default-image

Αδιαφορία από τις αρχές για τη Χρυσή

Κρήτη
Αδιαφορία από τις αρχές για τη Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια έχει εντοπίσει ο Σύλλογος Φίλων της Νήσου Χρυσής ότι έχουν ξεκινήσει να ξεραίνονται οι νεαροί κέδροι αρχικά και τα θαμνοκυπάρισα στα δυο άκρα, ανατολικά και δυτικά του σμαραγδένιου νησιού της Ιεράπετρας.

Μέλη του Συλλόγου έχουν ενημερώσει το Δασαρχείο, το ΕΘΙΑΓΕ (ΕΛΓΟ Δήμητρα σήμερα) και το Δήμο, αλλά κανείς δεν έχει φροντίσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα , ελλείψει σχετικών κονδυλίων, πριν γίνει μια πραγματική απειλή για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα.

«Στα δυο άκρα του νησιού διαπιστώσαμε πριν μερικά χρόνια, ότι είχαν αρχίσει να ξεραίνονται τα θαμνοκυπάρισα και οι μικροί κέδροι. Σε αυτά τα σημεία όπου δεν προσεγγίζουν οι επισκέπτες της Χρυσής, εμείς που γνωρίζουμε την κάθε σπιθαμή της, είδαμε ότι κάποιο έντομο μάλλον, έχει δημιουργήσει  το πρόβλημα αυτό.

Ενημερώσαμε  μαζί με τον κ Μιχάλη Σπυριδάκη το Δασαρχείο και καλέσαμε τον εντομολόγο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παναγιώτη Πετράκη, ο οποίος πήρε δείγματα από τα προσβεβλημένα δεντράκια για να βρει με τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις την αιτία του κακού. Δυστυχώς δεν βρήκε κάτι τότε και εμείς συνεχίσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να του στέλνουμε νέα δείγματα περιμένοντας τα αποτελέσματα του.

Στο πανέμορφο κεδροδάσος το οποίο είναι και το βασικό δάσος της Χρυσής, έχουμε διαπιστώσει μόνο περιορισμένη προσβολή σε νεαρά δέντρα. Είχαμε ζητήσει και από τους επιστήμονες που είχαν κάνει πριν μερικά χρόνια μια μελέτη για τη διαχείριση της Χρυσής να τους πάμε να δουν αυτό το πρόβλημα αλλά δεν εισακουστήκαμε», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χρυσής κ. Σπύρος Καρανδεινός, ο οποίος προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε αεροφωτογράφηση ολόκληρου του νησιού με drone, προκειμένου να κάνει την ακριβή καταγραφή του προβλήματος.

Επειδή κάποιοι χαρακτηρίζουν άδικα, νεκροταφείο σκελετωμένων δέντρων τη Χρυσή, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Σπυριδάκης, αποκαθιστώντας την αλήθεια υποστηρίζει ότι, «Η Χρυσή παραμένει καταπράσινη και πανέμορφη. Οι κορμοί των  ξερών δέντρων στη Χρυσή όπου απαγορεύεται η καύση τους, έχουν προέλθει από τη φυσιολογική γήρανση ενός ποσοστού της χλωρίδας που αναγενάται.

Το πρόβλημα  που έχουμε εντοπίσει στο ανατολικό και το δυτικό άκρο του νησιού όπου δεν προσεγγίζουν οι επισκέπτες, προσπαθούμε να το λύσουμε και να σταματήσουμε την ξήρανση των θαμνοκυπάρισων και των νεαρών κέδρων, αφού όμως προηγουμένως ο εντομολόγος του ΕΛΓΟ Δήμητρα , μας υποδείξει πιο είναι το έντομο που ξεραίνει αυτά τα δέντρα και πως θα το καταπολεμήσουμε, αφού ξεπεράσουμε την κρατική γραφειοκρατία.

Δυστυχώς όταν άρχισε να εμφανίζεται αυτή η προσβολή οι αρμόδιες Αρχές είχαν κλείσει τα αυτιά τους στις προτάσεις του Συλλόγου Φίλων της Χρυσής», προσθέτει ο κ Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News