Ειδήσεις

Στο τραπέζι ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο σπουδαίο συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί αύριο Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης του Ηρακλείου, θα τεθούν επί τάπητος - μεταξύ άλλων - το ζήτημα της άμεσης θέσπισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και η προώθηση γρήγορων επενδύσεων νότια στην ΑΟΖ της Κρήτης.

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 ομιλίες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν στις 5:30 το απόγευμα και μία ώρα μετά θα ξεκινήσουν και οι ομιλίες. Πρώτος στο βήμα του ομιλητή θα ανέβει ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος θα μιλήσει για "Τα γεωλογικά γεγονότα από το Μεσοζωικό μέχρι σήμερα, που δημιούργησαν τα πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στον Περσικό κόλπο και τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου".

Στις 6:45 μ.μ. είναι η σειρά του γεωφυσικού Πετρελαίου και μέλους του Δ.Σ. του ΕΔΕΥ Μάρκου Λουκογιαννάκη, ο οποίος θα μιλήσει για τον αποκλειστικό διαχειριστή των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στην έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Στις 7 μ.μ. ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Εμμανουήλ Μανούτσογλου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Τουρισμός και υδρογονάνθρακες", ενώ ένα τέταρτο αργότερα θ' ανέβει στο βήμα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΠΕ Α.Ε., Ιωάννης Γρηγορίου, ο οποίος θα αναφερθεί στην έρευνα και την παραγωγή των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στις 7:30 μ.μ. θα τεθεί επί τάπητος το επάγγελμα του μηχανικού Πετρελαίου από τον κοσμήτορα της ΣΤΕΦ και καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας, Αχιλλέα Χριστοφορίδη. Στις 7:45 μ.μ., ο μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου, απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας, MSc στο Project Management από το Πανεπιστήμιο του Liverpool, UK Operational Excellence Lead Engineer - Ocean Rig, Δημήτρης Σκερλέτης, θα δώσει ομιλία με θέμα "Τεχνικά και οικονομικά στοιχεία Γεωτρήσεων Μεγάλου Βάθους".

Στις 8 ακριβώς θ' ανέβει στο βήμα το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.Α. (www.FlowEnergy.gr), Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος θα μιλήσει για τον ηλεκτρομαγνητικό εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τέλος, στις 8:15 μ.μ. θα μιλήσει στο κοινό ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο οποίος θα αναφερθεί στην "Υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ".

Συζήτηση με τους ομιλητές

Μετά το πέρας των ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές, ενώ σημειώνεται ότι συντονιστής του συνεδρίου θα είναι ο δημοσιογράφος της "ΚΡΗΤΗ TV", της "Ν.Κ." και του Ράδιο 98,4 Γιώργος Σαχίνης.

Εξάλλου, στην έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιότατος Ειρηναίος.

Την εκδήλωση στηρίζουν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και τα "Ελληνικά Πετρέλαια".

Χορηγοί είναι οι ΑΒΒ, "Τεχνική Ανάπτυξης" και Κουβίδης, μεγάλος χορηγός η Energypress, χρυσός χορηγός η "Cablel-Ελληνικά Καλώδια", μέγας χορηγός "ΚΕΝ-Δίνει Ρεύμα", ενώ χορηγός επικοινωνίας η "ΚΡΗΤΗ TV".

Δεν ξεχνούν τη Βιργινία: Αφιερωμένο στη μνήμη της το συνέδριο

Αύριο Τετάρτη, λοιπόν, πλήθος διακεκριμένων ομιλητών θα δώσει το "παρών" στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς", όπου θα διεξαχθεί το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αείμνηστης αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η αδικοχαμένη Βιργινία, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, ήταν από τους ανθρώπους που είχαν πιστέψει όσο λίγοι στο εγχείρημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια