαδικά, δωρεάν, και η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών, προκειμένου να καταγγείλουν ανώνυμα κάποιο περιστατικό βίας σε παιδί που πιθανότατα να έχει πέσει στην αντίληψή τους, 365 ημέρες το χρόνο.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαδραματίσει "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και στο προσφυγικό ζήτημα, όπου μόνο το 2016 κατάφερε να στηρίξει 17.779 παιδιά, καλύπτοντας υλικές, ιατρικές και άλλες ανάγκες τους. Ο Οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αποτελεί πιστοποιημένο φορέα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το υπουργείο Εργασίας. Ενδεικτικό, όπως μας λέει ο κ. Μαρινάκης, του πόσο σημαντική είναι η συμβολή του οργανισμού ενάντια στα θέματα που βαραίνουν εκατοντάδες παιδιά στην Κρήτη και τις οικογένειές τους, στερώντας τους το δικαίωμα να ζουν μια φυσιολογική ζωή, είναι το παράδειγμα οικογένειας με 6 παιδιά, η οποία βρέθηκε να διαμένει σε πάρκο στα Χανιά. Το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης του οργανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα και σε αυτήν την οικογένεια και εξακολουθεί να τη στηρίζει στις πολύπλευρες ανάγκες της. Σήμερα τα παιδιά αυτά, χωρίς ποτέ να ξεχνούν το δώρο που τους δόθηκε, επισκέπτονται "Το Χαμόγελο του Παιδιού" φορώντας το πιο ζεστό και φωτεινό τους χαμόγελο, χαρίζοντας, όπως μας λέει ο κ. Μαρινάκης, τη μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση και το πιο μεγάλο «ευχαριστώ»!

Το έργο του οργανισμού πανελλαδικά

"Το Χαμόγελο του Παιδιού", με 452 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 2.461 εθελοντές σε καθημερινή βάση, συνεργασία με τους θεσμούς και με την υποστήριξη του κόσμου και των επιχειρήσεων, το 2016 στήριξε 100.392 παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 "Το Χαμόγελο του Παιδιού" βρέθηκε δίπλα σε κάθε παιδί, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε: 43.856 παιδιά θύματα βίας, 27.900 παιδιά με προβλήματα υγείας, 170 παιδιά θύματα εξαφάνισης, 22.724 παιδιά που ζουν ή απειλούνται από συνθήκες φτώχιας.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το 2016:

- "Το Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν δίπλα σε κάθε παιδί θύμα βίας:

* Προληπτικά: Η "Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111" δέχτηκε 7.581 τηλεφωνικές κλήσεις και παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 4.249 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 37.163 παιδιά, στο πλαίσιο 939 επισκέψεων πανελλαδικά, με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συλλόγων εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

* Παρεμβατικά: Η "Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056" δέχτηκε 244.676 τηλεφωνικές κλήσεις, με το 39,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο, και 835 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 1.624 παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες παρεμβάσεις για 171 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ το 67% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Δέχτηκε 116 αιτήματα για φιλοξενία 202 παιδιών σε κίνδυνο. Συνολικά 297 παιδιά μεγαλώνουν στα 10 σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά. Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στο Μύτικα έμειναν 53 παιδιά. Το 83% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών. Ογδόντα ένα πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.

- Θεραπευτικά: 221 παιδιά έλαβαν 5.761 θεραπευτικές υπηρεσίες από τη διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει "Το Σπίτι του Παιδιού".

- "Το Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης:

 Παρεμβατικά: Η "Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000" δέχτηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις και 170 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 136 (80%) παιδιά.

- "Το Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα υγείας:

* Προληπτικά: Με τις τρεις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο "Ιπποκράτης", Ακουoλογική/Οφθαλμολογική Μονάδα και Οδοντιατρική Μονάδα) εξέτασε δωρεάν 14.588 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 21.978 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" συνεργάστηκε με 420 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρους σε όλη την Ελλάδα, που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά.

- Παρεμβατικά: Πραγματοποίησε διακομιδές 3.489 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 5.999 σήματα και διανύοντας 324.832 χιλιόμετρα! Από τα 3.489 παιδιά, τα 774 ήταν νεογνά και βρέφη. Υποστηρίχτηκαν 1.231 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 5.957 αιτήματα. Από το σύνολο των 1.231 παιδιών, τα 341 ήταν ανασφάλιστα! Επίσης, 8.592 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

- "Το Χαμόγελο του Παιδιού" δίπλα σε κάθε παιδί που ζει ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχιας:

- Παρεμβατικά: Στήριξε πανελλαδικά 22.724 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχιας. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.399 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 84,68%, οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχολούνταν σε επισφαλή εργασία. Παράλληλα, 5.739 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

"Το Χαμόγελο του Παιδιού" συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά από το Προσφυγικό, διατηρώντας - τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά - τις δράσεις και υπηρεσίες του. Με την τεράστια συμμετοχή των εθελοντών του οργανισμού και με δεδομένη την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, στήριξε 17.779 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες το 2016 σε 52 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»

Η στήριξη των φορέων και οι αδυναμίες της Πολιτείας

Την εποχή της κρίσης, οι ανάγκες για κοινωνική βοήθεια που παρουσιάζονται στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά. Δυστυχώς, όμως, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης, «έχει μειώσει τα εφόδια και τις δυνατότητες της Πολιτείας». Στο "Χαμόγελο του Παιδιού" όμως συνεχίζουμε να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα η συνεργασία με την Πολιτεία, τις Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες κρίνεται πολύτιμη ως προς την αίσια έκβαση του σκοπού μας αυτού», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης.

«Κοινωνικό έλλειμμα», όπως επισημαίνει ο ίδιος υπάρχει, που καλύπτεται από την αγάπη, τη συμπόνια και την κοινωνική αλληλεγγύη των απλών πολιτών, των επιχειρήσεων και λοιπών άλλων φορέων, που με δωρεές στηρίζουν την όλη προσπάθεια, πιστεύοντας στο όραμα για την προστασία των παιδιών. Ιδιαιτέρως σημαντική, επίσης, ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συμβολή των 2.461 εθελοντών και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, διασώστες...), που διαθέτει αυτή τη στιγμή "Το Χαμόγελο του Παιδιού", οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για ένα και μόνο σκοπό: την προστασία των παιδιών.

Ωστόσο, όπως καταλήγει ο κ. Μαρινάκης, «για να μπορέσει η χώρα μας να ορθοποδήσει, θα πρέπει να φέρει σε πρώτο πλάνο το μέλλον της, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά της, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να χτίσουν το μέλλον». Η Πολιτεία από τη μεριά της, όπως σημειώνει, οφείλει «να εξασφαλίσει στους απογόνους της ένα καλό επίπεδο διαβίωσης».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News