default-image

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Κρήτη είναι ο τόπος μου" (video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Κρήτη είναι ο τόπος μου" (video)

Αποκλειστική συνέντευξη από το πατρικό του σπίτι στα Χανιά παραχώρησε στον Γιώργο Σαχίνη και στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Με καταγωγή, ρίζα και ταυτότητα κρητική, ο Χανιώτης πολιτικός έδωσε πρώτη φορά συνέντευξη στο σαλόνι του πατρικού του σπιτιού στα Χανιά, ένα σπίτι παραδοσιακό, κρητικό, απόλυτα ταυτισμένο με την ιστορία της οικογένειας Μητσοτάκη, δείχνοντας τόσο την ανθρώπινη πλευρά του, που τον θέλει να είναι καλός πατέρας αλλά και σύζυγος, όσο και αυτήν του πολιτικού, που αγωνιά για το μέλλον της χώρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έρθει τρεις φορές στην Κρήτη. Ερωτηθείς αν αυτό οφείλεται στο ότι η επίσκεψή του έχει προεκλογικό χαρακτήρα, με τον ίδιο να ποντάρει στην Κρήτη, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη είναι ο τόπος μου. Κάθε φορά επιστρέφω στο σπίτι και στις ρίζες μου. Υπάρχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη. Άλλωστε, η Κρήτη για μένα αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί μια πολιτική πρόκληση, διότι όντας το νησί του μετριοπαθούς κέντρου, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκει ελκυστικό τον πολιτικό λόγο, τον οποίο αρθρώνουμε σήμερα ως Ν.Δ. Πέρα από αυτό όμως, στο νησί έρχομαι όταν θέλω να σκεφτώ, να ηρεμήσω και να κάνω τα πράγματα που αγαπώ.

Κρήτη δεν είναι μόνο τα παράλια, αλλά και η ενδοχώρα με τα βουνά και η φυσική της αγριάδα. Η προστασία αυτού του φυσικού κάλλους αποτελεί για εμάς μια πρόκληση και συνάμα μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάντα ένα όνειρο: "Την προστασία του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων και τη δυνατότητα ανάπτυξής του μέσα από μια ήπια τουριστική εκμετάλλευση και μια κτηνοτροφία φιλική προς το περιβάλλον», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας μια εικόνα σχετικά με το τι οραματίζεται για το νησί μας.

Στη "σκιά" του Κωνσταντίνου

Αρκετό ενδιαφέρον στο πλαίσιο της συνέντευξης είχε το μέρος όπου η συζήτηση στάθηκε στο κατά πόσο ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ένιωσε κατά την πορεία του να τον βαραίνει το ότι ήταν ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να απαντά πως «ουδέποτε έκρυψα ότι είχα ένα πλεονέκτημα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Και ουδέποτε έκρυψα ότι ένα όνομα έχει δύο όψεις, δηλαδή τη θετική και την αρνητική. Ο κόσμος όταν προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια σε αντιμετωπίζει μέσα από στερεότυπα. Είμαι πια στην πολιτική 13 χρόνια. Πιστεύω πως έχω καταφέρει να αποδείξω ότι έχω δική μου προσωπικότητα και πως έχω ανέβει βήμα-βήμα τα σκαλιά της πολιτικής.

Στην πολιτική τα πράγματα δε μου ήρθαν πάντα πολύ εύκολα. Άργησα να γίνω υπουργός και όταν διεκδίκησα την προεδρία της Ν.Δ. ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσα να κερδίσω. Κέρδισα γιατί κατά την άποψή μου κινητοποίησα έναν κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος, που είχε πιστέψει την ανάγκη για μεγάλη αλλαγή. Αισθάνομαι άνετα, πάντως, για το ποιος είμαι και αρκετά υπερήφανος για την ιστορία της οικογένειάς μου. Πατάω γερά στα πόδια μου και ξέρω πού θέλω να φτάσω τη χώρα και την παράταξη».

Ο οικογενειάρχης

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον άνθρωπο και τον οικογενειάρχη Κυριάκο Μητσοτάκη και στο πώς καταφέρνει να συνδυάζει την πολιτική με την οικογένεια, τόνισε πως προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες.

