default-image

Επιτέλους το "Μαρίνα" αλλάζει όψη

Κρήτη
Επιτέλους το "Μαρίνα" αλλάζει όψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με ιδιαίτερη χαρά σάς ανακοινώνουμε την έναρξη εργασιών ανακαίνισης του καφέ "Μαρίνα". Κύριος στόχος, η ανάδειξη και ισχυροποίηση της ομορφότερης μεριάς του λιμανιού της πόλης μας, με την παράλληλη παροχή μιας μοναδικής εμπειρίας γεύσεων και απόλαυσης»...

Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση η ΔΕΠΤΑΗ αναγγέλλει στο κοινό την υλοποίηση του β' γύρου των εργασιών ανακαίνισης στο δημοτικό καφέ-εστιατόριο "Μαρίνα", στην παραλιακή του Ηρακλείου.

Οι εργασίες, που ουσιαστικά συνεχίζουν από εκεί που είχαν σταματήσει πριν από ένα περίπου χρόνο, δε θα τραβήξουν σε μάκρος. Αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 15-20 ημερών, προσδίδοντας μια τελείως διαφορετική όψη, λειτουργική και αισθητική, στο δημοτικό αυτό καφέ.

Ένα καφέ που, αν και βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, μέχρι τώρα δεν αποτελούσε τον αναμενόμενο "μαγνήτη" για τον κόσμο, θυμίζοντας, αντιθέτως, ένα αναχρονιστικό μαγαζί βγαλμένο από τη δεκαετία του '80!

Κακά τα ψέματα, παρά την προνομιακή του θέση, ευρισκόμενο πάνω στο κύμα, διαθέτοντας τη χαλαρωτική θέα του λιμανιού και του ενετικού Κούλε, το "Μαρίνα" δεν τραβούσε εμπορικά. Για χρόνια το δημοτικό καφέ είχε πάψει να αντανακλά την παλιά του αίγλη, της δεκαετίας του '90, όταν και αποτελούσε πραγματικά πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες.

Η πραγματικότητα είναι πως το "Μαρίνα" έμεινε πολύ πίσω σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με χαμηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και μια βασανιστικά αργή εξυπηρέτηση... Ένας παλαιικός χώρος με έπιπλα, διακόσμηση, διαμόρφωση και μια αναχρονιστική γενικότερα ατμόσφαιρα. Στοιχεία που είχαν ρίξει σε ένα βαθμό το δημοτικό καφέ στην απαξίωση...

Χρειαζόταν επειγόντως αλλαγές στο χώρο. Αλλαγές λειτουργικές. Αλλαγές αισθητικές. Αλλαγή επίσης εμπορικής φιλοσοφίας.

Στη ΔΕΠΤΑΗ είδαν την αναγκαιότητα για "λίφτινγκ" στο "Μαρίνα". Αναγκαιότητα για την ίδια την πόλη. Αναγκαιότητα επίσης και για τη ΔΕΠΤΑΗ, που δεν ήθελε να πορεύεται με ένα μαγαζί που θεωρητικά έχει πολύ καλές εμπορικές προδιαγραφές, αλλά στην πράξη αποδίδει ελάχιστα έσοδα στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ένα ταμείο, σημειωτέον, που τα τελευταία χρόνια "στενάζει", έχοντας στερηθεί τα υπερπολύτιμα έσοδα από τα πρώην δημοτικά πάρκινγκ, που έχουν σταματήσει επισήμως να λειτουργούν εδώ και χρόνια.

Στην κατεύθυνση της αλλαγής, όπως ανέφερε στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, το πρώτο βήμα έγινε μέσα στο 2016 και τώρα η ανακαίνιση ολοκληρώνεται...

«Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει πέρυσι. Τότε ξεκινήσαμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις. Ξεκινήσαμε μια αναβάθμιση υπηρεσιών και είδαμε αμέσως πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Το 2016, συγκριτικά με το 2015, είχαμε μια αύξηση του τζίρου της τάξης του 70%. Όχι τυχαία. Ο κόσμος χάρηκε με τις νέες υπηρεσίες. Βάλαμε φαγητό στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που δεν υπήρχε παλιότερα. Λειτούργησε πλήρης και πιστοποιημένος παιδότοπος και μάλιστα σε οργανωμένη βάση. Γίνανε δεκάδες παιδικά πάρτι... Αλλάξαμε μέρος των επίπλων. Προσθέσαμε νέο εξοπλισμό. Σκεφτείτε ότι δεν υπήρχαν καν καταψύκτες!», ανέφερε ο κ. Καπετανάκης και πρόσθεσε: «Στη φάση αυτή κάνουμε το β' γύρο της ανακαίνισης. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα τελειώσουν σε δυο-τρεις εβδομάδες. Αλλάζουν κάποια έπιπλα. Δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην κουζίνα. Την ενισχύουμε κι άλλο για να γίνει πιο λειτουργική. Αναβαθμίζουμε, επίσης, το μενού του φαγητού. Επίσης - πολύ σημαντικό - πάμε σε μια νέα λογική τού πλήρους διαχωρισμού της κουζίνας. Διαχωρίζουμε δηλαδή την παρασκευή του φαγητού από την παρασκευή του καφέ και των ροφημάτων. Η παρασκευή του καφέ θα γίνεται έξω από την κουζίνα, σε ένα χωριστό, ωραίο μπαρ».

Μια βασική επίσης αλλαγή που αναμένουμε στην εικόνα του "Μαρίνα" αφορά στην τέντα που καλύπτει τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε με την υπάρχουσα τέντα. Η τέντα θα αλλάξει. Χρειαζόταν βεβαίως έγκριση από την Αρχαιολογία. Την πήραμε, κι έτσι θα γίνει προσεχώς η αλλαγή. Το πιθανότερο είναι να αφήσουμε την αλλαγή τέντας για μετά το Πάσχα, ώστε να μην πέσουν μαζεμένες όλες οι εργασίες. Το αποτέλεσμα, πάντως, θα είναι πολύ καλό. Μιλάμε για μια τέντα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένη με ειδικό τρόπο, ώστε να συνάδει με το χώρο και να μην κρύβει πια τον Κούλε απέναντι», εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Μεγάλο βάρος στις παρεχόμενες υπηρεσίες

Πέρα από την αναδιαμόρφωση και τις εργασίες ανακαίνισης του χώρου, για να γίνει πιο ελκυστικό το "Μαρίνα" χρειάζεται και εκσυγχρονισμό στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Και εδώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Καπετανάκης, έχει πέσει μεγάλο βάρος.

«Κακά τα ψέματα, το έχουμε ζήσει πολλοί: παλιότερα πήγαινε κανείς στο "Μαρίνα" και περίμενε, περίμενε καρτερικά να εξυπηρετηθεί... Ήταν εκνευριστική η κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια το αλλάξαμε και συνεχίζουμε να το αλλάζουμε αυτό. Έχουμε πάρει νέα παιδιά στο προσωπικό. Παιδιά που τραβούν και τις νεότερες ηλικίες σιγά-σιγά. Αν και τα πρωινά ιδίως το καφέ δουλεύει, ως είθισται, με μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Στόχος μας είναι να αρχίζει να δουλεύει το "Μαρίνα" και πιο αργά. Να δουλεύει τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, νωρίς το βραδάκι. Να πηγαίνουν ζευγάρια και οικογένειες να απολαύσουν φαγητό σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Να πιουν το κρασάκι τους (θα βάλουμε άλλωστε στο μπαρ ποικιλία κρασιών για το χειμώνα). Να ακούσουν τη μουσικούλα τους, μιας και θα λειτουργεί ένα πιάνο. Πάντοτε φυσικά στις ίδιες χαμηλές τιμές, διότι δεν παύει να είναι ένα δημοτικό κατάστημα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News