default-image

Κρίσιμο διάστημα για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία

Κρήτη
Κρίσιμο διάστημα για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς να εκτιμούν ότι αναμένεται να είναι κρίσιμο το προσεχές χρονικό διάστημα για τις τριμερείς σχέσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και θερμό επεισόδιο από την Ερντογανική Τουρκία που δρα απρόβλεπτα και σπασμωδικά.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει την Ελλάδα σε ασθενέστερη θέση και στη διπλωματική σκακιέρα. Η Τουρκία έχοντας ξεπεράσει τη δική της, εκτιμούν οι πανεπιστημιακοί, ότι εάν η οικονομία της επανέλθει σε κρίση, δεν αποκλείεται να έχουμε θερμό επεισόδιο και σπασμωδικές κινήσεις από τη γείτονα χώρα, όπως τονίζει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δεδομένες και τις επεκτατικές επιδιώξεις της στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο.

Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αυξηθεί με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κύπρου, ενώ στο νότιο Κρητικό πέλαγος απαιτούνται νέες έρευνες με πιο πυκνά δεδομένα για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται εθνική συνεννόηση, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο για να χαραχτούν οι κόκκινες γραμμές και η ενιαία πολιτική των δύο χωρών.

Στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση των θεμάτων σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον πρόεδρο του ιδρύματος, Νίκο Παπαδάκη να εξάρουν την παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News