«Μιλώντας για τη σύζυγό μου και τα τρία μας παιδιά, θα έλεγα πως δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια. Είμαστε όμως μια κανονική οικογένεια με τα άγχη μας και τις ανησυχίες μας. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον μεγάλης δημόσιας έκθεσης, αλλά όταν βρισκόμαστε οι πέντε και παίρνουμε το πρωινό μας, τα πράγματα που συζητάμε δε διαφέρουν από αυτά κάθε άλλης οικογένειας. Δε θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μέσα σε ένα "αποστειρωμένο" περιβάλλον, αλλά να αντιληφθούν τις προκλήσεις της χώρας. Να κάνουν πράγματα και να επιστρέψουν στη χώρα τη θετική τους ενέργεια».

Ωστόσο, ο ρόλος του "αρχηγού του κόμματος" φαίνεται να αλλάζει μέσα στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, αφού στην ερώτηση αν είναι και στο σπίτι ο "πρόεδρος", χαριτολογώντας απάντησε πως «είμαστε ένα δημοκρατικό σπίτι, στο οποίο σίγουρα δεν αποφασίζει μόνο ο πρόεδρος».

Η Ν.Δ. σήμερα

Αν και η Ν.Δ. είχε χάσει τις τελευταίες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, σήμερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται με διψήφιο ποσοστό μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προεξοφλεί ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, δε στάθηκε στις μετρήσεις, καθώς, όπως είπε, έχουν αλλάξει πολλά στο κόμμα.

«Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που εγκατέλειψε οριστικά το λαϊκισμό. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, της ευθύνης και του τεκμηριωμένου, ρεαλιστικού πολιτικού λόγου. Και κερδίζουμε κάθε μέρα με πολύ κόπο την εμπιστοσύνη του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας βέβαια πως συνεχίζει να σέβεται και να εκτιμά τη γνώμη του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Γυρίζοντας και πάλι στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι νιώθει διαφορετικά κάθε φορά που έρχεται στο νησί, όπου, όπως είπε, συνηθίζει να έρχεται για να σκεφτεί και να λάβει σοβαρές αποφάσεις, κάτι που έκανε και πρόσφατα, λίγο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως προέδρου, καθότι το νησί τού εκπέμπει θετική ενέργεια.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η Κρήτη τις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως αυτή η πολιτική στάση του νησιού αλλάζει, πράγμα που, όπως είπε, διαπιστώνει κάθε φορά που επισκέπτεται τον τόπο, διότι «εξαπατήθηκαν οι Κρητικοί από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλη η Ελλάδα».

Νέα μέτρα και η στάση της Ν.Δ.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε το πακέτο Τσίπρα, διότι, αν δεν είχαμε καθυστερήσει και δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δε θα ήταν απαραίτητα. Άρα θα τα ψηφίσει μόνος του ο κ. Τσίπρας και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ερωτηθείς για το θέμα της αξιολόγησης και των νέων μέτρων που έρχονται να προστεθούν στις πλάτες των Ελλήνων, ξεκαθαρίζοντας έτσι τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.

«Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Και θα ήταν παράδοξο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις. Και αν έγινε στο παρελθόν, έγινε σε μια εποχή που η Ν.Δ. συμμετείχε στην κυβέρνηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Ν.Δ. διαφωνεί με το νέο πακέτο μέτρων, σημειώνοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα, καθώς και ότι οι απαιτήσεις των ξένων πιστωτών απέναντι στη χώρα μας είναι πολλές φορές υπερβολικές. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «σαν Ν.Δ. θα δώσουμε αγώνα αυτό να αλλάξει με το να καταθέσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει».

Φτάνοντας η συζήτηση στο χρέος της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα πρέπει να υπάρξει ρύθμισή του και μάλιστα πιο γενναία απ' ό,τι θα ήταν πριν μερικά χρόνια». Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Ν.Δ. για την ελάφρυνση της χώρας από αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αποδεκτό στο πλαίσιο του χρέους. Δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του, αλλά σε επέκταση αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων», υπογραμμίζοντας τέλος πως χρειάζεται «πάνω απ' όλα να είμαστε αξιόπιστη σαν χώρα».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News