Ειδήσεις

Φυλακή Αγιάς: Κρατούμενοι κάθονται στα θρανία (video)

Ένα παράθυρο στον κόσμο και την κοινωνία ανοίγει για τους κρατούμενους της φυλακής Αγιάς Χανίων το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί τους τελευταίους πέντε μήνες στο χώρο της φυλακής. Είκοσι οκτώ από τους συνολικά 300 κρατούμενους παρακολουθούν σε ημερήσια βάση τα πέντε βασικά μαθήματα.

Κάθε ημέρα που περνά υπολογίζεται διπλή, κι έτσι η ποινή των εγκλείστων που φοιτούν στο σχολείο μειώνεται. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους κρατούμενους, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, δεν ήταν η μείωση του χρόνου εγκλεισμού, αλλά η δυνατότητα να μπορούν να προαυλίζονται την ώρα του διαλείμματος και να απασχολούνται δημιουργικά σε έναν χώρο έξω από τα κελιά τους. Τα επίσημα εγκαίνια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης "Κρήτη 1", όπως πλέον ονομάζεται η Δικαστική Φυλακή Χανίων, θα γίνουν στις 7 Απριλίου.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι αυτό που ακολουθείται σε όλα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. «Δε βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν Μεσσίες που ήρθαμε να σώσουμε τους κρατούμενους. Προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα τους. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει μόρφωση», λέει στη "Ν.Κ." ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής κ. Κώστας Καραμπάσης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι εκπαιδευτικοί δε γνωρίζουν και δεν επιθυμούν να μάθουν τι έγκλημα έχει διαπράξει κάθε ένας από τους κρατούμενους που φοιτά στο σχολείο. Μιλά για μαθητές συνεργάσιμους, με πνεύμα ομαδικότητας, ευγένεια και όρεξη για μάθηση. «Φανταστείτε ότι έχουμε κάνει από γιόγκα μέχρι μαθήματα κιθάρας, τραγουδιού και κηπουρικής, έχουμε μιλήσει για την ανακύκλωση, ενώ έχει έρθει και μια εκπληκτική συγγραφέας και μας έχει ταξιδέψει με "Αντιγόνη" και Σαίξπηρ», επισημαίνει ο κ. Καραμπάσης.

Η κ. Αδαμαντία Καστρινάκη, κοινωνική λειτουργός, είναι από τους ανθρώπους που πάλεψαν για την εφαρμογή προγραμμάτων σωφρονισμού στη Δικαστική Φυλακή των Χανίων, πολύ πριν γίνει η μετεγκατάσταση στην Αγιά. Σήμερα μιλά για το ενδιαφέρον των κρατουμένων να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να ξεκλέψουν μια αίσθηση έστω ελευθερίας. «Για μένα δεν υφίσταται σωφρονισμός χωρίς σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», σημειώνει, για να προσθέσει πως έχει τεράστια σημασία η αλλαγή της καθημερινότητας μέσα στη φυλακή. «Όταν ο κρατούμενος σηκώνεται το πρωί και δεν έχει ένα σκοπό, δεν έχει τι να κάνει, απελπίζεται και απογοητεύεται. Με το σχολείο οι κρατούμενοι έχουν αποκτήσει σκοπό. Σηκώνονται, ντύνονται και πλένονται, σαν να ετοιμάζονται για βόλτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καστρινάκη. Η ίδια περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο τη λαχτάρα των κρατουμένων, που κατάγονται από ορεινές περιοχές της Κρήτης, να προαυλιστούν σε έναν χώρο που διαθέτει έστω και λίγα τετραγωνικά χώμα, στο οποίο οι ίδιοι φύτεψαν λιγοστά φυτά. «Είχαν νοσταλγήσει να πατήσουν χώμα. Και πατούσαν το χώμα. Κι έπιαναν το χώμα. Εδώ έξω στο διάλειμμα γι' αυτούς είναι κάτι το μοναδικό. Να βγουν σ' αυτή τη μεγάλη αυλή, ειδικά όταν έχει ήλιο. Αλλά και όταν βρέχει δεν τους ενδιαφέρει. Βρέχονται. Για να απολαύσουν το έξω. Κάτι που τους λείπει μέσα στη φυλακή».

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

«Η καθημερινότητα απέκτησε νόημα»

Οι πέντε ώρες μαθήματος καθημερινά είναι για τους κρατούμενους μια ευκαιρία για να δουν τον κόσμο έξω από τα κάγκελα. Ο Αντώνης, μετά από χρόνια εγκλεισμού, λέει ότι η καθημερινότητά του στη φυλακή απέκτησε νόημα. Μπορεί πια να ονειρεύεται.

Για τον Αλφόνς από την Αλβανία η μέρα της αποφυλάκισης αργεί. Έτσι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι μια έξοδος από τη μονοτονία του κελιού του. Μια καλή αφορμή για να μπορεί έστω κι από το χώρο προαυλισμού να κοιτά τον ήλιο. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το σχολείο γιατί η ζωή κάπου αλλού τους οδήγησε. Αν μετάνιωσαν ή όχι δεν έχει σημασία. Σήμερα μπορούν να βάζουν στόχους. Κοινός στόχος για τους 28 κρατούμενους που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι το απολυτήριο του Γυμνασίου.

«Ο κάθε ένας μπορεί να έχει κάνει κάτι και να παρανόμησε κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό δε σημαίνει απόλυτα ότι ήταν έτσι ο χαρακτήρας του ή ότι θέλει να είναι έτσι και η μελλοντική ζωή του. Γι' αυτό εγώ και άλλα παιδιά αποφασίσαμε να έρθουμε στο σχολείο, να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μας», τονίζει στη "Ν.Κ." ο Αντώνης. Η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης επιχειρεί βήματα που κάνουν τις συνθήκες εγκλεισμού πιο ανθρώπινες. Προϋπόθεση ωστόσο για την υλοποίηση και άλλων αναγκαίων δράσεων για το σωφρονισμό των κρατουμένων είναι η ενίσχυση της φυλακής με το απαραίτητο προσωπικό.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια