Ειδήσεις

Αλικαρνασσός: Θέλουν εμπορικό πάρκο στη θέση καταυλισμού

40.000 ευρώ μηνιαίως, με την προϋπόθεση ότι αποχωρούν οι Ρομά προσφέρει εταιρία. Που σκοντάφτει η δημιουργία εμπορικού κέντρου;

Ένα "παζάρι" στο παρά πέντε - και με κρίσιμα διλήμματα - μεταξύ Λότζιας και επενδυτών για το προωθούμενο εμπορικό κέντρο στα Δύο Αοράκια, που "σκοντάφτει" στη μετεγκατάσταση των ρομά, ξεδιπλώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Το Συμβούλιο σηματοδότησε παράλληλα την αναστολή απεργίας των 89 συμβασιούχων της Καθαριότητας μετά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις για μη απολύσεις και για πληρωμές μισθών, νυχτερινών και υπερωριών.

Την ίδια ώρα, από τη μαραθώνια συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις, με φόντο, μεταξύ άλλων, το "ναυάγιο" γύρω από το πρωινό των μαθητών αλλά και το μεγάλο κόστος (κοντά στα 200 χιλιάδες ευρώ) για τη διετή ενοικίαση τουαλετών για ΑμεΑ!

Ας τα δούμε αναλυτικά. Σε ό,τι αφορά τον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια, οι επίδοξοι επενδυτές προ τετραετίας είχαν έρθει σε συμφωνία με το Δήμο Ηρακλείου εκμισθώνοντας το χώρο με βάση κλιμακωτά μισθώματα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινός, κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας προβλεπόταν μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ. Για το δεύτερο έτος το μίσθωμα ήταν στα 2.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ για το τρίτο έτος στα 3.000 ευρώ. Από το τέταρτο έτος και μετά, η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει 40.000 ευρώ μηνιαίως, με την προϋπόθεση όμως πως θα είχαν αποχωρήσει οι ρομά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΟΥ "ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ" Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ;

Στις 11 Απριλίου, η εταιρεία είτε θα πρέπει να καταβάλει πλέον μίσθωμα 40.000 ευρώ το μήνα είτε θα πρέπει να "καταγγείλει" τη σύμβαση, δεδομένου ότι δεν ικανοποιήθηκε εντός προθεσμιών η βασική προϋπόθεση της μετεγκατάστασης των ρομά.

Πού βρισκόμαστε; Η εταιρεία, όπως γνωστοποίησε ο Βασίλης Λαμπρινός, πρότεινε να παραταθεί για δύο ή τρία χρόνια η ισχύς της μίσθωσης, ώστε να βρεθεί λύση στη μετεγκατάσταση. Για το διάστημα αυτό, τα τρία επόμενα χρόνια, οι επενδυτές ζητούν να μην πληρώνουν 40.000 ευρώ μηνιαίως ως μίσθωμα της έκτασης, αλλά να συνεχίζουν να πληρώνουν 3.000 ευρώ το μήνα!

Όσο για την οικονομική διαφορά, που ανέρχεται σε 37.000 ευρώ το μήνα και σε 1,3 εκατ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, οι επενδυτές δεσμεύονται να τα καταβάλουν όλα μαζί όταν θα ξεκινήσει η επένδυση!

Ως αντιστάθμισμα στην οικονομική αυτή υποχώρηση που ζητούν από το Δήμο Ηρακλείου, οι επενδυτές προσφέρουν ένα πακέτο αντισταθμιστικών. Προσφέρουν συγκεκριμένα 800.000 χιλιάδες ευρώ για την αγορά λυόμενων οικίσκων, 170 στο σύνολο, με δυνατότητα στέγασης 800 ατόμων. Επίσης δεσμεύονται να δημιουργήσουν στο νέο χώρο των ρομά ένα βρεφονηπιακό σταθμό, τον οποίο μάλιστα θα χρηματοδοτούν για 10 χρόνια με 20.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Επίσης δεσμεύονται να παρέχουν υποτροφίες σπουδών στα παιδιά των ρομά, καθώς και δεκαετή ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθίγγανων...

Ουσιαστικά η εταιρεία αντιπροτείνει ένα πακέτο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικά μελλοντικά οφέλη για να "γλιτώσει" ένα ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να δώσει πιο άμεσα.

Εδώ όμως, όπως επισημάνθηκε χθες, τίθεται μάλλον ζήτημα ενδεχόμενων νομικών κυρώσεων και καταλογισμών κατά του Δήμου αν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία! Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος η σύμβαση να διαλυθεί. Να αποχωρήσει η εταιρεία και ο Δήμος να χάσει ό,τι έχει ως δεδομένο, χάνοντας και την όποια προοπτική μετεγκατάστασης των ρομά και απελευθέρωσης του ακινήτου- "φιλέτου".

Κατόπιν πρότασης του κ. Λαμπρινού, το Συμβούλιο, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εξουσιοδότησε επιτροπή όλων των παρατάξεων να διαπραγματευτεί με την εταιρεία μια νέα συμφωνία ως τις 10 Απριλίου...

