default-image

Αποφασίζει η Βουλή για την εξεταστική Παπαντωνίου

Ελλάδα
Αποφασίζει η Βουλή για την εξεταστική Παπαντωνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας τάσσονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης να καταθέσει τώρα την πρόταση αυτή, ενώ είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι».

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία. Παράλληλα άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.

Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει:

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.

» Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση.»

O επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε όπλα μόνο για τις μίζες ή για δημόσιες σχέσεις, όπλα που αγοράζονται και δεν χρειάζονται», ανέφερε και ζήτησε κατάργηση του πελατειακού κράτους στο στράτευμα, αλλά και αξιοκρατικές απολαβές αντί για ντροπιαστικούς μισθούς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρξε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. «Ο κ. Κοτσακάς δεν νιώθει την ανάγκη να πει ούτε μια λέξη όλα αυτά τα χρόνια για τα λεφτά που κατέληγαν σε τσέπες πολιτικών», διερωτήθηκε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζήτημα νομικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ποινικό και απόδοσης ευθυνών, αλλά ζήτημα βαθιά πολιτικό που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

«Γύρω από αυτά που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα πάντοτε υπήρχαν σκιές, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο της εθνικής ασφάλειας ως χώρο απόκρυψης των ανομιών τους. Είπε ακόμη ότι από τη διαδικασία της κάθαρσης η Άμυνα θα βγει κερδισμένη, θυμίζοντας στο σημείο αυτό παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες και ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες.

Ειδικά για την πρόταση της προανακριτικής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 - 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια.

Ο Δ.Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.

«Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».

«Θα πούμε "ναι" στην Προανακριτική εμείς. Αλλά την Ολυμπιάδα, τα δημόσια έργα, αυτοί που τα φάγανε θα μείνουν ατιμώρητοι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας της τεράστια προχειρότητα που φθάνει, όπως είπε, «σχεδόν στη γελοιοποίηση» σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της εισήγησής της για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά.

«Αν αποτελούσε εισαγωγικό σημείωμα δίκης, ο κατηγορούμενος θα αποχωρούσε αθώος και καγχάζων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ή στοιχειοθέτηση των κατηγορών, αλλά ούτε καν προσδιορισμός της ζημιάς του ελληνικού δημοσίου.

«Θέλετε μήπως να απαλλάξετε τον Γιάννο Παπαντωνίου; Θα μπορούσε με 2 - 3 ώρες εργασίας να παρουσιασθεί ένα νομικό κείμενο στοιχειωδώς ευπρεπές και τεκμηριωμένο για παράνομη δραστηριότητα. Η απιστία δεν μπορεί να σταθεί γιατί δεν τεκμηριώνεται. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι είμαστε τόσο πρόχειροι», σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2004 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, δεν υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής για τα εξοπλιστικά, ενώ απέρριψε και την πρόταση της για εξεταστική για την Οικονομία, τονίζοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πλειοψηφία, όπως και θα διερευνηθεί και η υπόθεση ως προς τις ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τις προσλήψεις στο ΚΕΛΠΝΟ.

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και την δικαστική εξέλιξη, μετά από μήνυση των βουλευτών της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη και Κώστα Τζαβάρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εξέλιξη μετά τη μήνυση που είχαν καταθέσει κατά του Παύλου Πολάκη οι Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας. Και ανέφερε ότι αυτή υποβλήθηκε, επειδή η κυβέρνηση άγγιξε το… άγιο δισκοπότηρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ενώ αρχικά ο εισαγγελέας πρωτοδικών είπε ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο, η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα εφετών που ασκεί δίωξη για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα στους υπαλλήλους που έκαναν τον έλεγχο. «Αυτό έχει γίνει. Είναι ο ίδιος εισαγγελέας που αρχειοθέτησε την υπόθεση Siemens, ΟΣΕ και αυτός που χειρίστηκε το διεθνές ένταλμα του Χριστοφοράκου», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Με τη μήνυση που κατατέθηκε ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον εκείνων που εκτέλεσαν εντολή του αναπληρωτή υπουργού», είπε ο Κώστας Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είχαμε στραφεί εναντίον των υπαλλήλων, αυτοί προέκυψαν από τη προδικασία. Επίσης, έχει προκύψει ότι από τις αρμοδιότητες που έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή, δεν υπάρχει πουθενά αρμοδιότητα που να ελέγχει και να εποπτεύει προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από εκεί προκύπτει και το ζήτημα ότι, χωρίς κανένα δικαίωμα επενέβη και επεξεργάστηκε αρχεία και εφ' όσον προκαλεί ζημία, προβλέπεται ότι τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη γενναιότητα και όχι να υβρίζει τους εισαγγελικούς λειτουργούς».

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News