default-image

Μικρό καλάθι κρατούν οι καταστηματάρχες της Ιεράπετρας

Κρήτη
Μικρό καλάθι κρατούν οι καταστηματάρχες της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την 1η Απριλίου ξεκινούν σιγά-σιγά να ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη με κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν ξεπουλήσει ήδη τα διαθέσιμα κρεβάτια τους, μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Από την άλλη όμως, οι καταστηματάρχες καφέ και εστίασης, που πριν 30 χρόνια, γνώριζαν το άλλο πρόσωπο του τουρισμού, με τους επισκέπτες της περιοχής να τρώνε, να πίνουν και να διασκεδάζουν καθημερινά στα μαγαζιά τους, σήμερα, παρότι ακούνε ότι οι τουρίστες φέτος στο νησί μας θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, κρατούν μικρό καλάθι, αλλά ετοιμάζονται να δείξουν και φέτο το καλό τους πρόσωπο, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στους ξένους και στους Έλληνες επισκέπτες.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα τουριστική περίοδος, να είναι καλύτερη από πέρυσι και να επαληθευτούν οι προβλέψεις που λένε ότι θα ξεπεράσουμε φέτος στην Κρήτη τα 4 εκατ. επισκέπτες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, που θα επιλέξει την Ιεράπετρα για τις διακοπές του, για να φύγει από τον τόπο μας ευχαριστημένος και οι συνάδελφοι καταστηματάρχες καφέ και εστίασης, να μείνουν και εκείνοι ικανοποιημένοι από το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει στο τέλος της σεζόν», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών καφέ και εστίασης κ. Μιχάλης Βολυράκης.

«Τουρισμό είχε και πέρυσι η Ιεράπετρα, αλλά είτε δεν βγήκε από τα ξενοδοχεία τα οποία δουλεύουν με το σύστημα all inclusive, είτε ήταν από τον κοινωνικό τουρισμό και ήταν πολύ φειδωλοί στα χρήματα που ξόδευαν έξω από τα ξενοδοχεία. Τα μαγαζιά καφέ και εστίασης μπορούνε να  πάνε καλύτερα, μόνο αν βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού που έρχεται στην Ιεράπετρα», προσθέτει ο κ. Μιχάλης Βολυράκης.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα παραξενοδοχιακά επαγγέλματα, διαμαρτύρονται για την φοροκαταιγίδα που όπως λένε τους έχει γονατίσει, την αύξηση των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ, το υψηλό ποσοστό του ΦΠΑ που έχει επιβληθεί στο ποτό και το φαγητό και φοβούνται ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους μικρούς τους τζίρους, έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την υποκατανάλωση που συνεχίζεται από τους ντόπιους πελάτες κυρίως, οι οποίοι δεν ξοδεύουν πια όπως πριν.

Άλλα βασικά προβλήματα που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα του παραξενοδοχειακού κλάδου, είναι η στασιμότητα που υπάρχει στην κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων (ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ), αεροδρόμιο Καστελίου, λιμάνι, μαρίνα και λοιπά βασικά έργα υποδομής.

Όλα στον αέρα

Όλα σχεδόν τα καταστήματα καφέ και εστίασης της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, είναι στον αέρα, υποστηρίζει ο κ. Αντώνης Βασιλάκης, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εστίασης στην Κάτω Παραλία.

«Οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης της Ιεράπετρας σε ποσοστό πάνω από 90% είναι στον αέρα. Κανένα μαγαζί δεν μπορεί να μείνει ανοικτό δουλεύοντας δυο μέρες την εβδομάδα. Οι ταβέρνες της Ιεράπετρας δεν περιμένουν πολλά ούτε φέτος από τον τουρισμό, γιατί με τον τρόπο που δουλεύουν τα μεγάλα ξενοδοχεία με τα "βραχιολάκια" δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερα έξοδα στα μαγαζιά της παραλίας.

Μόνο εάν αποκτήσει ξανά ο Έλληνας επισκέπτης τη χαμένη του ρευστότητα, μόνο τότε θα μπορούμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας.

Και ενώ έχουμε τόσα άλυτα προβλήματα, έρχονται και άλλα να προστεθούν σε αυτά και να επιβαρύνουν την κατάσταση μας.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης παραμένει άλυτο, ενώ δημοτικά πάρκινγκ ικανά να φιλοξενήσουν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών και των ντόπιων δεν υπάρχουν, και εμείς σε λίγο θα πρέπει να αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας έξω από την πόλη. Προβλήματα τέτοια που έχουν λύσει η Σητεία, ο Άγιος Νικόλαος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η Ιεράπετρα δεν τα έχει λύσει», υποστηρίζει ο κ Αντώνης Βασιλάκης.

« Μέχρι πρότινος είχα ένα συνεταίρο στο μαγαζί μου.

Τώρα με την υπερφορολόγηση έβαλα και έναν τρίτο συνεταίρο στην επιχείρηση μου. Το κράτος… που μου παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Από την άλλη το ίδιο το κράτος που μου τα παίρνει, με απειλεί ότι κάποια στιγμή θα μου κατεδαφίσει, όπως και όλων των συναδέλφων, την πέργκολα που έφτιαξα με άδεια του Δήμου, για να βάλω τα τραπεζοκαθίσμτα μου. Εδώ και δυο χρόνια,δεν έχει πληρώσει κανείς από εμάς, για το χώρο που καταλαμβάνουμε με τα τραπεζοκαθίοσματα μας. Ούτε στο Δήμο μπορούμε να πληρώσουμε, ούτε στην Κτηματικά Υπηρεσία που υποστηρίζει ότι ο χώρος που καταλαμβάνουμε είναι δικός της. Με αυτές τις συνθήκες ποιος επαγγελματίες μπορεί να ορθοποδήσει.

Όλοι είμαστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Θα βάλουμε λουκέτο να ησυχάσουμε κι αυτοί κι εμείς», προσθέτει οργισμένος για την κατάσταση «μπάχαλο» που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης ταβέρνας κ. Αντώνης Βασιλάκης, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι του στην παραλία της Ιεράπετρας.

Ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς η Κτηματική Υπηρεσία να εμφανιστεί στην παραλία της Ιεράπετρας, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι, με την απειλή της κατεδάφισης θα ξαναεμφανιστεί κάποια από τις επόμενες μέρες, όταν θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν και η κάθε επιχείρηση θα έχει βάλει σε κάποιο ρυθμό τη δραστηριότητα της.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News