"Αλμυρό" κόστος για τουαλέτες

"Φωτιές" άναψε στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα της διετούς μίσθωσης αυτόνομων τουαλετών ΑμεΑ. Τις "φωτιές" τις άναψε το μεγάλο κόστος, που αγγίζει τα 196.000 ευρώ (με το ΦΠΑ). Ένα ποσό, όπως τόνισαν ο Δημήτρης Αγαπάκης από τη μείζονα αντιπολίτευση και ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός, υπερβολικά μεγάλο για μια προμήθεια που πρακτικά αφορά σε τέσσερις φορητούς οικίσκους με τουαλέτες! Το εύλογο, αν μη τι άλλο, ερώτημα που τέθηκε από την αντιπολίτευση είναι γιατί η δημοτική Αρχή θέλει να πάει σε μια τόσο ακριβή ενοικίαση για δύο έτη και με 100 χιλιάδες ευρώ ανά έτος και όχι στην αγορά και τοποθέτηση μόνιμων τουαλετών!

Τα τέσσερα σετ, όπως είπε ο κ. Λυγερός, αν αγοράζονταν θα κόστιζαν 100.000 ευρώ, ενώ μέσω αγοράς και μέσω ΔΕΠΤΑΗ θα μπορούσαν να προσληφθούν κανονικά και οι γυναίκες που σήμερα φροντίζουν τις δημόσιες τουαλέτες.

Ο κ. Αγαπάκης έριξε, μάλιστα, και την ιδέα, αντί για μια τέτοια ακριβή λύση, ο Δήμος να βάλει στο "παιχνίδι" κάποια καταστήματα που έχουν τουαλέτες Αμεα και στα οποία είναι εύκολο, όπως είπε, να μπει ειδική σήμανση...

Τα πρωινά των μαθητών

"Φωτιές" άναψε στη χθεσινή συνεδρίαση και το "ναυάγιο" με τα πρωινά γεύματα των μαθητών. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική, κάνοντας λόγο για αποτυχημένες πρακτικές και αναποτελεσματικούς χειρισμούς εκ μέρους της Λότζιας.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Καναβάκη, προσπάθησε να αιτιολογήσει το γεγονός γιατί χάθηκαν πολύτιμοι μήνες. Η ίδια παρέθεσε από τη μεριά της δυσκολίες, απρόοπτα και τεχνικά ζητήματα, όπως ο νέος νόμος για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Αναγνώρισε πως οι χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί και ζήτησε συγνώμη από τους μαθητές.

Επί της ταμπακέρας, με μεγάλη καθυστέρηση θα γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για να βρεθεί ανάδοχος που θα παρέχει 200 γεύματα έστω για το μικρό υπόλοιπο της σχολικής σεζόν, σε συνδυασμό με την εταιρεία-χορηγό που εξακολουθεί από την αρχή και της φετινής σχολικής χρονιάς να παρέχει 100 γεύματα...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Επιστρέφουν στα πόστα τους οι συμβασιούχοι

Με καλά νέα για την πόλη, και συγκεκριμένα με την απόφαση της επιστροφής των απεργών συμβασιούχων της Καθαριότητας στη δουλειά, ολοκληρώθηκε η σχετική χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενώπιον των συμβασιούχων και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιου Βοργιά, ο δήμαρχος επανέλαβε την προ ημερών δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από τους συμβασιούχους της Καθαριότητας, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός διαβεβαίωσε πως στις 13 του Απριλίου οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τόσο τα δεδουλευμένα όσο και τις υπερωρίες τους μαζί με νυχτερινά.

Όπως ξεκαθάρισε, μέχρι να βγει απόφαση της Ολομέλειας, που θα κρίνει τη νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας παρατείνονται οι συμβάσεις ως τις 31/12/2017, το Ελεγκτικό αποδέχεται ως σύννομη την παραμονή των ανθρώπων στα πόστα, όπως φυσικά και τις πληρωμές τους.

Ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής και των πληρωμών και των 89 εμπλεκόμενων συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κάπου εκεί το Σώμα κλήθηκε να βγάλει σχετικό ψήφισμα. Το προτεινόμενο ψήφισμα από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν υιοθετήθηκε πλήρως. Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, αντιπρότεινε ένα άλλο προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο έγινε αποδεκτό, και θα διαμορφωθεί στο οριστικό του περιεχόμενο σήμερα.

Σε αυτό το θετικό κλίμα για αυτούς, οι συμβασιούχοι αποχώρησαν, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως αναστέλλεται η απεργιακή κινητοποίηση, όπως είχαν απευθύνει νωρίτερα έκκληση αρκετοί αντιδήμαρχοι.

Εντωμεταξύ, προέκυψε μια σημαντική δικαστική απόφαση-δικαίωση για συμβασιούχους- "παρατασιούχους" Καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, όπου ο επίτροπος δεν είχε θεωρήσει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής τους. Οι 56 απλήρωτοι συμβασιούχοι, με χθεσινή προσωρινή διαταγή της ειρηνοδίκου Υπηρεσίας, κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα, παραμένοντας στην εργασία τους, με ταυτόχρονη καταβολή των απολαβών τους!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια