Ειδήσεις

Δάνειο 1 δισ. στη Fraport για τα 14 αεροδρόμια

Χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα δοθεί για να πληρωθεί η προκαταβολή του 1,23 δισ. προς το ελληνικό Δημόσιο.

Χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα δοθεί για να πληρωθεί η προκαταβολή του 1,23 δισ. προς το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, εξασφάλισε από κονσόρτσιουμ δανειστών η Fraport, που παράλληλα έδωσε τα χέρια με τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών...

Το τελευταίο διάστημα, η γερμανο-ελληνική κοινοπραξία εμφανίζει μια έντονη κινητικότητα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΣΕ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Κλείνει τη μια μετά την άλλη τις ανοιχτές εκκρεμότητες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η παραλαβή του αεροδρομίου Χανίων και των άλλων 13 περιφερειακών αεροδρομίων, που, όπως έχουμε γράψει, έχει ήδη αργήσει, παίρνοντας διαδοχικές παρατάσεις.

Αναλυτικότερα, κοινοπραξία χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υπέγραψε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου με τη Fraport Greece, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων, διάρκειας 40 ετών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις: Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,40% (284,7 εκατ. ευρώ), Παρευξείνια Τράπεζα (62,5 εκατ. ευρώ), European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (280,4 εκατ. ευρώ) και International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group.

H IFC θα παρέχει επίσης στη Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου.

Από το συνολικό δάνειο του 1 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece, μια κοινοπραξία της Fraport AG και του Ομίλου Κοπελούζου, θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση.

Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια. Η Fraport Greece θα επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού, μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στο έργο παραχώρησης είναι Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου. Συνολικά, τα 14 αεροδρόμια εξυπηρέτησαν 25,2 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2016.

Π. Μοσκοβισί

Δηλώσεις για το θέμα έκανε μάλιστα και ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, που ανέφερε:

«Οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης.

»Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα.

»Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

Ο κ. Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, σχολίασε: «Η υπογραφή της χρηματοδότησης για τη μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα είναι μια ιστορική στιγμή.

»Μαζί με τα κεφάλαια από τους μετόχους μας, τα έσοδα των δανείων θα χρησιμοποιηθούν στην πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης και στο τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροδρομίων.

»Η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Ομίλου Κοπελούζου».

ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Συμφωνία για τα αφορολόγητα είδη

Την ίδια ώρα, η Dufry, μέσω της θυγατρικής της "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε." (ΚΑΕ Α.Ε.), υπέγραψε συμφωνία με τη Fraport Greece για αποκλειστική δραστηριότητα λιανικού εμπορίου στους ελεγχόμενους χώρους των αεροδρομίων σε 14 ελληνικά αεροδρόμια. Η τριακονταετής συμφωνία προβλέπει σημαντική επέκταση των εμπορικών χώρων, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του τρέχοντος χώρου των καταστημάτων από 5.000 τ.μ. σε περισσότερα από 12.000 τ.μ.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece, σύμφωνα με την οποία η τελευταία αναλαμβάνει τη λειτουργία 14 ελληνικών αεροδρομίων. Με τη συμφωνία αυτή, η ΚΑΕ συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία της στα 14 αεροδρόμια για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια