Ειδήσεις

Φυλακή Αγιάς: Διχάζουν τα δωμάτια ερωτικών συνευρέσεων -vid

Πρωτοποριακή θεωρείται η λειτουργία δωματίων συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους, αλλά προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Καθιερώθηκε ακόμη και παιδικό επισκεπτήριο στη φυλακή Αγιάς όπου εκτυλίσσονται συγκινητικές στιγμές ανάμεσα σε παιδιά και γονείς.

Συνθήκες που περιορίζουν τις συνέπειες του εγκλεισμού για τους κρατούμενους, ώστε όταν αποφυλακιστούν να μην επιστρέψουν ξανά στη φυλακή, επιχειρεί να διαμορφώσει η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης "Κρήτη 1" στην Αγιά Χανίων.

Μετά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, προχώρησε ένα ακόμη βήμα με τη λειτουργία παιδικού επισκεπτηρίου, που δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να βρεθούν με τα παιδιά και τη σύζυγό τους χωρίς να τους χωρίζει τζαμαρία και χωρίς την παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Δείτε το βίντεο:

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Λειτουργία παιδικού επισκεπτηρίου

O διευθυντής του καταστήματος κράτησης, κ. Γιάννης Κλαπάκης, έκανε λόγο για μια ενέργεια που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πιο ανθρώπινου συστήματος επισκεπτηρίου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο περιστατικό με έναν κρατούμενο τον οποίο επισκέφτηκε ο πατέρας και το παιδί του. «Ο παππούς έφερε το εγγονάκι του, ηλικίας περίπου 7 ετών, κι εκείνο ζητούσε επίμονα να απομακρύνουμε το διαχωριστικό τζάμι για να μπορέσει να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον κρατούμενο πατέρα του. Ήταν για μένα πολύ σημαντικό και συγκινητικό που είπα στο αγοράκι ότι την επόμενη φορά θα μπορεί να δει τον μπαμπά του στο παιδικό επισκεπτήριο».

Σε επίπεδο χώρας μόλις τρεις είναι οι φυλακές που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα σε κρατούμενους με ανήλικα παιδιά έως 12 ετών.

Οι κρατούμενοι θα μπορούν να βλέπουν τις συζύγους και τα παιδιά τους μία φορά κάθε είκοσι μέρες.

Λειτουργία δύο δωματίων ερωτικών συνεύρεσεων

Το κατάστημα κράτησης "Κρήτη 1" ενδέχεται να προχωρήσει σε κάτι ακόμη πιο πρωτοποριακό. Αφορά στη λειτουργία δύο δωματίων συνεύρεσης των κρατουμένων με τις συζύγους ή συντρόφους τους, κάτι για το οποίο έχουν ήδη εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. «Στη φυλακή Χανίων υπάρχει πρόβλεψη για δύο τέτοια δωμάτια, όμως αυτό θα γίνει όταν το δεχτούν το προσωπικό και η ίδια η κοινωνία», είπε ο κ. Κλαπάκης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΦΥΛΑΚΗ ΑΓΙΑΣ: ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Πενήντα υπάλληλοι για 300 κρατούμενους

Την ώρα, πάντως, που επιχειρούνται τομές στην κατεύθυνση σωφρονισμού των κρατουμένων, τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού παραμένουν άλυτα. Από το Δεκέμβριο του 2012, οπότε και εγκαινιάστηκε το κατάστημα κράτησης, δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, παρά μόνο αποσπάσεις προσωπικού από άλλες φυλακές.

Στη φυλακή Χανίων εκτίνουν την ποινή τους 300 κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους επικίνδυνοι βαρυποινίτες. Ωστόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 50 για τις τρεις πτέρυγες.

«Όταν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στη φυλακή Χανίων με απόσπαση επιστρέψουν στη θέση τους, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας», εκτιμά ο διευθυντής της φυλακής Αγιάς Χανίων.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, ωστόσο η φυλακή δε διαθέτει ψυχίατρο, ενώ το Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο απευθύνθηκε η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης, αδυνατεί να καλύψει την κενή θέση.

Πρόγραμμα συντήρησης ακολουθούν οι εξαρτημένοι από ουσίες κρατούμενοι, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης στη δομή του ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη" μέσα στο κατάστημα κράτησης. Για την ενίσχυση της ασφάλειας του καταστήματος κράτησης "Κρήτη 1" εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 140.000 ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία και δεύτερης περίφραξης.

«Ήταν επιθυμία όλων μας η εξωτερική περίφραξη. Πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη για να γίνει το έργο, το οποίο θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας, αφού δε θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση ούτε στις θέσεις φρούρησης», σημειώνει ο κ. Κλαπάκης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια